Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Lucian-Eduard Simion > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la domnul deputat Lucian Simion (Grup PSD)
Ziua mondială a zonelor umede atrage atenția asupra pericolelor iminente care pot afecta planeta odată cu schimbările climatice

Ziua mondială a zonelor umede, marcată în fiecare an la data de 2 februarie, constituie un semnal benefic la nivel planetar și atrage atenția asupra pericolelor iminente care vin peste noi odată cu schimbările climatice.

Tema din acest an, ”Zonele umede pentru un viitor durabil al zonelor urbane”, este foarte importantă și extrem de generoasă dacă ne gândim la faptul că 4 miliarde de cetățeni ai Planetei locuiesc în mediul urban. În anul 2050 se estimează ca acest număr să crească, populația mutându-se în orașe în căutare de locuri de muncă și alte oportunități.
Viața a peste jumătate de miliard dintre locuitorii planetei depinde de pescuit, piscicultură și acvacultură. De asemenea, zonele umede adăpostesc forme de viață diverse, protejează litoralurile și stochează dioxidul de carbon pentru a regla schimbările climatice.
Aflate la granița a două sisteme fizice și ecologice diferite – acvatic și terestru -, zonele umede sunt, din punct de vedere al biodiversității, printre cele mai productive ecosisteme din lume. Sub aspectul beneficiilor aduse comunităților umane, zonele umede se dovedesc a fi de o importanță deosebită: constituie valoroase resurse de apă și au un rol esențial în circuitul apei în natură; funcționează ca veritabile filtre naturale pentru depoluarea apei; îmbunătățesc calitatea aerului la nivel local; pot constitui resurse valoroase de biomasă vegetală, pește, cherestea, lemn pentru foc; reprezintă o adevărată “centură de siguranță” pentru reducerea inundațiilor și prevenirea dezastrelor în zonele locuite; îmbunătățesc aspectul peisagistic și oferă spațiu verde pentru relaxare.
În ultimul secol, peste jumătate dintre zonele umede au dispărut, iar restul sunt adesea degradate. La ora actuală, peste 2.224 situri din lume sunt înregistrate în Convenția Ramsar. România deține 19 zone umede întinse pe 1,16 milioane hectare.
România a aderat la Convenția Ramsar la 21 septembrie 1991, prin înscrierea Deltei Dunării pe lista siturilor acesteia. Până în prezent au mai fost înscrise pe lista Ramsar alte 19 situri de importanță internațională, dintre care cele mai cunoscute sunt Complexul Piscicol Dumbrăvița, Parcul Natural Porțile de Fier, Lacul Techirghiol, Lunca Mureșului, Insula Mică a Brăilei.
Actuala dezvoltare a așezărilor umane reprezintă o preocupare majoră pentru conservarea zonelor umede și pentru utilizarea lor înțeleaptă. Odată cu creșterea numărului orașelor, zonele umede sunt în pericol de a fi afectate. Acestea sunt adesea considerate ca fiind locuri pustii, disponibile pentru aruncarea deșeurilor sau pentru a fi transformate în alte scopuri. Schimbările climatice din ultimele decenii, respectiv suprapopularea și utilizarea necorespunzătoare atât a terenurilor, cât și a resurselor de apă, duc la degradarea acestor zone, a căror pierdere poate fi ireversibilă.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti miercuri, 17 august 2022, 7:24
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro