Stenograma ședinței Biroului permanent al Camerei Deputaților din 9 februarie 2015 ora 14:00

Ședința a început la ora 13,40.

Lucrările au fost conduse de domnul Valeriu Ștefan Zgonea, președintele Camerei Deputaților.

Au participat: domnul Florin Iordache, domnul Petru Gabriel Vlase, doamna Rodica Nassar și domnul Dan-Ștefan Motreanu - vicepreședinți, domnul Ion-Marcel Ciolacu (până la ora 15,00), domnul Cristian Buican, domnul Laurențiu Chirvăsuță și domnul Niculae Mircovici - secretari, domnul Mircea-Gheorghe Drăghici, doamna Steluța-Gustica Cătăniciu, domnul Ioan Balan și domnul Seres Denes - chestori, domnul Marian Neacșu - Grupul parlamentar al PSD, domnul Ludovic Orban (până la ora 14,30) și domnul Tinel Gheorghe (de la ora 14,40) - Grupul parlamentar al PNL, domnul Liviu-Bogdan Ciucă (până la ora 15,00) - Grupul parlamentar Liberal Conservator, domnul Mate Andras-Levente (până la ora 14,30) - Grupul parlamentar al UDMR, domnul Ștefan Burlacu - Grupul parlamentar al PP-DD, și domnul Cristian Adrian Panciu - secretarul general al Camerei Deputaților.

Invitați: doamna Cristina Crișu - Departamentul pentru relația cu Parlamentul, domnul George Ionuț Dumitrică - secretar general adjunct, doamna Ileana Maria Luncan - secretar general adjunct, domnul Georgică Tobă și doamna Laura Nicoleta Riteș - Departamentul Legislativ, domnul Gabriel Stecoza și domnul Ștefan Lagunovschi - Departamentul Secretariatului Tehnic, doamna Adriana Diaconescu și domnul Gheorghe Popescu - Direcția pentru organizarea lucrărilor în plen, domnul Sorin Berbece - Direcția pentru lucrările și secretariatul comisiilor, doamna Gabriela Enea - director Direcția comunicare și relații publice, doamna Andreea Cleras - director general Direcția generală afaceri externe, și doamna Adelina Palade - director general Cancelarie Președinte.

*

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Stimați colegi, avem patru materiale suplimentare.

Membrii Comitetului liderilor, sunteți de acord să le introducem pe ordinea de zi a ședinței noastre de Birou permanent de astăzi? Mulțumesc.

Membrii Biroului permanent, vă supun ordinea de zi a ședinței de Birou permanent cu materialele suplimentare.

Cine este pentru? Mulțumesc. Unanimitate.

Ordinea de zi pentru ședințele Camerei Deputaților

PUNCTUL 1

Ordinea de zi pentru ședința Camerei Deputaților pentru ziua de luni, 9.02.2015

Ordinea de zi pentru ședința Camerei Deputaților pentru ziua de miercuri, 11.02.2015

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Avem o ordine de zi pentru astăzi, urmată de scrisoarea Agenției Naționale de Integritate privind încetarea de drept a mandatului de deputat a domnului Petre Roman, ca urmare a rămânerii definitive prin necontestare a raportului de evaluare a Agenției Naționale de Integritate; după care cele trei dosare - două de ridicare a imunității cu începerea urmăririi penale și cea de-a treia pentru încuviințarea arestării preventive.

Domnule președinte Ciucă, ați făcut rapoartele?

Domnul Liviu-Bogdan Ciucă:

Domnule președinte, toate rapoartele cu care am fost sesizați sunt deja la Biroul permanent.

Vreau să fac o precizare, dacă-mi permiteți.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Vă rog.

Domnul Liviu-Bogdan Ciucă:

Sunt practic patru rapoarte, dar atenție că într-unul dintre rapoarte sunt două solicitări, așa cum am primit sesizările de la Birou și de la ministru, respectiv Parchetul General. Practic, a mai fost un caz similar, situația deputatului Boldea și s-a procedat la fel.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Vă rog frumos să explicați, ca să completăm ordinea de zi de astăzi.

Domnul Liviu-Bogdan Ciucă:

Ordinea de zi se completează cu toate rapoartele pe care le-am trimis. Eu vroiam doar să aibă în vedere colegii care pregătesc lucrările în plen, dacă la ultimul raport pe care-l dăm noi și care vizează două măsuri, veți supune votului fiecare măsură în parte sau solicitarea în ansamblu.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Dumneavoastră trebuie să ne faceți propunerea, pentru că nu eu trebuie s-o înțeleg. Membrii Camerei Deputaților ascultă întotdeauna, când este vorba de justiție, disciplină și imunități, propunerile Comisiei juridice.

Domnul Liviu-Bogdan Ciucă:

De acord.

Precizez: noi dăm un raport cu privire la o sesizare, la o scrisoare.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Haideți să continuăm, dragi colegi și staff-ul tehnic, domnule Tobă, haideți să fim atenți cu toții.

Prima: ANI - este foarte simplă. Conform ANI și statutului nostru, luăm act și facem proiect de vacantare pe care-l face Departamentul legislativ. Nu avem altă chestiune.

Al doilea: raportul Comisiei juridice cu privire la solicitarea 290/C/2015 a Procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție referitoare la formularea cererii de urmărire penală împotriva doamnei deputat Elena Udrea, fost ministru, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu în dosarul 50/P/2014. Este bine, da? Deci, aici avem primul vot. Aceasta-i celebra gală Bute? Da.

Cea de-a doua solicitare este 326/C/2015 și este luare de mită în dosarul 50/P/2014, același dosar, tot ca la Bute. Deci, acesta este al doilea vot.

Cea de-a treia este încuviințarea arestării preventive în dosarul gala Bute.

Domnul Liviu-Bogdan Ciucă:

Da. Altă faptă.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Și care este cea de-a patra? Eu știam că avem două rețineri, avem două cereri de reținere.

Domnul Liviu-Bogdan Ciucă:

Noi le-am trimis pe toate. Trebuie să fie patru rapoarte cu cinci solicitări.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Care este a cincea și a patra?

Îmi cer scuze, cine din staff-ul tehnic a introdus pe pct.3 al ordinii de zi 326/C/2015, care a venit ultimul? Infracțiunea de luare de mită și abuz în serviciu nu este ultima?

Domnul Gheorghe Popescu:

Este trecut sub rezervă.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Nu avea cum să fie trecut sub rezervă, pentru că a venit după.

Noi aveam gala Bute, Microsoft și 50/P/2014, 880.

Domnul Liviu-Bogdan Ciucă:

Domnule președinte, nu.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Cum nu?

Domnul Liviu-Bogdan Ciucă:

În ședința Biroului permanent de joi s-a dispus trimiterea către Comisia juridică a două solicitări, dacă nu mă înșel.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Gala Bute și Microsoft.

Domnul Liviu-Bogdan Ciucă:

Și, vineri, celelalte.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Nu. Și, vineri, una singură. Nu, două.

Domnul Ludovic Orban:

Eu am văzut că este inclus unul din acesta ca un punct separat pe ordinea de zi a Biroului permanent de astăzi. Noi, ca Birou permanent, putem să completăm ordinea de zi a plenului.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Noi, ca Birou permanent, la propunerea dumneavoastră. Ordinea de zi inițială este cea stabilită de dumneavoastră la ultimul Birou permanent. Asta am vrut să vă spun.

Domnul Ludovic Orban:

Dacă Comitetul liderilor propune să includă toate solicitările pe care există raport din partea Comisiei juridice, Biroul permanent .

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Suntem de acord.

Domnul Liviu-Bogdan Ciucă:

Păi da, dar asta am propus data trecută.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Numai o secundă. Vă rog frumos.

Dragi colegi, pe 2 februarie vine primul dosar așa celebrul "Gala Bute" pentru începerea urmăririi penale.

Pe 4 februarie vine cel de al doilea dosar în luarea de mită în dosarul acesta.

Pe 4 februarie vine și prima arestare pe care noi o luăm

Celelalte două dosare, dacă nu mă înșel, au venit pe 6.

Deci, dacă ați făcut raportul și la ele, nu le putem pune pe ordinea de zi, decât dacă Comitetul liderilor propune. M-ați înțeles ce spun eu?

Deci, domnul Ciucă a spus că sunt 5 dosare pentru doamna deputat Elena Udrea, ceea ce este corect.

Primul dosar a venit: începerea urmăririi penale. Noi ne-am întâlnit în Biroul permanent și am spus: începerea urmăririi penale. Imediat, a doua zi, ne-au mai venit încă două din care unul: arestare preventivă și atunci am limitat la primele două fiind de la același dosar, tot termenul de 3 zile stabilit în Statutul nostru, al deputatului și senatorului pentru a face raportul.

Domnul președinte Ciucă ne spune că pentru primele 3, rapoartele sunt făcute, dar zice și pentru următoarele două. Acum Comitetul liderilor, domnul Orban a luat cuvântul pe bună dreptate, dacă există un acord între dumneavoastră să propuneți completarea ordinii de zi, vă ascult.

Domnul Marian Neacșu:

Domnule președinte, eu cel puțin, asta am în față: ordinea de zi a Biroului permanent sunt toate rapoartele de la poziția 4 la poziția 8, toate. Pe cea care v-a fost dată, după aceea defalcat numai pentru ședința de astăzi, sunt numai trei, dar pe ordinea de zi a Biroului., deci, dacă dați click înapoi - ședința Biroului permanent din 9 ora 14,00 sunt toate cele 4 rapoarte la care se mai adaugă inclusiv solicitarea în ceea ce privește pe domnul Borbely, sunt chiar toate, de la poziția 4 la poziția 8.

Domnul Marian Neacșu:

Noi asta avem în tabletă și este și pe .

Domnul Marian Neacșu:

Vă propunem ca să fie completată ordinea de zi, cea cu trei puncte pe care ați citit-o dumneavoastră și cu celelalte două puncte care sunt în ordinea de zi a Biroului permanent. Și asta să facă obiectul ședinței de astăzi.

Domnul Liviu-Bogdan Ciucă:

Este diferență între ordinea de zi a Camerei și diferența între ordinea de zi a Biroului.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Ziceți ce scrie pe ordinea de zi? 4 puncte. Unde vedeți ordinea de zi completată? Și vă rog frumos să puneți pe ordinea de zi completarea, cea pe care o avem pentru miercuri, dar puneți-o și pe cealaltă, ca să vadă colegii mei.

Domnule Neacșu, nu am nimic din ceea ce spuneți dumneavoastră. Eu nu am o ordine de zi în care luni și miercuri să fie făcută identic, așa cum am spus, nu o am.

Domnul Marian Neacșu:

Domnule președinte, eu nu v-am spus din ordinea de zi, v-am spus că pe ordinea de zi a ședinței de Birou permanent de la punctele 4 la punctul 8 se află toate cele 5 rapoarte, asta am spus, și noi putem decide acum, dacă acceptați, Biroul permanent, propunerea mea ca astăzi să discutăm toate aceste 5 rapoarte în ședința de astăzi, adică să completăm cu cele 3 de astăzi.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Sunt de acord cu dumneavoastră sută la sută, dar Comitetul liderilor mi-a spus așa: pe ordinea de zi pe care o am, pe aia să o citesc, să nu venim noi cu intervenții, membrii Biroului permanent, și eu am citit exact, să mă ierte Dumnezeu, ce scrie la punctul 1: ordinea de zi pentru ședința din ziua de luni, 9.02.

Domnul Liviu-Bogdan Ciucă:

Domnule președinte, dacă îmi permiteți. Nimeni nu este de vină. Discutăm de două lucruri diferite: ordinea de zi a Camerei care, într-adevăr, cum spuneți dumneavoastră, are doar 4 puncte, și ordinea de zi la care făcea referire domnul Neacșu, a Biroului, unde sunt toate și, pe cale de consecință, pentru că au venit rapoartele, propunerea era să suplimentăm cu ordinea de zi.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Sunt de acord cu dumneavoastră sută la sută. Singura chestiune pe care eu o spun este următoarea: în momentul în care dumneavoastră ați trimis Biroului permanent o nouă ordine, noi rapoarte, sub rezerva introducerii pe ordinea de zi, trebuia să fim informați și noi, Biroul permanent. Noi nu suntem informați decât că au venit rapoartele în ordinea de zi a Biroului permanent.

Dacă eu încep cu ce spuneți dumneavoastră, atunci Opoziția mă critică că eu introduc pe ordinea de zi lucruri care nu sunt adevărate și atunci eu iau ce scrie aici, fără să se supere nimeni, da? Iar în ce scrie aici,. că vedeți, câteodată vrem să fie regulamentul așa pentru unii, câteodată vreți să fie regulamentul așa pentru noi, nu avem cum. Îl facem așa cum trebuie. Eu am înțeles ce vrea Comitetul liderilor, completarea cu punctele: 4 și 5 și 6. Nu, numai înțeleg nimic.

Domnul Marian Neacșu:

Cele care lipsesc domnule președinte din ordinea de zi: rapoartele care lipsesc din ordinea de zi. Este vorba de un singur raport care conține cele două sesizări de care povestea Bogdan Ciucă.

Domnul Marian Neacșu:

Haideți să fim calmi cu toții, noi oricum stabilisem în ședința de Birou permanent ultima că vom avea pe ordinea de zi luni toate aceste rapoarte.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Deci, revin încă odată. Ordinea de zi a Biroului permanent a fost aprobată. Ordinea de zi pentru ședința de astăzi, dragi colegi, trebuie, la propunerea Comitetului liderilor, completată cu anumite puncte care nu sunt pe punctul 1 al ordinii de zi și o să vă rog frumos să le nominalizăm.

Prima chestiune este: Raportul asupra scrisorii domnului Tiberiu Nițu, Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, referitoare la formularea cererii de începere a urmăririi penală.

Dragi colegi, deci suntem la punctul 1 al ordinii de zi. Putem să completăm ordinea de zi de astăzi cu punctul 4. Mi-ar face foarte bine să înțeleg ce este la punctul 4, fără să ajung la punctul 4. Care dosar este la punctul 4? În ce dosar?

Deci, la punctul 4, pe ordinea de zi pe care o citesc eu, proiectul acesta, staff-ul tehnic.

Păi eu de unde să știu? Facem noi analiză?

Domnul Marian Neacșu:

Domnule președinte, dacă îmi permiteți. Ca să nu ne încurcăm, eu propun să anulăm cu totul ordinea de zi în formula în care a fost aprobată acolo și să aprobăm acum ca ordine de zi de la punctul 4 la punctul 8 și să închidem că acolo sunt toate.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Bine, vă propun reformularea ordinii de zi de astăzi. Sunteți de acord? Cine este pentru? Membrii Biroului permanent? Vă mulțumesc foarte mult.

Scrisoarea Agenției Naționale de Integritate 611/13.01.2015 intră pe ordinea de zi pe locul 1.

Biroul permanent, cine este pentru? Mulțumesc.

Abțineri? Nu sunt. Unanimitate.

Luăm act. Proiectul de hotărâre îl face Departamentul legislativ. Nu-l mai face de doi ani de când a modificat statutul Comisia juridică.

Cel de-al doilea, punctele 4, 5, 6, 7 și 8 sunt legate de doamna deputat Udrea, toate rapoartele sunt făcute, domnule președinte Ciucă, da?

Domnul Liviu-Bogdan Ciucă:

Da.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Vă rog frumos, acum să le punem în ordinea în care au venit, ca să nu fim acuzați că le punem în altă ordine.

Primul dosar care a venit este cel din 2.02., 271CP din 2.02.

Domnul Marian Neacșu:

Mai permiteți o observație, domnule președinte?

Cred că ar fi util să stabilim în ordinea de zi întâi aprobarea solicitărilor privind începerea urmăririi penale și apoi cererile de arestare.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Sunt de acord cu dumneavoastră, numai să fie într-o ordine pe care s-o stabilim.

Domnul Marian Neacșu:

Fiecare cu dosarul ei.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Perfect. Sunt de acord cu dumneavoastră.

Deci, primul dosar care a venit este.

Nu vă supărați pe mine, dacă eu înțeleg ceva!

Deci, prima solicitare care a venit la Camera Deputaților este 290/C/2015 în 2 februarie, care se află pe punctul 2. Nu știu unde se află în rapoartele făcute, pentru că nu scrie nimeni ce aprobăm.

Domnule Ciucă, ce am aprobat noi? Aveți primul punct.

Domnul Liviu-Bogdan Ciucă:

Nu știu ce este aici, dar știu că primul pe care l-am aprobat în urmă cu o săptămână a fost începerea urmăririi penale cu privire la anumite fapte în dosarul Bute, 50. Acela a fost primul, cel mai vechi, la care am dat raportul de săptămâna trecută pentru începerea urmăririi penale.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Deci, la ordinea de zi, pct.1.

Ați făcut patru puncte, unde sunt rapoartele din spate, dacă au venit? Primul raport trebuia să fie atașat la el, nu este atașat. Nu contează că a fost sau nu a fost în Biroul de săptămâna trecută. Și pe partea electronică și peste tot, puteați să-l puneți în PDF, era atât de simplu. Nu era simplu așa, domnilor? Și atunci îl aveam și noi, ne uitam la 50/P. Nu așa discutăm? Departamentul legislativ are și ordinea de zi din plen, nu?

Deci, primul rămâne pe pct.2 al ordinii de zi, 290/C/2015, domnule Tobă, da?

Domnul Georgică Tobă:

Da.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Mergem mai departe. Pct.3 - 326/C/2015.

Este pct.4 pe ordinea de zi sau pct.5, domnule Tobă?

Domnul Georgică Tobă:

Unde scrie urmărirea penală.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Nu așa "unde scrie". Care este punctul de pe ordinea de zi pe care-l aprobăm? Raportul. Care dintre rapoarte? 4, 5, 6, 7, 8? Care?

Domnul Marian Neacșu:

Trebuie să fie cel în care.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Stați o secundă. Nu trebuie să stabiliți dumneavoastră, trebuie să stabilească staff-ul tehnic.

Domnul Marian Neacșu:

Trebuie să fie cel care ne este adresat de ministrul justiției, el are dreptul de sesizare. Deci, cele două care sunt adresate de ministrul justiției sunt cele care se referă la începerea urmăririi.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Procurorul general face începerea urmăririi. Ministrul justiției face numai arestarea preventivă.

Domnul Marian Neacșu:

Invers.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Domnule Ciucă, în raportul comisiei semnat de dumneavoastră și de domnul secretar Andronache nu scrie că este vorba despre 290.

Deci, la pct.4 al ordinii de zi este un raport al Comisiei juridice care a fost verificat de tot staff-ul tehnic al Departamentului legislativ și care trebuia să fie retrimis comisiei, pentru că nu face referire la dosarul care a fost făcut. Mă înțelegeți? Deci, nu face referire la acel dosar.

Este ora două și zece. Suspend lucrările ședinței, pentru că staff-ul tehnic nu a fost în stare să pregătească materialele.

Domnul Liviu-Bogdan Ciucă:

Domnule președinte, numai o secundă.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Vă rog frumos, nu stau să fac așa ceva.

Domnul Liviu-Bogdan Ciucă:

Nu. Ascultați-mă puțin!

Vedeți că fiecare raport are proiectul de hotărâre pe care ni l-ați solicitat și acolo se face vorbire, ele sunt capsate, îl aveți pe verso, la adresa pe care nu o găseați dumneavoastră.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Domnule președinte, în raportul pe care dumneavoastră îl faceți trebuie să existe legătura dintre raport și dosar. Eu am aici.

Domnul Liviu-Bogdan Ciucă:

Întoarceți ultima filă.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Acela este proiectul de hotărâre.

Domnul Liviu-Bogdan Ciucă:

Da.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Nu are nici o legătură. Eu vorbesc de raportul dumneavoastră.

Deci, în primul raport pe care-l am la pct.4 al ordinii de zi, care este trimis pe 9.02 și este înregistrat la Biroul permanent cu nr.163/09.02.2015, dumneavoastră ne faceți referire la dosarul 50/P/2014 fără să ne spuneți care este solicitarea.

Domnul Liviu-Bogdan Ciucă:

Fapta.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Fapta, dar nu ne spuneți solicitarea. Nu trebuie să avem și solicitarea, domnule? Solicitarea 290. Pentru că n-am cum. Eu am aici o solicitare din partea domnului procuror general 290/C/2015 care se referă la fapta din 50/P/2014, dar trebuie să urmărim procedura, ca să nu ne încurcăm în dosare. M-ați înțeles ce spun eu?

Domnul Liviu-Bogdan Ciucă:

Eu am înțeles. Bine, o să facem și asta. Problema este că trimițând la faptă și dosar și autorul solicitării, lucrurile sunt logice, pentru că sunt fapte diferite. Dacă doriți să adăugăm și această adresă, o facem, durează cinci minute.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Vă rog frumos, ne bulversăm toți și nu toți membrii Biroului permanent sunt specializați în comisii. Lăsăm o jumătate de oră și facem din nou.

Domnul Marian Neacșu:

Cred că un sfert de oră este destul să stăm în sală, pentru că, dacă ieșim, domnule președinte, trebuie să și spunem ce am făcut.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

De ce să spunem? Ce, este vina noastră?

Stăm în sală un sfert de oră. Staff-ul tehnic, vă rog frumos să reparați documentația.

*

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Dragi colegi, m-am edificat, sper să fiu suficient de edificat.

Suntem la ordinea de zi, vă rog frumos să aprobați ca odată cu. am luat textul doamnei Nassar care este un text de fost președinte de comisie, ca să vedeți egalitatea de șanse.

Vă propun următoarea variantă: Fiecare punct de la ordinea de zi de la punctul 1 care se află în ordinea de zi a Biroului permanent și pe care-l punem. Acceptăm raportul - să-l ștergem ca punct discutat din ordinea de zi a Biroului permanent între punctele 4 și 8. Sunteți de acord, da? Mulțumesc. Unanimitate.

Deci, avem scrisoarea de la integritate - am acceptat.

Punctul 2 - Primul raport făcut de Comisia juridică la solicitarea 290/C/2011 în dosarul 50/P/2014, primul - Gala Bute. Și am terminat și cu acesta.

Acum mergem mai departe.

Cel de al doilea dosar este: adresa 329/C/2015 - extindere Gala Bute, începere urmărire penală, altă faptă, același dosar, se află la poziția 2. Este infracțiune de luare de mită, extinderea. Acesta este, punctul 4 al ordinii de zi. Este extinderea. Deci, tot în dosarul de la punctul 2 introducem punctul 3 - solicitarea 326/C/2015 care este extindere, da acesta este punctul 4 al ordinii de zi că punctul 3 este scrisoarea domnului Nițu cu privire la domnul Borbely, care o discutăm separat.

Deci, punctul 3 al ordinii de zi - Solicitarea 326/C/2015 în dosarul 50/P/2014 - extindere Gala Bute, începere de urmărire penală pentru altă faptă în același dosar. Acesta este punctul 3 al ordinii de zi de astăzi.

Punctul 4 al ordinii de zi este tot în cel cu Gala Bute - arestarea preventivă.

Punctul 5 al ordinii de zi este adresa 326 - începerea urmăririi penale în dosarul Microsoft.

Deci, 5 - dosarul Microsoft și este adresa 2/10457/2015 a cui?

Domnul Liviu-Bogdan Ciucă:

A domnului Tiberiu Nițu.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Și ultimul dosar este: cererea ministrului Justiției - reținere plus arestare preventivă în dosarul Microsoft.

Deci, dragi colegi, ultimul punct: schimbarea controlului judiciar.

Punctul 7 - schimbarea controlului judiciar în arestare în dosarul 880/P/2014. Păi, 880 nu este și cel dinainte.

Domnul Liviu-Bogdan Ciucă:

Ba da, dar în același dosar sunt mai multe fapte și mai multe măsuri.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Am înțeles. Deci, în același dosar sunt: o reținere plus arestare preventivă și o schimbare din control judiciar în arestare în dosarul Microsoft.

Dragi colegi, staff-ul tehnic avem 7 puncte pe ordinea de zi de astăzi. Primul este ANI - luăm act, plus raportul - proiectul de vacantare.

De la punctul 2 la punctul 7 sunt așa:

Primul punct este: Raportul Comisiei la solicitarea 290/C/2011 a procurorului general în dosarul 50/P/2014, cea de a doua este extindere - solicitarea 326/C, care a venit pe 4 februarie și este extinderea Galei Bute, acesta este punctul 3.

Punctul 4 este solicitarea ministrului Justiției de arestare preventivă a doamnei deputat și este solicitarea nr.2/10363/4 februarie, după care,

Punctul 5 - solicitarea ministrului Justiției pe dosarul Microsoft 2/10457 unde sunt două măsuri: încuviințarea a reținerii și arestării preventive. Dosarul a venit pe 6.02.2015.

Ultimul dosar este schimbarea controlului judiciar.

Deci, asta înseamnă 7 puncte pe ordinea de zi. 7 rapoarte plus ANI.

Pe ordinea de zi avem 5 rapoarte, vedeți că și ordinea de zi ați greșit-o.

Dragi colegi, revin încă o dată. Sunt șase dosare pentru doamna deputat Elena Udrea; cinci pe care le vedeți deja în ordinea de zi de la punctele 4 la 8, plus încă unul, la care raportul a venit în ultimul Birou permanent, deci șase, în ordinea în care le-am citit eu. Șase voturi cu bile. Sunt șase dosare.

Sunt șapte puncte ale ordinii de zi, primul este ANI - n-are legătură și proiectul de hotărâre; de la pct.2 la pct.7 sunt începeri de urmăriri penale, reținere și arestare preventivă și schimbare control judiciar în arestare. M-ați înțeles? Sunt șase rapoarte.

Domnule Ciucă, vorbiți cu Departamentul pentru plenul Camerei să le pună în ordinea în care trebuie.

Aceasta este ordinea de zi de astăzi.

Voturile le facem în ordinea pe care am citit-o eu. Șase voturi cu bile, separat. Nu facem unul cu altul, pentru că ne amețim și iese scandal.

Domnul Liviu-Bogdan Ciucă:

Oricum, procedural, votul trebuie dat distinct pe fiecare solicitare.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Procedural, votul se dă distinct.

Staff-ul tehnic, domnule secretar general, vă rog frumos să dați această ordine de zi explicită fiecărui parlamentar din sală care este prezent. Toți cei care sunt prezenți trebuie să aibă ordinea de zi în format scris. Vă rog frumos. Să știe ce votează.

Domnule Popescu, vă rog frumos, împreună cu domnul Tobă să faceți ceea ce citește președintele de ședință minuțios, să nu greșim vreun dosar, da? Rugămintea mea personală.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Să fie exact trecut. Noi îl avem pe domnul Nețoiu în continuare. Ce deputat este plecat în delegație să fie trecut acolo "delegație" sau cine este arestat.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Să terminăm cu ordinea de zi și după aceea mergem și la prezență.

Ordinea de zi, de la pct.1 la pct.7 distribuită tuturor grupurilor politice parlamentare, tuturor deputaților din sală. După ce pleacă senatorii, noi continuăm.

Și vreau, până citesc eu primul punct și proiectul de hotărâre la domnul deputat care este declarat incompatibil, distribuiți la toți în sală. Domnule Stecoza, domnule Tobă și domnule Popescu, vă rog frumos, da? Toată lumea s-o aibă. În procedura pe care eu o citesc să le explic fiecare dosar în parte, când a venit, care este numărul de la procurorul general sau de la ministrul justiției și care este cauza, vă rog frumos, da?

Procedurile sunt identice, facem câte un vot cu bile pentru fiecare cerere pe care o avem din partea procurorului general sau ministrului justiției. Bine? Mulțumesc foarte mult.

Programul de lucru al Camerei Deputaților

PUNCTUL 2

Programul de lucru al Camerei Deputaților

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Astăzi, după încheierea lucrărilor plenului reunit, până la finalizarea votului la cele toate șase solicitări.

Ultimul punct.

Am o rugăminte la staff-ul tehnic, aș dori, dacă se poate, să facem și noi o chestiune pe care o solicităm de câteva luni de zile, să actualizăm lista prezenței deputaților, iar la fiecare deputat în parte, dacă nu avem trimisă de Înalta Curte concluzia dosarului în care decizia a fost dată, de arestare și condamnare definitivă, să scrieți acolo. Dacă omul este ministru, scrieți; dacă omul este plecat în Europa, în China, în America, vă rog frumos, staff-ul tehnic, să discutați între dumneavoastră cele două departamente și până la ora 17.30, cel care citește să știe foarte clar. Sunt 15 parlamentari plecați în delegație, cei 15 trebuie să se regăsească în prezență plecați în delegație, unde este deplasarea, ca să nu avem probleme, să nu ne mai acuze cineva că el de fapt a votat, dar nu a votat, dar nu era în sală.

Vă rog frumos, aveți cuvântul, domnule Ciolacu.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Bine ar fi, pentru că sunt șase voturi, dumneavoastră, ca președinte de ședință, să faceți un vot electronic înainte.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Nu facem, dragi colegi. Nu mă interesează, nu am competențe și nu inventez eu.

Domnul Mircovici.

Domnul Niculae Mircovici:

Domnule președinte, singura rugăminte, dumneavoastră veți conduce lucrările, singura rugăminte este ca de la primul vot să mă sprijiniți să fie ordine în sală, să stea fiecare la locul lui. Eu îi cunosc pe oameni, știu unde sunt așezați, ca să știu exact prezența. Apoi, la al doilea, al treilea, al patrulea, al cincilea, este mai ușor.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Dumneata știi, ca și noi, chiar dacă-i rugăm, o să facă tot ce știu. Dar facem o rugăminte, pentru că este o chestiune mai delicată.

Deci, programul de lucru până la finalizare. Mulțumesc.

Scrisoarea domnului Tiberiu Nițu, Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, referitoare la formularea cererii de începere a urmăririi penale față de domnul deputat Borbely Laszlo, fost Ministru al Mediului și Pădurilor

PUNCTUL 3

Scrisoarea domnului Tiberiu Nițu, Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, referitoare la formularea cererii de începere a urmăririi penale față de domnul deputat Borbely Laszlo, fost Ministru al Mediului și Pădurilor

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Scrisoarea a fost trimisă la Comisia juridică, astăzi.

Domnul Liviu-Bogdan Ciucă:

Termen?

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Nu avem la începerea urmăririi penale, avem numai la arestare și reținere preventivă, este în statutul deputatului și senatorului. Aici nu pot să pun eu termen. Există vreun termen în regulament?

Domnul Liviu-Bogdan Ciucă:

Nu, dar ni s-a dat data trecută.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Vi s-a dat generat de arestarea preventivă. Adică noi am fost într-o situație de excepție pe care am avut, că în același dosar s-a cerut arestarea și atunci nu puteam să votăm după arestare cauza de începere a urmăririi penale. Și am fost condiționați de cele trei zile pe care le avem în statut. Altfel nu există termen. Dacă dumneavoastră ne informați, eu zic cât de repede se poate. Există vreun termen în regulament? Nu. Mulțumesc foarte mult. Staff-ul tehnic îmi spune că nu este termen. O trimitem la comisie, de aici încolo depinde de dumneavoastră. Dar atenție mare că va fi urmărit acest dosar. De câte ori luați câte o decizie, vă rog frumos să ne informați, pe noi, Biroul permanent.

Trecem direct la pct.9.

Notă cu privire la inițiativele legislative înregistrate la Biroul permanent al Camerei Deputaților

PUNCTUL 9

Notă cu privire la inițiativele legislative înregistrate la Biroul permanent al Camerei Deputaților

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Sunt patru inițiative de la Guvern, șapte de la parlamentari. Cele patru de la Guvern sunt inițiative de procedură de urgență, cele șapte, dacă Comitetul liderilor nu are unanimitate, nu. Doar cele patru sunt proceduri de urgență.

Hotărâre privind stabilirea atribuțiilor vicepreședinților, secretarilor și chestorilor Camerei Deputaților

PUNCTUL 10

Hotărâre privind stabilirea atribuțiilor vicepreședinților, secretarilor și chestorilor Camerei Deputaților

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Biroul permanent, sunteți de acord?

Domnule secretar general, sunteți dator la mine cu două documente - de la Comisia juridică și de la Comisia de buget-finanțe pe perioada vacanței, când au lucrat. Și punctul dumneavoastră de vedere, pe care vreau să-l dați Biroului permanent săptămâna viitoare. Știți despre ce vorbesc?

Domnul Cristian Adrian Panciu:

Da, sunt pregătit.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Perfect. La următorul Birou permanent să fie distribuit la toți, să vadă toată lumea și luăm deciziile în consecință. Le trimitem la Comisia juridică, noi nu putem să luăm decizii.

Scrisoare din partea Comisiei juridice, de disciplină și imunități referitoare la solicitarea depusă de domnul deputat Iulian Claudiu Manda

PUNCTUL 11

Scrisoare din partea Comisiei juridice, de disciplină și imunități referitoare la solicitarea depusă de domnul deputat Iulian Claudiu Manda

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Am primit punctul de vedere din partea Comisiei juridice și îl informăm pe domnul deputat că poate să fie și cadru universitar. Mulțumesc.

Scrisoare din partea Comisiei juridice, de disciplină și imunități referitoare la cererea depusă de domnul deputat Vasilică Radu

PUNCTUL 12

Scrisoare din partea Comisiei juridice, de disciplină și imunități referitoare la cererea depusă de domnul deputat Vasilică Radu

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Aceeași chestiune. Nu este incompatibil.

Vă rog frumos, domnule secretar general, să-l informați pe domnul deputat. Mulțumesc.

Informări din partea unor deputați PP-DD

PUNCTUL 13

Informări din partea unor deputați

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Domnul Ciucă.

Domnul Liviu-Bogdan Ciucă:

Ultima decizie la Comisia juridică, noi am luat în analiză, ni s-a prezentat listă. Erau zece parlamentari care au semnat. Mai mult de atât noi n-avem ce să comentăm. Nu putem noi da o soluție de desființare a unui grup care are minimum zece.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Domnul Neacșu.

Domnul Marian Neacșu:

Sunt mai multe materiale acolo, dar ultimul dintre ele este un tabel cu zece semnături.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Atunci, este grup parlamentar, dacă nu dispar până la sfârșitul sesiunii, ca să-i desființăm. Am luat act. Informăm plenul.

Domnul Marian Neacșu:

De ce mai trebuie informat plenul, domnule președinte?

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Pentru că în plen am avut ultima discuție.

Domnul Marian Neacșu:

Da, dar ei au anunțat săptămâna trecută că sunt grupul parlamentar format din ., eu așa îmi aduc aminte și cu lideri și cu vicelideri. Acum îi anunțăm în fiecare ședință?

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Domnul Popescu, Departamentul tehnic, cele zece adeziuni care sunt aici sunt membri ai Grupului parlamentar PP-DD, îmi faceți o informare.

În acest moment vă informez cu următoarea chestiune: eu îi citesc pe cei 10 care sunt în acest moment în grup, atât, în rest, cum au plecat fiecare este treaba lui.

Domnul Marian Neacșu:

Păi nu, că și pe aceia trebuie să-i anunțați domnule președinte, că au devenit independenți, adică neafiliați.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Prezentăm documentul așa: 10 și ceilalți 3. Mulțumesc foarte mult.

Solicitare din partea domnului deputat Bogdan Țîmpău referitoare la efectuarea a 3 zile de concediu cu plată

PUNCTUL 14

Solicitare din partea domnului deputat BogdanȚîmpău referitoare la efectuarea a 3 zile de concediu cu plată

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Se aprobă.

Scrisoare din partea domnului deputat Cornel George Comșa

PUNCTUL 15

Scrisoare din partea domnului deputat Cornel George Comșa

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Am văzut că a scris foarte frumos cu referendumul. În rest sunt niște propuneri care trebuie trimise Biroului permanent reunit. Nu putem lua o decizie.

Domnul Liviu-Bogdan Ciucă:

Dacă îmi permiteți domnule președinte raportat la punctul acesta. Să se comunice la toate comisiile ceea ce s-a hotărât legat de funcționarea comisiei pentru legile electorale, respectiv ca toate inițiativele care vizează acest subiect, că așa s-a hotărât să fie trimise comisiile noastre către comisia specială, pentru că eu vă spun de exemplu la juridic am foarte multe inițiative care vizează subiectul Comisiei electorale și cu finanțări și.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Este următorul punct.

Scrisoarea domnului deputat Comșa să meargă la Birourile permanente reunite, că nu avem această competență pentru a modifica Legea referendumului.

Scrisoare din partea domnului deputat Remus Cernea

PUNCTUL 16

Scrisoare din partea domnului deputat Remus Cernea

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Eu sunt de acord cu două, trei puncte din scrisoarea domnului deputat Cernea, le susțin. Cel cu TVR Parlament îl susțin de mult, domnule secretar general, hai să ne apucăm de TVR Parlament.

Sunt de acord și cu prima propunere, nu știu dacă este de acord și Comitetul liderilor, dar nu pot să iau eu decizia ca președinte că nu am competență. Comitetul liderilor.

Domnule secretar general, distribuiți această scrisoare la Comitetul liderilor să ne spună punctul de vedere.

Este cererea unui deputat, este independent, neafiliat, Comitetul liderilor poate să ia decizia.

Memorandum intern: Desesizarea comisiilor permanente ale Camerei Deputaților privind inițiativele legislative referitoare la modificările privind Legea partidelor politice și a Legii privind finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale, aflate în procedură legislativă la Camera Deputaților

PUNCTUL 17

Memorandum intern: Desesizarea comisiilor permanente ale Camerei Deputaților privind inițiativele legislative referitoare la modificările privind Legea partidelor politice și a Legii privind finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale, aflate în procedură legislativă la Camera Deputaților

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Domnule Tobă, domnule secretar general pe cele 5 legi care le are în competență Comisia specială vă rog frumos să informați toate comisiile permanente să ne trimită săptămâna aceasta, până la sfârșit, toate inițiativele legislative care sunt în competența lor să le trimită pentru raport pe fond la Comisia specială și de acum înainte, tot ce vine, vine la Comisia specială, Departamentul Legislativ le trimiteți direct la Comisia specială. Mulțumesc foarte mult.

Membri Biroului permanent - aprobat în unanimitate.

Scrisoare din partea Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați

PUNCTUL 18

Scrisoare din partea Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Nu am mai avut niciuna, este prima, da? Se aprobă. Membrii Biroului permanent, unanimitate.

Memorandum intern: Numărul de posturi alocate pentru personalul de la grupurile parlamentare

PUNCTUL 19

Memorandum intern: Numărul de posturi alocate pentru personalul de la grupurile parlamentare

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Ultima discuție care am avut-o pentru acest lucru a fost cu acordul liderilor grupurilor parlamentare. Pe acest memorandum avem acord, da?

Domnul Marian Neacșu:

În spate aveți semnătura tuturor liderilor parlamentari.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Eu nu am nici o anexă semnată.

Domnul Marian Neacșu:

Noi am depus.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Deci, asta este înțelegerea: 98 la secretariatele grupurilor și cei 3 la cabinetele liderilor de grup cum era prevăzut acolo, da?

Membrii Biroului permanent? De acord. Mulțumesc de acord. Unanimitate. Domnule secretar general, aveți aprobarea Biroului permanent.

Scrisoare din partea Fundației Ronald S. Lauder România

PUNCTUL 20

Scrisoare din partea Fundației Ronald S. Lauder România

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Am înțeles că doamna vicepreședinte nu poate pe 19 martie să țină discursul din partea noastră. A fost aprobată în 3 februarie. Dacă este sub înaltul patronaj al Biroului permanent eu trebuie să cer aprobarea sau semnez, dacă nu pot eu, trebuie să vină cineva din partea Biroului permanent să țină un discurs în numele Camerei Deputaților și a Biroului permanent. 19 martie.

De principiu, domnule Motreanu, vă duceți dumneavoastră și dacă nu aprobăm un alt coleg din Biroul permanent? Bun, în principiu, domnul Motreanu, dacă nu un alt coleg de Birou permanent. Este un eveniment la care noi facem această chestiune împreună cu conferința la un nivel de diplomație și afaceri internaționale pentru învățământul liceal. Este a 4-a ediție, a fost în colaborare cu Camera Deputaților, dar trebuie cineva să meargă să țină un discurs.

Mulțumesc.

Suplimentar: Scrisoare din partea Grupului parlamentar PSD Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Prima dată să citim cele suplimentare: domnul Radu Stroe renunță la calitatea de membru al Comisiei pentru drepturile omului.

Domnul Marian Neacșu:

Dacă merge la Comisia SRI trebuie să renunțe la orice altă comisie.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Am luat act și citim în plen.

La plenul Camerei Deputaților, staff-ul tehnic vă rugăm frumos să o introduceți pe ordinea de zi.

Suplimentar: Scrisoare din partea domnului deputat Dumitru Ovidiu Ioan referitoare la efectuarea a 4 zile de concediu fără plată Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Domnul deputat Dumitru Ioan Ovidiu - deputat al Grupului parlamentar PNL cere 4 zilede concediu fără plată între 9 și 12 februarie. Se aprobă.

Suplimentar: Scrisoare din partea domnului Robert - Marius Cazanciuc,Ministrul Justiției Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Scrisoare din partea domnului ministru al Justiției . în vederea hotărârii procesului de implementare a strategiei naționale pe articolul. se va asigura participarea coordonatorului planului sectorial al ... instituției . Pe cine am stabilit, pe cine am votat? Staff-ul tehnic? Nu era domnul Nicolicea și cu Florin Iordache?

Domnul Nicolicea și domnul Florin Iordache. 9 februarie domnule Iordache. 9 februarie este azi și ne vine hârtia azi?

Doamna Adelina Palade:

Nu, nu, pentru nominalizare.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Continuăm . prezența pe 28 februarie, domnul Iordache și domnul Nicolicea trebuie să fie la întâlnirea cu doamna secretar de stat Maya Teodoroiu pentru a ne spune contribuția pe care noi o facem. Sper ca până atunci să avem și o modificare a Regulamentului, ca să spunem ce contribuție am avut.

Suplimentar: Informare din partea doamnei deputat Bogdănici Camelia Margareta

Doamna Camelia Bogdănici se declară deputat UNPR, aparținând parlamentar PSD începând cu astăzi. La plen.

Materiale pe linia relațiilor parlamentare externe

PUNCTUL 21

Materiale pe linia relațiilor parlamentare externe

Materiale pe linia relațiilor parlamentare externe Memorandum intern privind participarea domnului deputat Cezar Preda, membru al Comisiei pentru probleme sociale, sănătate și dezvoltare durabilă a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, la o reuniune pe linia Organizației Mondiale a Comerțului (Geneva, Elveția, 16 - 17 februarie 2015) Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

1.Memorandum intern privind participarea domnului deputat Cezar Preda, membru al Comisiei pentru probleme sociale, sănătate și dezvoltare durabilă a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, la o reuniune pe linia Organizației Mondiale a Comerțului (Geneva, Elveția, 16 - 17 februarie 2015)

Se aprobă în unanimitate.

Materiale pe linia relațiilor parlamentare externe Memorandum intern privind vizita în România a delegației Grupului parlamentar de prietenie cu România din Marea Adunare Națională a Republicii Turcia (15 - 18 februarie 2015) Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

2.Memorandum intern privind vizita în România a delegației Grupului parlamentar de prietenie cu România din Marea Adunare Națională a Republicii Turcia (15 - 18 februarie 2-15)

Se aprobă în unanimitate. Vin la noi în vizită, reciprocitate.

Materiale pe linia relațiilor parlamentare externe Memorandum intern privind participarea la vizita oficială în Statul Israel a domnului Valeriu Ștefan Zgonea, președintele Camerei Deputaților, împreună cu o delegație parlamentară (Tel Aviv și Ierusalim, Israel, 19 - 23 februarie 2015) Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

3.Memorandum intern privind participarea la vizita oficială în Statul Israel a domnului Valeriu Ștefan Zgonea, președintele Camerei Deputaților, împreună cu o delegație parlamentară (Tel Aviv și Ierusalim, Israel, 19 - 23 februarie 2015)

Merge cu mine secretarul general, deputatul care reprezintă minoritatea națională, doamna Gorghiu din partea Opoziției și domnul Vlase - vicepreședinte al Grupului de prietenie.

Se aprobă în unanimitate.

Materiale pe linia relațiilor parlamentare externe Informare privind participarea la cea de-a 44-a Sesiune Plenară a Adunării Parlamentare a Cooperării Economice a Mării Negre (APCEMN) (Atena, 8 - 9 decembrie 2014) Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

4.Informare privind participarea la cea de-a 44-a Sesiune Plenară a Adunării Parlamentare a Cooperării Economice a Mării Negre (APCEMN) (Atena, Grecia, 8 - 9 decembrie 2014)

S-a luat act.

Materiale pe linia relațiilor parlamentare externe Informare privind participarea la reuniunea Comisiei pentru cultură, știință, educație și media din cadrul APCE (Paris, Franța, 4 - 5 decembrie 2015) Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

5.Informare privind participarea la reuniunea Comisiei pentru cultură, știință, educație și media din cadrul ACE (Paris, Franța, 4 -5 decembrie 2015)

S-a luat act.

Materiale pe linia relațiilor parlamentare externe Informare privind participarea la reuniunea Subcomisiei pentru Alegerea Judecătorilor la CEDO Comisia Juridică și pentru Drepturile Omului (Paris, Franța, 15 ianuarie 2015) Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

6.Informare privind participarea la reuniunea Subcomisiei pentru Alegerea judecătorilor la CEDO Comisia Juridică și pentru Drepturile Omului (Paris, Franța, 15 ianuarie 2015)

S-a luat act.

Materiale pe linia relațiilor parlamentare externe Informare privind privind vizita oficială la New Delhi a domnului Valeriu Ștefan Zgonea, președintele Camerei Deputaților, împreună cu o delegație parlamentară (New Delhi, India, 6 - 12 decembrie 2014) Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

7.Informare privind vizita oficială la New Delhi a domnului Valeriu Ștefan Zgonea, președintele Camerei Deputaților, împreună cu o delegație parlamentară (New Delhi, India, 6 - 12 decembrie 2014)

S-a luat act.

Materiale pe linia relațiilor parlamentare externe Informare privind privind vizita oficială în Republica Slovenia a domnului Valeriu Ștefan Zgonea, președintele Camerei Deputaților, împreună cu o delegație parlamentară (Ljubljana, Slovenia, 27-28 noiembrie 2014) Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

8.Informare privind vizita oficială în Republica Slovenia a domnului Valeriu Ștefan gonea, președintele Camerei Deputaților, împreună cu o delegație parlamentară (Ljubljana, Slovenia, 27 - 28 noiembrie 2014)

S-a luat act.

Scrisoare din partea domnului Klaus Werner Iohannis, Președintele României Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Și ultimul punct avem o scrisoare din partea domnului PreședinteKlaus Iohannis, care ne mulțumește pentru informarea pe care am făcut-o. Noi am luat aprobare când am plecat la Terezin pentru declarația pe care am susținut-o, dar l-am informat și pe președinte, care este coordonatorul de politică externă conform Constituției. Ne-a spus că vrea să aibă un dialog deschis și permanent cu Parlamentul României, toate chestiunile care privesc interesul național cu accept pe elementele care derivă din rolul pozițional al președintelui.

Consideră că diplomația parlamentară poate contribui la creșterea profilului nostru în cadrul dezbaterilor pe guvernamental la nivelul șefilor de stat și dorește să dezvolte în calitate de președinte al României un parteneriat cu instituția parlamentară și vrea să păstreze un dialog structurat pe teme de interes și ne mulțumește foarte mult.

Dacă mai sunt alte puncte la ordinea de zi?

Bun, mulțumesc, membrii Biroului permanent, vă mulțumesc foarte mult.

Domnule Mircovici, vă rog frumos că prezentați dumneavoastră la presă.

*

Ședința s-a încheiat la ora 15,05.

Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti luni, 29 noiembrie 2021, 9:55
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro