Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Lucian-Eduard Simion > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la Comisia permanentă comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO
Participarea delegației Comisiei permanente comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO la cea de-a 204-a sesiune a Consiliului Executiv UNESCO

O delegație a Comisiei permanente comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO, formată din domnul deputat Ionel Palăr, președinte al comisiei, domnul senator Novak Csaba-Zoltan, vicepresedinte și domnii Alexandru Pereș, senator și Eduard-Lucian Simion, deputat, membri, a participat, în perioada 11 - 15 aprilie a.c., la cea de-a 204-a sesiune a Consiliului Executiv al UNESCO care s-a desfășurat la Paris (4-17 aprilie 2018).

“Vorbim despre o reuniune deosebit de importantă pentru că, în sesiunile Consiliului Executiv, se dezbat toate problemele majore ale UNESCO iar noi, parlamentarii din comisie, trebuie să luăm parte la lucrările aflate pe agendă. Se continuă în felul acesta acțiunile de susținere a intereselor României pe lângă UNESCO, a demersurilor diplomatice inițiate de membrii comisiei, precum și susținerea și promovarea dosarelor ce se doresc înscrise în Lista reprezentativă a patrimoniului cultural al omenirii” a declarat Ionel Palăr, președintele Comisiei.”
Pe agenda de lucru a Consiliului s-au aflat următoarele teme: geoparcurile UNESCO, în cadrul căreia au fost supuse dezbaterii cele 13 nominalizări ale Consiliului Global pentru Geoparcuri, evaluarea procedurilor privind institutele și centrele UNESCO de categoria a II-a, implementarea recomandării privind promovarea și utilizarea multilingvismului și a accesului universal la spațiul cibernetic, punerea în aplicare a recomandării privind conservarea și accesul la patrimoniul documentar, inclusiv în formatele digitale, etapele transformării strategice a UNESCO, statutul artistului, instrumentul de evaluare a managementului durabil al turismului și rezultatele etapei pilot.
Am participat la întâlniri de lucru cu oficiali din cadrul Delegației României la UNESCO și cu cei din Secretariatul UNESCO, cu următoarele teme: promovarea și sprijinirea noii rezervații a biosferei ”Porțile de Fier” ce urmează a se constitui pe teritoriul actualului Parc Natural ”Porțile de Fier”; finalizarea constituirii Rezervației Biosferei Trans-frontiere trilaterale ”Delta Dunării”– ”Prutul de Jos”, dintre România, Ucraina și Moldova. Am inițiat demersuri și acțiuni în privința Rezervației Munții Rodnei și a Rezervației Munții Retezat ce sunt în pericol de a fi eliminate din lista Rezervațiilor Biosferei. Pentru o pregătire cât mai bună a dosarelor prezentate mai sus este importantă o monitorizare a parcursului dosarelor acceptate. Acesta a reprezentat și unul din aspectele urmărite de delegația comisiei în cadrul Consiliului executiv, având în vedere că pe ordinea de zi au fost și 13 nominalizări de geoparcuri, ce au fost aprobate. Decizia de aprobare ascunde un lung proces și o muncă de ani de zile. Din dezbaterile ce au avut loc a reieșit că sunt importante orientările care ghidează procesele de pregătire și depunere a candidaturilor.
De asemenea, în cadrul întâlnirilor avute, am solicitat monitorizarea dosarelor propuse pentru înscriere în Lista Patrimoniului cultural material și imaterial al umanității UNESCO, Roșia Montană, Ansamblul monumental realizat de Constantin Brâncuși la Târgu Jiu, Cămașa cu altiță (Ia), precum și monitorizarea elementelor înscrise în Lista Patrimoniului mondial UNESCO referitoare la Pădurile virgine de fag, și nu în ultimul rând, am susținut ca Geoparcul Ținutul Buzăului să capete statut de “obiectiv UNESCO”, pentru că îndeplinește condițiile impuse de acest organism.
”Interesele României trebuie să fie permanent susținute și, așa cum am reușit să introducem mărțișorul în patrimoniul imaterial UNESCO, sperăm ca și alte elemente de patrimoniu național să fie recunoscute de UNESCO. Subiectele nu sunt deloc puține, unele dosare trebuie refăcute, altele trebuie completate, astfel încât să convingem asupra importanței lor. În astfel de demersuri, culoarea politică chiar nu mai are niciun fel de importanță, pentru că vorbim de un scop comun al României care trebuie să-și promoveze valorile naționale la nivel mondial”, declară deputatul Ionel Palăr.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti miercuri, 17 august 2022, 7:53
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro