Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
Legături:
www.soriniacoban.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Sorin-Avram Iacoban > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la vicepreședintele Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport, domnul deputat Sorin Avram Iacoban (Grup PSD)

Marți, 15 martie, a avut loc ședința reunită a Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport și Comisiei pentru muncă și protecție socială, pentru dezbaterea celor trei propuneri legislative aflate pe ordinea de zi și elaborării rapoartelor comune asupra acestora.

Deoarece pe ordinea de zi se afla și proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanței Guvernului nr.43/2015 pentru modificarea și completarea Legii nr.200/2004 privind recunoașterea diplomelor și calificărilor profesionale pentru profesiile reglementate din România, proiect inițiat de Guvernul României, în baza art. 55 alin. (3) din Regulamentul Camerei Deputaților, republicat, la dezbateri trebuia să participe, din partea Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice, un secretar de stat desemnat, deoarece: “Proiectele de acte normative inițiate de Guvern care se află pe ordinea de zi a comisiei sesizate în fond, nu vor fi dezbătute decât în prezența secretarului de stat desemnat ”.
Într-un mod cu totul regretabil, Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice a desemnat, pentru participare la lucrările reunite ale comisiilor raportoare, un funcționar ministerial de rang inferior, lucru care încalcă grav dispozițiile art. 55 alin. (3) din Regulamentul Camerei Deputaților, republicat, dar care dă naște și unui conflict constituțional. Dacă ministerul în cauză nu a binevoit să respecte norma imperativă din articolul deja menționat, putea manifesta mai mult respect față de dispozițiile Constituției României.
Astfel, conform art. 61 alin. (1) din Constituția României, republicată, Parlamentul este unica autoritate legiuitoare a țării, dezbaterea în comisiile raportoare a unor propuneri legislative făcând parte efectivă din procesul legislativ reglementat constituțional. Conform art. 102 alin. (1) din Constituție, Guvernul asigură realizarea politicii interne și externe a țării, adică, în amănunt, asigură punerea în executare a actelor normative adoptate de unica autoritate legiuitoare a țării.
În baza acestor norme constituționale, s-au elaborat o serie de dispoziții legale în care se stabilește, exact, raportul relațiilor între puterile statului, deci și între Guvern și Parlament. Astfel, dispozițiile art. 111 alin. (1) și (2) din Constituția României, republicată, reglementează accesul membrilor Guvernului la ședințele comisiilor parlamentare, precum și cazurile de participare obligatorie a membrilor Guvernului la lucrările Parlamentului (fără să se facă deosebirea între regimul juridic al acestor lucrări). Făcând aplicarea principiului “ubi lex non distinguit, nec nos distinguere debemus” (unde legea nu distinge, nici noi nu putem distinge) este evident faptul că norma constituțională cuprinde obligația participării membrilor Guvernului și în cazul desfășurării lucrărilor comisiilor parlamentare.
Dacă coroboram dispozițiile art. 111 alin. (2) cu dispozițiile art. 115 alin.(7) din Constituția României, republicată (care reglementează procedura aprobării ordonanțelor prin lege în urma unui proces legislativ clasic), precum și cu dispozițiile art. 55 alin. (3) din Regulamentul Camerei Deputaților, republicat, putem afirma, fără echivoc, că atitudinea Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice naște un conflict constituțional între două puteri ale statului, anume Legislativul (reprezentat de Parlamentul României) și Executivul (reprezentat de Guvernul României).
Solicităm pe această cale domnului ministru Adrian Curaj să manifeste mai multă responsabilitate în tratarea procedurilor parlamentare în care Guvernul este parte ca inițiator de propuneri legislative, deoarece dispozițiile Constituției României nu sunt imperative doar pentru politicieni, ci și pentru tehnocrați.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti joi, 19 mai 2022, 12:05
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro