Ședințele Biroului permanent
Ședința curentă
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Biroul Permanent > Calendar sedințe nov. 2014 Versiunea pentru printare
Stenograma ședinței Biroului permanent al Camerei Deputaților din 19 noiembrie 2014 ora 13:00

4. Raportul Comisiei juridice, de disciplină și imunități asupra scrisorii Agenției Naționale de Integritate privind măsurile dispuse în cazul unor deputați la care au fost identificate elementele de încălcare a legislației privind regimul juridic de la conflictul de interese
se aplică art.19 alin.(1)din Legea nr.96/2006 privind Statutul deputaților și senatorilor consultă

Raportul Comisiei juridice, de disciplină și imunități asupra scrisorii Agenției Naționale de Integritate privind măsurile dispuse în cazul unor deputați la care au fost identificate elementele de încălcare a legislației privind regimul juridic de la conflictul de interese Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Este de competența Biroului permanent, domnule președinte?

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Art.19 - zece la sută până la trei luni.

Domnul Bogdan Ciucă:

Regulamentul spune așa, uitați-vă în regulament: Comisia juridică nu poate să stabilească și nici să propună sancțiuni. Comisia juridică dă un raport în care face, pur și simplu, o treabă de constatare, constată dacă raportul este definitiv și punct. Raportul prin care se constată dacă este definitiv sau nu raportul ANI se trimite la Biroul permanent, care este cel care decide asupra acestei sancțiuni.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Bine. Zece la sută trei luni, proiect de hotărâre.

Sunteți de acord? Deci hotărârea Biroului permanent - zece la sută pe trei luni de zile.

Dragi colegi, domnul Ciucă v-a explicat foarte clar. El spune: decizia ANI este decisivă pentru cei trei colegi. Art.19 din Statut spune că putem să le luăm zece la sută până la trei luni.

Eu vă propun, ca să nu avem discuții de toate felurile peste tot, zece la sută pentru cei trei colegi ai noștri pe o perioadă de trei luni începând cu luna noiembrie, adică maximum din art.19, astfel încât să închidem și acest subiect de comunicare.

Domnul Dumitru Niculescu:

Domnule președinte, iertați-mă, vă rog. Dacă pe 22 decembrie 2016 nu mai sunt parlamentar, cum procedăm?

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Vă ia din salariul pe care-l aveți atunci. Nu este vina mea că nu e reglementat.

Domnul Bogdan Ciucă:

Dați-mi voie, cu tot respectul, dar să știți că nu aceasta ar fi problema, pentru că și când se stabilește o pensie alimentară se stabilește pentru situația de la data stabilirii și nu într-o situație ipotetică și ulterioară, care se va reglementa ulterior. Chiar și atunci când se stabilește o amendă, deci o sancțiune pecuniară se stabilește de la data stabilirii amenzii.

Cred că dacă se ia hotărârea și se stabilește clar pe ce luni, atunci lucrurile sunt cumva rezolvate din ambele perspective.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Nu putem să luăm lucrurile retroactive. Deci, suntem în noiembrie, luăm noiembrie, decembrie și ianuarie.

Domnul deputat Mate.

Domnul Mate Andras-Levente:

Domnule președinte, nu este vorba de sancțiune, de suma aceea de zece la sută, pentru că este o sumă care chiar nu contează. Dar este vorba de principii și eu m-am săturat - și cred că se scrie acest lucru în procesul verbal - m-am săturat că nu respectăm anumite principii. Ce ar fi dacă mâine v-ar lovi cineva pe dumneavoastră pe stradă și între timp se schimbă legea circulației și va spune: "Ah, stimați colegi, ați trecut pe verde, treceți numai pe roșu de acum încolo". Ia vedem cum este sancțiunea că ieri ați trecut dumneavoastră pe verde și acum trebuie numai pe roșu.

Haideți să aplicăm o sancțiune. Asta este o dată.

Doi, este un lucru elementar, scris încă în latină: unde nu este sancțiune prevăzută, nu prevezi nici măcar tu, nu poți să dai o sancțiune. Noi am introdus în Legea privind statutul deputatului și senatorului sancțiunea, anul trecut, sau acum doi ani, dacă nu mă înșel. Nu este nici o problemă. Dați această sancțiune, fără nici o problemă, dar gândiți-vă la principiul pe care l-ați încălcat juridic și, doi, vă spun că m-am săturat, m-am săturat și am depus deja o sesizare, să știți, că v-am promis data trecută, să știți de la mine acum, am depus deja o sesizare la Parchetul General pe această temă de conflict de interese față de cei care au participat la vot atunci când au fost aleși vicepreședinții, chestori și secretari, pentru că m-am săturat. Dacă toți suntem egali în fața legii, atunci toți suntem egali în fața legii. Și dacă vă uitați pe site, aceeași întrebare am pus-o și domnului ministru al justiției, să interpreteze acest articol 301 din Codul penal.

Și vă mai spun încă ceva. Am inclusiv date scrise de la Biserica ortodoxă, unde preotul a propus să fie angajată soția în parohie și banii sunt primiți din bugetul statului. Păi, nu este aceeași faptă? Ba da. Deci, m-am săturat, vă spun sincer.

Deci, puteți să ne aplicați sancțiunea. Acum tot dumneavoastră spuneți că sunt subiectiv, că sunt vizat împreună cu domnul Marian Neacșu, cu domnul Kerekes și cu domnul Ghervazen. Nu. Dați această sancțiune, vă rog eu mult, dar atunci vreau și eu răspuns la adresa de la secretarul general și, dacă nu primesc răspunsul cine este în aceeași situație acei peste 80 care au fost în aceeași situație în care am fost noi patru vizați astăzi și nu primesc răspunsul, nu este nici o problemă; depun încă o sesizare pentru abuz în serviciu sau neglijență în serviciu, pentru că n-am primit acest răspuns corect punctual. Și dacă nu primesc, vă spun și acum, dacă vreți, nume de la PSD, de la PNL ș.a.m.d. care au fost în aceeași situație ca și noi, nici măcar nu i-au întrebat de sănătate.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Domnule deputat, sunt de acord cu dumneavoastră.

Domnul Mate Andras-Levente:

Sper că rămâne acest lucru în procesul verbal.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Rămâne. Dar în afară de această chestiune, noi suntem astăzi chemați să punem în aplicare o decizie definitivă și am cerut Comisiei juridice să ne spună ce trebuie să facem. Putem să luăm o decizie în Biroul permanent? Iar Biroul a spus art.19 din Legea 96/2006 privind Statutul deputatului și senatorului și sancțiunea, scrie acolo, se aplică de către Biroul permanent al Camerei din care face parte deputatul sau senatorul. A intrat în vigoare înainte de a discuta noi în Biroul permanent.

Domnul Mate Andras-Levente:

Bun. Când a intrat în vigoare aplicarea acestei sancțiuni, domnule președinte?

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Domnule deputat, ea a intrat în vigoare înainte de discutarea în acest Birou permanent.

Domnul Mate Andras-Levente:

Da, dar fapta nu era, era în 2010, domnule președinte. Dumneavoastră convocați ședința să modificăm statul și, după un an de zile am adoptat modificarea.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Nu are legătură, pur și simplu.

Domnul Mircovici.

Domnul Niculae Mircovici:

Domnule președinte, vă rog să mă iertați, campania electorală a trecut, eu cred că problemele juridice trebuie să le discutăm la rece. Nu putem, noi, să mergem pe un element de retroactivare, acolo unde Constituția prevede un lucru.

Sentința care a fost dată de către Înalta Curte a fost dată în baza legislației existente la momentul în care s-a dat această decizie, pentru o faptă petrecută, evident, anterior.

În decizia Curții, din moment ce această prevedere din Legea 96/2006 era în vigoare, s-a prevăzut o astfel de sancțiune pecuniară pentru colegii noștri? Acest lucru nu s-a întâmplat!

Eu vă previn și asupra faptului că, astăzi, am votat vacantarea a două posturi, pentru legislatura trecută. Suntem de râsul curcilor!

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Care din legislatura trecută?

Domnul Niculae Mircovici:

Cei din 2013, pentru că era vorba de doi deputați care au fost în legislatura trecută incompatibili și noi am votat, astăzi ...

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Domnule deputat, am vacantat două posturi, este vorba despre o demisie...

Domnul Niculae Mircovici:

Da, unul este demisie.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Și celălalt este incompatibilitate. O singură incompatibilitate, stabilită prin decizia Curții Constituționale, că aceeași funcție înseamnă toate funcțiile. Haideți să nu mai intrăm în amănunte. Nu aveți dreptate!

Toate discuțiile ce au loc, acum, ne fac rău! Dacă nu înțelegem că ne fac rău, atunci, nu am învățat nimic din ceea ce s-a întâmplat pe 16 noiembrie.

Dacă dumneavoastră aveți o decizie care vă deranjează, vă adresați justiției. Eu sunt obligat să aplic legea. De șase luni de zile, primesc hârtii, zilnic, de la Agenția Națională de Integritate, că depășesc termenul și plângerea penală vine pentru abuz în serviciu, la președintele Camerei, care conduce Biroul permanent, nu la dumneavoastră.

Noi discutăm, astăzi, despre o cerere pe care o am, de la ANI, pe care am trimis-o în unanimitate, în cadrul Biroului permanent, Comisiei juridice. Comisia juridică mi-a atras atenția că avem articolul 19 și că noi trebuie să luăm o decizie.

Propunerea mea, ca președinte al Camerei, care conduce Biroul permanent și îl convoacă, conform regulamentului, este o sancțiune, printr-un proiect de hotărâre, semnat de mine, cu aprobarea dumneavoastră, de 10%.

Orice discuție pe care o facem suplimentar și rămâne în stenogramă ne face rău și nu bine.

Vă rog, domnule Neacșu.

Domnul Marian Neacșu:

Domnule președinte, vreau, în primul rând, evident, să luați act că nu am să particip la acest vot, pentru că el se referă și la mine.

Dar țin să remarc că eu, în principiu, sunt de acord cu punctul de vedere al Comisiei juridice și accept sancțiunea pe care o veți stabili.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Mulțumesc foarte mult!

Domnul deputat Mate Andras.

Domnul Mate Andras-Levente:

Domnule președinte, subliniez din nou, puteți să îmi dați această sancțiune, că nu mă interesează, dar încălcăm principii.

Și doi, într-adevăr, dacă vă e teamă că o să aveți o plângere penală din partea Agenției, pentru că nu ați dispus această sancțiune, vreau să mă ajutați, cine se pricepe la regulament, care este termenul de prescripție a răspunderii administrative și, în Codul muncii, care este termenul de prescripție pentru aplicarea unei sancțiuni pecuniare, ca să nu greșiți, pentru că este abuz în serviciu, dacă adoptați această hotărâre.

Și acum vorbesc ca și avocat, pentru că și în contravenție este de șase luni de zile și ...

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Dumneavoastră aveți dreptate, dar noi nu discutăm termene ...

Domnul Mate Andras-Levente:

Am perfectă dreptate, dar am, atunci, și eu o rugăminte, ca lider de grup, ca să adoptați, acum, Biroul permanent, o hotărâre prin care Agenția Națională de Integritate să ne răspundă dacă s-a recuperat sau nu suma care s-a constat de către Curtea de Conturi, în 2010 sau 2011, care s-a cheltuit ilegal, pentru că, din informațiile pe care eu le am, Curtea de Conturi a sesizat și Parchetul și vreau să știu dacă s-a recuperat această sumă, pentru că, oricum, vine bugetul statului și este importantă orice sumă.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Controlul Agenției Naționale de Integritate se exercită de către Senat.

Domnul Mate Andras-Levente:

Atunci, trimiteți la Senat o adresă, cu această rugăminte, din partea Biroului permanent al Camerei.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

La propunerea dumneavoastră și cu aprobarea Biroului permanent sunt convins că, în următoarea săptămână, o vom aproba. Dacă există o cerere scrisă, eu o supun la vot.

Ne întoarcem la cealaltă chestiune. Eu vă propun sancționarea celor patru colegi ai noștri, cu 10%. Deci diminuarea indemnizației cu 10%, pe o perioadă de trei luni de zile, conform prevederilor ...sancțiunea se aplică de către Biroul permanent al Camerei din care face parte deputatul sau senatorul.

Deci eu propun Biroului permanent 10%, pe trei luni de zile, noiembrie, decembrie 2014 și ianuarie 2015. Cine este pentru? 9 voturi pentru. Abțineri? 2 abțineri, deci din 11 prezenți, domnul Neacșu a anunțat că nu participă, 9 voturi pentru și 2 abțineri. Împotrivă? Nu este nici un vot împotrivă.

Vă mulțumesc foarte mult!

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Mai avem un material pe ordinea de zi. Domnule secretar adjunct, vă rog frumos să prezentați acest material.

Domnul George Ionuț Dumitrică:

Domnule președinte, stimați colegi, supunem atenției dumneavoastră, spre aprobare, modificarea Listei de dotări independente, pentru a putea pune în funcțiune terminalele mobile, care vor fi valabile din anul 2015.

Menționez că nu se modifică valoarea Listei de dotări independente, suma aferentă acestor terminale va fi acoperită de articolul - Reparații capitale.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Deci există bani, în buget, de la reparații capitale, pe care îi muți în partea cealaltă și să ne explici mai pe larg despre ce este vorba.

Domnul George Ionuț Dumitrică:

Este vorba despre tabletele pentru parlamentari și pentru staff-ul Camerei Deputaților, care vor fi însoțite de un soft, exact cum avem la Biroul permanent, o să avem pentru comisii și pentru celelalte lucrări pe care le desfășurăm în Camera Deputaților.

Sistemul va permite afișarea documentelor într-un cloud, pentru fiecare parlamentar în parte. Acest cloud putând fiind accesat și de la cabinetul dumneavoastră parlamentar, din teritoriu, cât și de către un consilier din cadrul Grupului parlamentar, pentru a face anumite operațiuni cum ar fi printarea documentelor sau alte modificări.

Este și o parte a proiectului paperless, pe care ni l-am asumat cu toții.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Am înțeles, acum, despre ce este vorba.

Deci de anul viitor, toți vor avea tablete și începem să ne modernizăm. Cine este pentru? Mulțumesc. Abțineri? O abținere. Voturi împotrivă? Nu sunt.

Vă mulțumesc.

Domnul Tinel Gheorghe:

Domnule președinte, dacă tot sunt proiecte suplimentare pe ordinea de zi, măcar aduceți-ne și nouă la cunoștință, ca să știm despre ce discutăm.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Vă rog frumos să puneți acest proiect la dispoziția grupurilor parlamentare, acum.

Vă mulțumesc pentru participare și vă urez o zi frumoasă!

Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti miercuri, 22 septembrie 2021, 1:43
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro