S T E N O G R A M A

şedinţei Biroului permanent al Camerei Deputaţilor

din ziua de luni, 9 februarie 2015

 

Şedinţa a început la ora 13,40.

Lucrările au fost conduse de domnul Valeriu Ştefan Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor.

 

Au participat: domnul Florin Iordache, domnul Petru Gabriel Vlase, doamna Rodica Nassar şi domnul Dan-Ştefan Motreanu – vicepreşedinţi, domnul Ion-Marcel Ciolacu (până la ora 15,00), domnul Cristian Buican, domnul Laurenţiu Chirvăsuţă  şi domnul Niculae Mircovici – secretari, domnul Mircea-Gheorghe Drăghici, doamna Steluţa-Gustica Cătăniciu, domnul Ioan Balan şi domnul Seres Denes – chestori, domnul Marian Neacşu – Grupul parlamentar al PSD, domnul Ludovic Orban (până la ora 14,30) şi domnul Tinel Gheorghe (de la ora 14,40) – Grupul parlamentar al PNL, domnul Liviu-Bogdan Ciucă (până la ora 15,00) – Grupul parlamentar Liberal Conservator, domnul Mate Andras-Levente (până la ora 14,30) – Grupul parlamentar al UDMR, domnul Ştefan Burlacu – Grupul parlamentar al PP-DD, şi domnul Cristian Adrian Panciu –  secretarul general al Camerei Deputaţilor.

 

Invitaţi: doamna Cristina Crişu – Departamentul pentru relaţia cu Parlamentul, domnul George Ionuţ Dumitrică – secretar general adjunct, doamna Ileana Maria Luncan - secretar general adjunct, domnul Georgică Tobă şi doamna Laura Nicoleta Riteş – Departamentul Legislativ, domnul Gabriel Stecoza şi domnul Ştefan Lagunovschi – Departamentul Secretariatului Tehnic, doamna Adriana Diaconescu şi domnul Gheorghe Popescu – Direcţia pentru organizarea lucrărilor în plen, domnul Sorin Berbece – Direcţia pentru lucrările şi secretariatul comisiilor, doamna Gabriela Enea – director Direcţia comunicare şi relaţii publice, doamna Andreea Cleras – director general Direcţia generală afaceri externe, şi doamna Adelina Palade – director general Cancelarie Preşedinte.

 

*

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:

Stimaţi colegi, avem patru materiale suplimentare.

Membrii Comitetului liderilor, sunteţi de acord să le introducem pe ordinea de zi a şedinţei noastre de Birou permanent de astăzi? Mulţumesc.

Membrii Biroului permanent, vă supun ordinea de zi a şedinţei de Birou permanent cu materialele suplimentare.

Cine este pentru? Mulţumesc. Unanimitate.

 

PUNCTUL 1

·       Ordinea de zi pentru şedinţa Camerei Deputaţilor pentru ziua de luni, 9.02.2015

·       Ordinea de zi pentru şedinţa Camerei Deputaţilor pentru ziua de miercuri, 11.02.2015

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:

Avem o ordine de zi pentru astăzi, urmată de scrisoarea Agenţiei Naţionale de Integritate privind încetarea de drept a mandatului de deputat a domnului Petre Roman, ca urmare a rămânerii definitive prin necontestare a raportului de evaluare a Agenţiei Naţionale de Integritate; după care cele trei dosare – două de ridicare a imunităţii cu începerea urmăririi penale şi cea de-a treia pentru încuviinţarea arestării preventive.

Domnule preşedinte Ciucă, aţi făcut rapoartele?

 

Domnul Liviu-Bogdan Ciucă:

Domnule preşedinte, toate rapoartele cu care am fost sesizaţi sunt deja la Biroul permanent.

Vreau să fac o precizare, dacă-mi permiteţi.

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:

Vă rog.

 

Domnul Liviu-Bogdan Ciucă:

Sunt practic patru rapoarte, dar atenţie că într-unul dintre rapoarte sunt două solicitări, aşa cum am primit sesizările de la Birou şi de la ministru, respectiv Parchetul General. Practic, a mai fost un caz similar, situaţia deputatului Boldea şi s-a procedat la fel.

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:

Vă rog frumos să explicaţi, ca să completăm ordinea de zi de astăzi.

 

Domnul Liviu-Bogdan Ciucă:

Ordinea de zi se completează cu toate rapoartele pe care le-am trimis. Eu vroiam doar să aibă în vedere colegii care pregătesc lucrările în plen, dacă la ultimul raport pe care-l dăm noi şi care vizează două măsuri, veţi supune votului fiecare măsură în parte sau solicitarea în ansamblu.

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:

Dumneavoastră trebuie să ne faceţi propunerea, pentru că nu eu trebuie s-o înţeleg. Membrii Camerei Deputaţilor ascultă întotdeauna, când este vorba de justiţie, disciplină şi imunităţi, propunerile Comisiei juridice.

 

Domnul Liviu-Bogdan Ciucă:

De acord.

Precizez: noi dăm un raport cu privire la o sesizare, la o scrisoare.

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:

Haideţi să continuăm, dragi colegi şi staff-ul tehnic, domnule Tobă, haideţi să fim atenţi cu toţii.

Prima: ANI – este foarte simplă. Conform ANI şi statutului nostru, luăm act şi facem proiect de vacantare pe care-l face Departamentul legislativ.  Nu avem altă chestiune.

Al doilea: raportul Comisiei juridice cu privire la solicitarea 290/C/2015 a Procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie referitoare la formularea cererii de urmărire penală împotriva doamnei deputat Elena Udrea, fost ministru, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în dosarul 50/P/2014. Este bine, da? Deci, aici avem primul vot. Aceasta-i celebra gală Bute? Da.

Cea de-a doua solicitare este 326/C/2015 şi este luare de mită în dosarul 50/P/2014, acelaşi dosar, tot ca la Bute. Deci, acesta este al doilea vot.

Cea de-a treia este încuviinţarea arestării preventive în dosarul gala Bute.

 

Domnul Liviu-Bogdan Ciucă:

Da. Altă faptă.

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:

Şi care este cea de-a patra? Eu ştiam că avem două reţineri, avem două cereri de reţinere.

 

Domnul Liviu-Bogdan Ciucă:

Noi le-am trimis pe toate. Trebuie să fie patru rapoarte cu cinci solicitări.

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:

Care este a cincea şi a patra?

Îmi cer scuze, cine din staff-ul tehnic a introdus pe pct.3 al ordinii de zi 326/C/2015, care a venit ultimul? Infracţiunea de luare de mită şi abuz în serviciu nu este ultima?

 

Domnul Gheorghe Popescu:

Este trecut sub rezervă.

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:

Nu avea cum să fie trecut sub rezervă, pentru că a venit după.

Noi aveam gala Bute, Microsoft şi 50/P/2014, 880.

 

Domnul Liviu-Bogdan Ciucă:

Domnule preşedinte, nu.

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:

Cum nu?

 

Domnul Liviu-Bogdan Ciucă:

În şedinţa Biroului permanent de joi s-a dispus trimiterea către Comisia juridică a două solicitări, dacă nu mă înşel.

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:

Gala Bute şi Microsoft.

 

Domnul Liviu-Bogdan Ciucă:

Şi, vineri, celelalte.

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:

Nu. Şi, vineri, una singură. Nu, două.

 

Domnul Ludovic Orban:

Eu am văzut că este inclus unul din acesta ca un punct separat pe ordinea de zi a Biroului permanent de astăzi. Noi, ca Birou permanent, putem să completăm ordinea de zi a plenului.

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:

Noi, ca Birou permanent, la propunerea dumneavoastră. Ordinea de zi iniţială este cea stabilită de dumneavoastră la ultimul Birou permanent. Asta am vrut să vă spun.

 

Domnul Ludovic Orban:

Dacă Comitetul liderilor propune să includă toate solicitările pe care există raport din partea Comisiei juridice, Biroul permanent …

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:

Suntem de acord.

 

Domnul Liviu-Bogdan Ciucă: 

Păi da, dar asta am propus data trecută.

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:

Numai o secundă. Vă rog frumos.

Dragi colegi, pe 2 februarie vine primul dosar aşa celebrul „Gala Bute” pentru începerea urmăririi penale.

Pe 4 februarie vine cel de al doilea dosar în luarea de mită în dosarul acesta.

Pe 4 februarie vine şi prima arestare pe care noi o luăm

Celelalte două dosare, dacă nu mă înşel, au venit pe 6.

Deci, dacă aţi făcut raportul şi la ele, nu le putem pune pe ordinea de zi, decât dacă Comitetul liderilor propune. M-aţi înţeles ce spun eu?

Deci, domnul Ciucă a spus că sunt 5 dosare pentru doamna deputat Elena Udrea, ceea ce este corect.

Primul dosar a venit: începerea urmăririi penale. Noi ne-am întâlnit în Biroul permanent şi am spus: începerea urmăririi penale. Imediat, a doua zi, ne-au mai venit încă două din care unul: arestare preventivă şi atunci am limitat la primele două fiind de la acelaşi dosar, tot termenul de 3 zile stabilit în Statutul nostru, al deputatului şi senatorului pentru a face raportul.

Domnul preşedinte Ciucă ne spune că pentru primele 3, rapoartele sunt făcute, dar zice şi pentru următoarele două. Acum Comitetul liderilor, domnul Orban a luat cuvântul pe bună dreptate, dacă există un acord între dumneavoastră să propuneţi completarea ordinii de zi, vă ascult.

 

Domnul Marian Neacşu:

Domnule preşedinte, eu cel puţin, asta am în faţă: ordinea de zi a Biroului permanent sunt toate rapoartele de la poziţia 4 la poziţia 8, toate. Pe cea care v-a fost dată, după aceea defalcat numai pentru şedinţa de astăzi, sunt numai trei, dar pe ordinea de zi a Biroului…, deci, dacă daţi click înapoi – şedinţa Biroului permanent din 9 ora 14,00 sunt toate cele 4 rapoarte la care se mai adaugă inclusiv solicitarea în ceea ce priveşte pe domnul Borbely, sunt chiar toate, de la poziţia 4 la poziţia 8.

 

Domnul Marian Neacşu:

Noi asta avem în tabletă şi este şi pe …

 

Domnul Marian Neacşu:

Vă propunem ca să fie completată ordinea de zi, cea cu trei puncte pe care aţi citit-o dumneavoastră şi cu celelalte două puncte care sunt în ordinea de zi a Biroului permanent. Şi asta să facă obiectul şedinţei de astăzi.

 

Domnul Liviu-Bogdan Ciucă:

Este diferenţă între ordinea de zi a Camerei şi diferenţa între  ordinea de zi a Biroului.

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:

Ziceţi ce scrie pe ordinea de zi? 4 puncte. Unde vedeţi ordinea de zi completată? Şi vă rog frumos să puneţi pe ordinea de zi completarea, cea pe care o avem pentru miercuri, dar puneţi-o şi pe cealaltă, ca să vadă colegii mei.

Domnule Neacşu, nu am nimic din ceea ce spuneţi dumneavoastră.  Eu nu am o ordine de zi în care luni şi miercuri să fie făcută identic, aşa cum am spus, nu o am.

 

Domnul Marian Neacşu:

Domnule preşedinte, eu nu v-am spus din ordinea de zi, v-am spus că pe ordinea de zi a şedinţei de Birou permanent de la punctele 4 la punctul 8 se află toate cele 5 rapoarte, asta am spus, şi noi putem decide acum, dacă acceptaţi, Biroul permanent, propunerea mea ca astăzi să discutăm toate aceste 5 rapoarte în şedinţa de astăzi, adică să completăm cu cele 3 de astăzi.

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:

Sunt de acord cu dumneavoastră sută la sută, dar Comitetul liderilor mi-a spus aşa: pe ordinea de zi pe care o am, pe aia să o citesc, să nu venim noi cu intervenţii, membrii Biroului permanent, şi eu am citit exact, să mă ierte Dumnezeu, ce scrie la punctul 1: ordinea de zi pentru şedinţa din ziua de luni, 9.02.

 

Domnul Liviu-Bogdan Ciucă:

Domnule preşedinte, dacă îmi permiteţi. Nimeni nu este de vină. Discutăm de două lucruri diferite: ordinea de zi a Camerei care, într-adevăr, cum spuneţi dumneavoastră, are doar 4 puncte, şi ordinea de zi la care făcea referire domnul Neacşu, a Biroului, unde sunt toate şi, pe cale de consecinţă, pentru că au venit rapoartele, propunerea era să suplimentăm cu ordinea de zi.

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:

Sunt de acord cu dumneavoastră sută la sută. Singura chestiune pe care eu o spun este următoarea: în momentul în  care dumneavoastră aţi trimis Biroului permanent o nouă ordine, noi rapoarte, sub rezerva introducerii pe ordinea de zi, trebuia să fim informaţi şi noi, Biroul permanent. Noi nu suntem informaţi decât că au venit rapoartele în ordinea de zi a Biroului permanent.

Dacă eu încep cu ce spuneţi dumneavoastră, atunci Opoziţia mă critică că eu introduc pe ordinea de zi lucruri care nu sunt adevărate şi atunci eu iau ce scrie aici, fără să se supere nimeni, da? Iar în ce scrie aici,… că vedeţi, câteodată vrem să fie regulamentul aşa pentru unii, câteodată vreţi să fie regulamentul aşa pentru noi, nu avem cum. Îl facem aşa cum trebuie. Eu am înţeles ce vrea Comitetul liderilor, completarea cu punctele: 4 şi 5 şi 6. Nu, numai înţeleg nimic.

 

Domnul Marian Neacşu:

Cele care lipsesc domnule preşedinte din ordinea de zi: rapoartele care lipsesc din ordinea de zi. Este vorba de un singur raport care conţine cele două sesizări de care povestea Bogdan Ciucă.

 

Domnul Marian Neacşu:

Haideţi să fim calmi cu toţii, noi oricum stabilisem în şedinţa de Birou permanent ultima că vom avea pe ordinea de zi luni toate aceste  rapoarte.

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:

Deci, revin încă odată. Ordinea de zi a Biroului permanent a fost aprobată. Ordinea de zi pentru şedinţa de astăzi, dragi colegi, trebuie, la propunerea Comitetului liderilor, completată cu anumite puncte care nu sunt pe punctul 1 al ordinii de zi şi o să vă rog frumos să le nominalizăm.

Prima chestiune este: Raportul asupra scrisorii domnului Tiberiu Niţu, Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, referitoare la formularea cererii de începere  a urmăririi penală.

Dragi  colegi, deci suntem la punctul 1 al ordinii de zi. Putem să completăm ordinea de zi de astăzi cu punctul 4. Mi-ar face foarte bine să înţeleg ce este la punctul 4, fără să ajung la punctul 4. Care dosar este la punctul 4? În ce dosar?

Deci, la punctul 4, pe ordinea de zi pe care o citesc eu, proiectul acesta, staff-ul tehnic…

Păi eu de unde să ştiu? Facem noi analiză?

 

Domnul Marian Neacşu:

Domnule preşedinte, dacă îmi permiteţi. Ca să nu ne încurcăm, eu propun să anulăm cu totul ordinea de zi în formula în care a fost aprobată acolo şi să aprobăm acum ca ordine de zi de la punctul 4 la punctul 8 şi să închidem că acolo sunt toate.

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:

Bine, vă propun reformularea ordinii de zi de astăzi. Sunteţi de acord? Cine este pentru? Membrii Biroului permanent? Vă mulţumesc foarte mult.

Scrisoarea Agenţiei Naţionale de Integritate 611/13.01.2015 intră pe ordinea de zi pe locul 1.

Biroul permanent, cine este pentru? Mulţumesc.

Abţineri? Nu sunt. Unanimitate.

Luăm act. Proiectul de hotărâre îl face Departamentul legislativ. Nu-l mai face de doi ani de când a modificat statutul Comisia juridică.

Cel de-al doilea, punctele 4, 5, 6, 7 şi 8 sunt legate de doamna deputat Udrea, toate rapoartele sunt făcute, domnule preşedinte Ciucă, da?

 

Domnul Liviu-Bogdan Ciucă:

Da.

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:

Vă rog frumos, acum să le punem în ordinea în care au venit, ca să nu fim acuzaţi că le punem în altă ordine.

Primul dosar care a venit este cel din 2.02., 271CP din 2.02.

 

Domnul Marian Neacşu:

Mai permiteţi o observaţie, domnule preşedinte?

Cred că ar fi util să stabilim în ordinea de zi întâi aprobarea solicitărilor privind începerea urmăririi penale şi apoi cererile de arestare.

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:

Sunt de acord cu dumneavoastră, numai să fie într-o ordine pe care s-o stabilim.

 

Domnul Marian Neacşu:

Fiecare cu dosarul ei.

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:

Perfect. Sunt de acord cu dumneavoastră.

Deci, primul dosar care a venit este…

Nu vă supăraţi pe mine, dacă eu înţeleg ceva!

Deci, prima solicitare care a venit la Camera Deputaţilor este 290/C/2015 în 2 februarie, care se află pe punctul 2. Nu ştiu unde se află în rapoartele făcute, pentru că nu scrie nimeni ce aprobăm.

Domnule Ciucă, ce am aprobat noi? Aveţi primul punct.

 

Domnul Liviu-Bogdan Ciucă:

Nu ştiu ce este aici, dar ştiu că primul pe care l-am aprobat în urmă cu o săptămână a fost începerea urmăririi penale cu privire la anumite fapte în dosarul Bute, 50. Acela a fost primul, cel mai vechi, la care am dat raportul de săptămâna trecută pentru începerea urmăririi penale.

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:

Deci, la ordinea de zi, pct.1.

Aţi făcut patru puncte, unde sunt rapoartele din spate, dacă au venit? Primul raport trebuia să fie ataşat la el, nu este ataşat. Nu contează că a fost sau nu a fost în Biroul de săptămâna trecută. Şi pe partea electronică şi peste tot, puteaţi să-l puneţi în PDF, era atât de simplu. Nu era simplu aşa, domnilor? Şi atunci îl aveam şi noi, ne uitam la 50/P. Nu aşa discutăm? Departamentul legislativ are şi ordinea de zi din plen, nu?

Deci, primul rămâne pe pct.2 al ordinii de zi, 290/C/2015, domnule Tobă, da?

 

Domnul Georgică Tobă:

Da.

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:

Mergem mai departe. Pct.3 – 326/C/2015.

Este pct.4 pe ordinea de zi sau pct.5, domnule Tobă?

 

Domnul Georgică Tobă:

Unde scrie urmărirea penală.

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:

Nu aşa „unde scrie”. Care este punctul de pe ordinea de zi pe care-l aprobăm? Raportul. Care dintre rapoarte? 4, 5, 6, 7, 8? Care?

 

Domnul Marian Neacşu:

Trebuie să fie cel în care…

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:

Staţi o secundă. Nu trebuie să stabiliţi dumneavoastră, trebuie să stabilească staff-ul tehnic.

 

Domnul Marian Neacşu:

Trebuie să fie cel care ne este adresat de ministrul justiţiei, el are dreptul de sesizare. Deci, cele două care sunt adresate de ministrul justiţiei sunt cele care se referă la începerea urmăririi.

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:

Procurorul general face începerea urmăririi. Ministrul justiţiei face numai arestarea preventivă.

 

Domnul Marian Neacşu:

Invers.

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:

Domnule Ciucă, în raportul comisiei semnat de dumneavoastră şi de domnul secretar Andronache nu scrie că este vorba despre 290.

Deci, la pct.4 al ordinii de zi este un raport al Comisiei juridice care a fost verificat de tot staff-ul tehnic al Departamentului legislativ şi care trebuia să fie retrimis comisiei, pentru că nu face referire la dosarul care a fost făcut. Mă înţelegeţi? Deci, nu face referire la acel dosar.

Este ora două şi zece. Suspend lucrările şedinţei, pentru că staff-ul tehnic nu a fost în stare să pregătească materialele.

 

Domnul Liviu-Bogdan Ciucă:

Domnule preşedinte, numai o secundă.

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:

Vă rog frumos, nu stau să fac aşa ceva.

 

Domnul Liviu-Bogdan Ciucă:

Nu. Ascultaţi-mă puţin!

Vedeţi că fiecare raport are proiectul de hotărâre pe care ni l-aţi solicitat şi acolo se face vorbire, ele sunt capsate, îl aveţi pe verso, la adresa pe care nu o găseaţi dumneavoastră.

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:

Domnule preşedinte, în raportul pe care dumneavoastră îl faceţi trebuie să existe legătura dintre raport şi dosar. Eu am aici…

 

Domnul Liviu-Bogdan Ciucă:

Întoarceţi ultima filă.

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:

Acela este proiectul de hotărâre.

 

Domnul Liviu-Bogdan Ciucă:

Da.

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:

Nu are nici o legătură. Eu vorbesc de raportul dumneavoastră.

Deci, în primul raport pe care-l am la pct.4 al ordinii de zi, care este trimis pe 9.02 şi este înregistrat la Biroul permanent cu nr.163/09.02.2015, dumneavoastră ne faceţi referire la dosarul 50/P/2014 fără să ne spuneţi care este solicitarea.

 

Domnul Liviu-Bogdan Ciucă:

Fapta.

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:

Fapta, dar nu ne spuneţi solicitarea. Nu trebuie să avem şi solicitarea, domnule? Solicitarea 290. Pentru că n-am cum. Eu am aici o solicitare din partea domnului procuror general 290/C/2015 care se referă la fapta din 50/P/2014, dar trebuie să urmărim procedura, ca să nu ne încurcăm în dosare. M-aţi înţeles ce spun eu?

 

Domnul Liviu-Bogdan Ciucă:

Eu am înţeles. Bine, o să facem şi asta. Problema este că trimiţând la faptă şi dosar şi autorul solicitării, lucrurile sunt logice, pentru că sunt fapte diferite. Dacă doriţi să adăugăm şi această adresă, o facem, durează cinci minute.

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:

Vă rog frumos, ne bulversăm toţi şi nu toţi membrii Biroului permanent sunt specializaţi în comisii. Lăsăm o jumătate de oră şi facem din nou.

 

Domnul Marian Neacşu:

Cred că un sfert de oră este destul să stăm în sală, pentru că, dacă ieşim, domnule preşedinte, trebuie să şi spunem ce am făcut.

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:

De ce să spunem? Ce, este vina noastră?

Stăm în sală un sfert de oră. Staff-ul tehnic, vă rog frumos să reparaţi documentaţia.

*

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:

Dragi colegi, m-am edificat, sper să fiu suficient de edificat.

Suntem la ordinea de zi, vă rog frumos să aprobaţi ca odată cu… am luat textul doamnei Nassar care este un text de fost preşedinte de comisie, ca să vedeţi egalitatea de şanse.

Vă propun următoarea variantă: Fiecare punct de la ordinea de zi de la punctul 1 care se află în ordinea de zi a Biroului permanent  şi pe care-l punem… Acceptăm raportul – să-l ştergem ca punct discutat din ordinea de zi a Biroului permanent între punctele 4 şi 8. Sunteţi de acord, da? Mulţumesc. Unanimitate.

Deci, avem scrisoarea de la integritate – am acceptat.

Punctul 2 – Primul raport făcut de Comisia juridică la solicitarea 290/C/2011 în dosarul 50/P/2014, primul – Gala Bute. Şi am terminat şi cu acesta.

Acum mergem mai departe.

Cel de al doilea dosar este: adresa 329/C/2015 – extindere Gala Bute, începere urmărire penală, altă faptă, acelaşi dosar, se află la poziţia 2. Este infracţiune de luare de mită, extinderea. Acesta este, punctul 4 al ordinii de zi. Este extinderea. Deci, tot în dosarul de la punctul 2 introducem punctul 3 – solicitarea 326/C/2015 care este extindere, da acesta este punctul 4 al ordinii de zi că punctul 3 este scrisoarea domnului Niţu cu privire la domnul Borbely, care o discutăm separat.

Deci, punctul 3 al ordinii de zi – Solicitarea 326/C/2015 în dosarul 50/P/2014 – extindere Gala Bute, începere de  urmărire penală pentru altă faptă în acelaşi dosar. Acesta este punctul 3 al ordinii de zi de astăzi.

Punctul 4 al ordinii de zi este tot în cel cu Gala Bute – arestarea preventivă.

Punctul 5 al ordinii de zi este adresa 326 – începerea urmăririi penale în dosarul Microsoft.

Deci, 5   - dosarul Microsoft şi este adresa 2/10457/2015 a cui?

 

Domnul Liviu-Bogdan Ciucă:

A domnului Tiberiu Niţu.

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:

Şi ultimul dosar este: cererea ministrului Justiţiei – reţinere plus arestare preventivă în dosarul Microsoft.

Deci, dragi colegi, ultimul punct: schimbarea controlului judiciar.

Punctul 7 – schimbarea controlului judiciar în arestare în dosarul 880/P/2014. Păi, 880 nu este şi cel dinainte.

 

Domnul Liviu-Bogdan Ciucă:

Ba da, dar în acelaşi dosar sunt mai multe fapte şi mai multe măsuri.

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:

Am înţeles. Deci, în acelaşi dosar sunt: o reţinere plus arestare preventivă şi o schimbare din control judiciar în arestare în dosarul Microsoft.

Dragi colegi, staff-ul tehnic avem 7 puncte pe ordinea de zi de astăzi. Primul este ANI – luăm act, plus raportul – proiectul de vacantare.

De la punctul 2 la punctul 7 sunt aşa:

Primul punct este: Raportul Comisiei la solicitarea 290/C/2011 a procurorului general în dosarul 50/P/2014, cea de a doua este extindere – solicitarea 326/C, care a venit pe 4 februarie şi este extinderea Galei Bute, acesta este punctul 3.

Punctul 4 este solicitarea ministrului Justiţiei de arestare preventivă a doamnei deputat şi este solicitarea nr.2/10363/4 februarie, după care,

Punctul 5 – solicitarea ministrului Justiţiei pe dosarul Microsoft 2/10457 unde sunt două măsuri: încuviinţarea a reţinerii şi arestării preventive. Dosarul a venit pe 6.02.2015.

Ultimul dosar este schimbarea controlului judiciar.

Deci, asta înseamnă 7 puncte pe ordinea de zi. 7 rapoarte plus ANI.

Pe ordinea de zi avem 5 rapoarte, vedeţi că şi ordinea de zi aţi greşit-o.

Dragi colegi, revin încă o dată. Sunt şase dosare pentru doamna deputat Elena Udrea; cinci pe care le vedeţi deja în ordinea de zi de la punctele 4 la 8, plus încă unul, la care raportul a venit în ultimul Birou permanent, deci şase, în ordinea în care le-am citit eu. Şase voturi cu bile. Sunt şase dosare.

Sunt şapte puncte ale ordinii de zi, primul este ANI – n-are legătură şi proiectul de hotărâre; de la pct.2 la pct.7 sunt începeri de urmăriri penale, reţinere şi arestare preventivă şi schimbare control judiciar în arestare. M-aţi înţeles? Sunt şase rapoarte.

Domnule Ciucă, vorbiţi cu Departamentul pentru plenul Camerei să le pună în ordinea în care trebuie.

Aceasta este ordinea de zi de astăzi.

Voturile le facem în ordinea pe care am citit-o eu. Şase voturi cu bile, separat. Nu facem unul cu altul, pentru că ne ameţim şi iese scandal.

 

Domnul Liviu-Bogdan Ciucă:

Oricum, procedural, votul trebuie dat distinct pe fiecare solicitare.

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:

Procedural, votul se dă distinct.

Staff-ul tehnic, domnule secretar general, vă rog frumos să daţi această ordine de zi explicită fiecărui parlamentar din sală care este prezent. Toţi cei care sunt prezenţi trebuie să aibă ordinea de zi în format scris. Vă rog frumos. Să ştie ce votează.

Domnule Popescu, vă rog frumos, împreună cu domnul Tobă să faceţi ceea ce citeşte preşedintele de şedinţă minuţios, să nu greşim vreun dosar, da? Rugămintea mea personală.

 

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Să fie exact trecut. Noi îl avem pe domnul Neţoiu în continuare. Ce deputat este plecat în delegaţie să fie trecut acolo „delegaţie” sau cine este arestat.

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:

Să terminăm cu ordinea de zi şi după aceea mergem şi la prezenţă.

Ordinea de zi, de la pct.1 la pct.7 distribuită tuturor grupurilor politice parlamentare, tuturor deputaţilor din sală. După ce pleacă senatorii, noi continuăm.

Şi vreau, până citesc eu primul punct şi proiectul de hotărâre la domnul deputat care este declarat incompatibil, distribuiţi la toţi în sală. Domnule Stecoza, domnule Tobă şi domnule Popescu, vă rog frumos, da? Toată lumea s-o aibă. În procedura pe care eu o citesc să le explic fiecare dosar în parte, când a venit, care este numărul de la procurorul general sau de la ministrul justiţiei şi care este cauza, vă rog frumos, da?

Procedurile sunt identice, facem câte un vot cu bile pentru fiecare cerere pe care o avem din partea procurorului general sau ministrului justiţiei. Bine? Mulţumesc foarte mult.

 

PUNCTUL 2

Programul de lucru al Camerei Deputaţilor

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:

Astăzi, după încheierea lucrărilor plenului reunit, până la finalizarea votului la cele toate şase solicitări.

Ultimul punct.

Am o rugăminte la staff-ul tehnic, aş dori, dacă se poate, să facem şi noi o chestiune pe care o solicităm de câteva luni de zile, să actualizăm lista prezenţei deputaţilor, iar la fiecare deputat în parte, dacă nu avem trimisă de Înalta Curte concluzia dosarului în care decizia a fost dată, de arestare şi condamnare definitivă, să scrieţi acolo. Dacă omul este ministru, scrieţi; dacă omul este plecat în Europa, în China, în America, vă rog frumos, staff-ul tehnic, să discutaţi între dumneavoastră cele două departamente şi până la ora 17.30, cel care citeşte să ştie foarte clar. Sunt 15 parlamentari plecaţi în delegaţie, cei 15 trebuie să se regăsească în prezenţă plecaţi în delegaţie, unde este deplasarea, ca să nu avem probleme, să nu ne mai acuze cineva că el de fapt a votat, dar nu a votat, dar nu era în sală.

Vă rog frumos, aveţi cuvântul, domnule Ciolacu.

 

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Bine ar fi, pentru că sunt şase voturi, dumneavoastră, ca preşedinte de şedinţă, să faceţi un vot electronic înainte.

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:

Nu facem, dragi colegi. Nu mă interesează, nu am competenţe şi nu inventez eu.

Domnul Mircovici.

 

Domnul Niculae Mircovici:

Domnule preşedinte, singura rugăminte, dumneavoastră veţi conduce lucrările, singura rugăminte este ca de la primul vot să mă sprijiniţi să fie ordine în sală, să stea fiecare la locul lui. Eu îi cunosc pe oameni, ştiu unde sunt aşezaţi, ca să ştiu exact prezenţa. Apoi, la al doilea, al treilea, al patrulea, al cincilea, este mai uşor.

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:

Dumneata ştii, ca şi noi, chiar dacă-i rugăm, o să facă tot ce ştiu. Dar facem o rugăminte, pentru că este o chestiune mai delicată.

Deci, programul de lucru până la finalizare. Mulţumesc.

 

PUNCTUL 3

Scrisoarea domnului Tiberiu Niţu, Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, referitoare la formularea cererii de începere a urmăririi penale faţă de domnul deputat Borbely Laszlo, fost Ministru al Mediului şi Pădurilor

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:

Scrisoarea a fost trimisă la Comisia juridică, astăzi.

 

Domnul Liviu-Bogdan Ciucă:

Termen?

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:

Nu avem la începerea urmăririi penale, avem numai la arestare şi reţinere preventivă, este în statutul deputatului şi senatorului. Aici nu pot să pun eu termen. Există vreun termen în regulament?

 

Domnul Liviu-Bogdan Ciucă:

Nu, dar ni s-a dat data trecută.

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:

Vi s-a dat generat de arestarea preventivă. Adică noi am fost într-o situaţie de excepţie pe care am avut, că în acelaşi dosar s-a cerut arestarea şi atunci nu puteam să votăm după arestare cauza de începere a  urmăririi penale. Şi am fost condiţionaţi de cele trei zile pe care le avem în statut. Altfel nu există termen. Dacă dumneavoastră ne informaţi, eu zic cât de repede se poate. Există vreun termen în regulament? Nu. Mulţumesc foarte mult. Staff-ul tehnic îmi spune că nu este termen. O trimitem la comisie, de aici încolo depinde de dumneavoastră. Dar atenţie mare că va fi urmărit acest dosar. De câte ori luaţi câte o decizie, vă rog frumos să ne informaţi, pe noi, Biroul permanent.

Trecem direct la pct.9.

 

PUNCTUL 9

Notă cu privire la iniţiativele legislative înregistrate la Biroul permanent al Camerei Deputaţilor

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:

Sunt patru iniţiative de la Guvern, şapte de la parlamentari. Cele patru de la Guvern sunt iniţiative de procedură de urgenţă, cele şapte, dacă Comitetul liderilor nu are unanimitate, nu. Doar cele patru sunt proceduri de urgenţă.

 

PUNCTUL 10

Hotărâre privind stabilirea atribuţiilor vicepreşedinţilor, secretarilor şi chestorilor Camerei Deputaţilor

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:

Biroul permanent, sunteţi de acord?

Domnule secretar general, sunteţi dator la mine cu două documente – de la Comisia juridică şi de la Comisia de buget-finanţe pe perioada vacanţei, când au lucrat. Şi punctul dumneavoastră de vedere, pe care vreau să-l daţi Biroului permanent săptămâna viitoare. Ştiţi despre ce vorbesc?

 

Domnul Cristian Adrian Panciu:

Da, sunt pregătit.

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:

Perfect. La următorul Birou permanent să fie distribuit la toţi, să vadă toată lumea şi luăm deciziile în consecinţă. Le trimitem la Comisia juridică, noi nu putem să luăm decizii.

 

PUNCTUL 11

Scrisoare din partea Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi referitoare la solicitarea depusă de domnul deputat Iulian Claudiu Manda

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:

Am primit punctul de vedere din partea Comisiei juridice şi îl informăm pe domnul deputat că poate să fie şi cadru universitar. Mulţumesc.

 

PUNCTUL 12

Scrisoare din partea Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi referitoare la cererea depusă de domnul deputat Vasilică Radu

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:

Aceeaşi chestiune. Nu este incompatibil.

Vă rog frumos, domnule secretar general, să-l informaţi pe domnul deputat. Mulţumesc.

 

PUNCTUL 13

Informări din partea unor deputaţi

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:

Domnul Ciucă.

 

Domnul Liviu-Bogdan Ciucă:

Ultima decizie la Comisia juridică, noi am luat în analiză, ni s-a prezentat listă. Erau zece parlamentari care au semnat. Mai mult de atât noi n-avem ce să comentăm. Nu putem noi da o soluţie de desfiinţare a unui grup care are minimum zece.

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:

Domnul Neacşu.

 

Domnul Marian Neacşu:

Sunt mai multe materiale acolo, dar ultimul dintre ele este un tabel cu zece semnături.

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:

Atunci, este grup parlamentar, dacă nu dispar până la sfârşitul sesiunii, ca să-i desfiinţăm. Am luat act. Informăm plenul.

 

Domnul Marian Neacşu:

De ce mai trebuie informat plenul, domnule preşedinte?

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:

Pentru că în plen am avut ultima discuţie.

 

Domnul Marian Neacşu:

Da, dar ei au anunţat săptămâna trecută că sunt grupul parlamentar format din …, eu aşa îmi aduc aminte şi cu lideri şi cu vicelideri. Acum îi anunţăm în fiecare şedinţă?

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:

Domnul Popescu, Departamentul tehnic, cele zece adeziuni care sunt aici sunt membri ai Grupului parlamentar PP-DD, îmi faceţi o informare.

              În acest moment vă informez cu următoarea chestiune: eu îi citesc pe cei 10 care sunt în acest moment în grup, atât, în rest, cum au plecat fiecare este treaba lui.

 

               Domnul Marian Neacşu:

               Păi nu, că şi pe aceia trebuie să-i anunţaţi domnule preşedinte, că au devenit independenţi, adică neafiliaţi.

 

              Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:

Prezentăm documentul aşa: 10 şi ceilalţi 3. Mulţumesc foarte mult.

 

PUNCTUL 14

Solicitare din partea domnului deputat BogdanŢîmpău referitoare la efectuarea a 3 zile de concediu cu plată

 

              Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:

              Se aprobă.

 

PUNCTUL 15

Scrisoare din partea domnului deputat Cornel George Comşa

 

 Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:

 Am văzut că a scris foarte frumos cu referendumul. În rest sunt nişte propuneri care trebuie trimise Biroului permanent reunit. Nu putem lua o decizie.

 

Domnul Liviu-Bogdan Ciucă:

Dacă îmi permiteţi domnule preşedinte raportat la punctul acesta. Să se comunice la toate comisiile ceea ce s-a hotărât legat de funcţionarea comisiei pentru legile electorale, respectiv ca toate iniţiativele care vizează acest subiect, că aşa s-a hotărât să fie trimise comisiile noastre către comisia specială, pentru că eu vă spun de exemplu la juridic am foarte multe iniţiative care vizează subiectul Comisiei electorale şi cu finanţări şi…

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:

Este următorul punct.

Scrisoarea domnului deputat Comşa să meargă la Birourile permanente reunite, că nu avem această competenţă pentru a modifica Legea referendumului.

 

PUNCTUL 16

Scrisoare din partea domnului deputat Remus Cernea

 

              Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:

 Eu sunt de acord cu două, trei puncte din scrisoarea domnului deputat Cernea, le susţin. Cel cu TVR Parlament îl susţin de mult, domnule secretar general, hai să ne apucăm de TVR Parlament.

Sunt de acord şi cu prima propunere, nu ştiu dacă este de acord şi Comitetul liderilor, dar nu pot să iau eu decizia ca preşedinte că nu am competenţă. Comitetul liderilor.

Domnule secretar general, distribuiţi această scrisoare la Comitetul liderilor să ne spună punctul de vedere.

Este cererea unui deputat, este independent, neafiliat, Comitetul liderilor poate să ia decizia.

 

PUNCTUL 17

Memorandum intern: Desesizarea comisiilor permanente ale Camerei Deputaţilor privind iniţiativele legislative referitoare la modificările privind Legea partidelor politice şi a Legii privind finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale, aflate în procedură legislativă la Camera Deputaţilor

 

              Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:

Domnule Tobă, domnule secretar general pe cele 5 legi care le are în competenţă Comisia specială vă rog frumos să informaţi toate comisiile permanente să ne trimită săptămâna aceasta, până la sfârşit, toate iniţiativele legislative care sunt în competenţa lor să le trimită pentru raport pe fond la Comisia specială şi de acum înainte, tot ce vine, vine la Comisia specială, Departamentul Legislativ le trimiteţi direct la Comisia specială. Mulţumesc foarte mult.

Membri Biroului permanent – aprobat în unanimitate.

 

PUNCTUL 18

Scrisoare din partea Comisiei pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi

 

              Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:

              Nu am mai avut niciuna, este prima, da? Se aprobă. Membrii Biroului permanent, unanimitate.

 

PUNCTUL 19

Memorandum intern: Numărul de posturi alocate pentru personalul de la grupurile parlamentare

 

              Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:

              Ultima discuţie care am avut-o pentru acest lucru a fost cu acordul liderilor grupurilor parlamentare. Pe acest memorandum avem acord, da?

    

              Domnul Marian Neacşu:

              În spate aveţi semnătura tuturor liderilor parlamentari.

 

              Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:  

 Eu nu am nici o anexă semnată.

 

Domnul Marian Neacşu:

Noi am depus.

 

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:

Deci, asta este înţelegerea: 98 la secretariatele grupurilor şi cei 3 la cabinetele liderilor de grup cum era prevăzut acolo, da?

Membrii Biroului permanent? De acord. Mulţumesc de acord. Unanimitate. Domnule secretar general, aveţi aprobarea Biroului permanent.

 

PUNCTUL 20

Scrisoare din partea Fundaţiei Ronald S. Lauder România

 

               Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:

               Am înţeles că doamna vicepreşedinte nu poate pe 19 martie să ţină discursul din partea noastră. A fost aprobată în 3 februarie. Dacă este sub înaltul patronaj al Biroului permanent eu trebuie să cer aprobarea sau semnez, dacă nu pot eu, trebuie să vină cineva din partea Biroului permanent să ţină un discurs în numele Camerei Deputaţilor şi a Biroului permanent. 19 martie.

De principiu, domnule Motreanu, vă duceţi dumneavoastră şi dacă nu aprobăm un alt coleg din Biroul permanent? Bun, în principiu, domnul Motreanu, dacă nu un alt coleg de Birou permanent. Este un eveniment la care noi facem această chestiune împreună cu conferinţa la un nivel de diplomaţie şi afaceri internaţionale pentru învăţământul liceal. Este a 4-a ediţie, a fost în colaborare cu Camera Deputaţilor, dar trebuie cineva să meargă să ţină un discurs.

Mulţumesc.

 

Prima dată să citim cele suplimentare: domnul Radu Stroe renunţă la calitatea de membru al Comisiei pentru drepturile omului.

 

              Domnul Marian Neacşu:

              Dacă merge la Comisia SRI trebuie să renunţe la orice altă comisie.

 

               Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:

               Am luat act şi citim în plen.

               La plenul Camerei Deputaţilor, staff-ul tehnic vă rugăm frumos să o introduceţi pe ordinea de zi.

 

               Domnul deputat Dumitru Ioan Ovidiu – deputat al Grupului parlamentar PNL cere 4 zile de concediu fără plată între 9 şi 12 februarie. Se aprobă.

               Scrisoare din partea domnului ministru al Justiţiei … în vederea hotărârii procesului de implementare a strategiei naţionale pe articolul… se va asigura participarea coordonatorului planului sectorial al …..    instituţiei . Pe cine am stabilit, pe cine am votat? Staff-ul tehnic? Nu era domnul Nicolicea şi cu Florin Iordache? 

Domnul Nicolicea şi domnul Florin Iordache. 9 februarie domnule Iordache. 9 februarie este azi şi ne vine hârtia azi?

 

               Doamna Adelina Palade:

               Nu, nu, pentru nominalizare.

               

               Domnul Valeriu Ştefan Zgonea:

               Continuăm … prezenţa pe 28 februarie, domnul Iordache şi domnul Nicolicea trebuie să fie la întâlnirea cu doamna secretar de stat Maya Teodoroiu pentru a ne spune contribuţia pe care noi o facem. Sper ca până atunci să avem şi o modificare a Regulamentului, ca să spunem ce contribuţie am avut.

 

                Doamna Camelia Bogdănici se declară deputat UNPR, aparţinând parlamentar PSD începând cu astăzi. La plen.

 

PUNCTUL 21

Materiale pe linia relaţiilor parlamentare externe

 

1.    Memorandum intern privind participarea domnului deputat Cezar Preda, membru al Comisiei pentru probleme sociale, sănătate şi dezvoltare durabilă a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, la o reuniune pe linia Organizaţiei Mondiale a Comerţului (Geneva, Elveţia, 16 – 17 februarie 2015)

Se aprobă în unanimitate.

 

2.    Memorandum intern privind vizita în România a delegaţiei Grupului parlamentar de prietenie cu România din Marea Adunare Naţională a Republicii Turcia (15 – 18 februarie 2-15)

Se aprobă în unanimitate. Vin la noi în vizită, reciprocitate.

 

3.    Memorandum intern privind participarea la vizita oficială în Statul Israel a domnului Valeriu Ştefan Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor, împreună cu o delegaţie parlamentară (Tel Aviv şi Ierusalim, Israel, 19 – 23 februarie 2015)

Merge cu mine secretarul general, deputatul care reprezintă minoritatea naţională, doamna Gorghiu din partea Opoziţiei şi domnul Vlase – vicepreşedinte al Grupului de prietenie.

Se aprobă în unanimitate.

 

4.    Informare privind participarea la cea de-a 44-a Sesiune Plenară a Adunării Parlamentare a Cooperării Economice a Mării Negre (APCEMN) (Atena, Grecia, 8 – 9 decembrie 2014)

S-a luat act.

 

5.    Informare privind participarea la reuniunea Comisiei pentru cultură, ştiinţă, educaţie şi media din cadrul ACE (Paris, Franţa, 4 -5 decembrie 2015)

S-a luat act.

 

6.    Informare privind participarea la reuniunea Subcomisiei pentru Alegerea judecătorilor la CEDO Comisia Juridică şi pentru Drepturile Omului (Paris, Franţa, 15 ianuarie 2015)

S-a luat act.

 

7.    Informare privind vizita oficială la New Delhi a domnului Valeriu Ştefan Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor, împreună cu o delegaţie parlamentară (New Delhi, India, 6 – 12 decembrie 2014)

S-a luat act.

 

8.    Informare privind vizita oficială în Republica Slovenia a domnului Valeriu Ştefan gonea, preşedintele Camerei Deputaţilor, împreună cu o delegaţie parlamentară (Ljubljana, Slovenia, 27 – 28 noiembrie 2014)

          S-a luat act.

 

         Şi ultimul punct avem o scrisoare din partea domnului Președinte Klaus Iohannis, care ne mulţumeşte pentru informarea pe care am făcut-o. Noi am luat aprobare când am plecat la Terezin pentru declaraţia pe care am susţinut-o, dar l-am informat şi pe preşedinte, care este coordonatorul de politică externă conform Constituţiei. Ne-a spus că vrea să aibă un dialog deschis şi permanent cu Parlamentul României, toate chestiunile care privesc interesul naţional cu accept pe elementele care derivă din rolul poziţional al preşedintelui.

Consideră că diplomaţia parlamentară poate contribui la creşterea profilului nostru în cadrul dezbaterilor pe guvernamental la nivelul şefilor de stat şi doreşte să dezvolte în calitate de preşedinte al României un parteneriat cu instituţia parlamentară şi vrea să păstreze un dialog structurat pe teme de interes şi ne mulţumeşte foarte mult.

Dacă mai sunt alte puncte la ordinea de zi?

Bun, mulţumesc, membrii Biroului permanent, vă mulţumesc foarte mult.

Domnule Mircovici, vă rog frumos că prezentaţi dumneavoastră la presă.

 

*

 

Şedinţa s-a încheiat la ora 15,05.