Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2008-2012 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Daniel Vasile Oajdea > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la domnul deputat Daniel Vasile Oajdea (Grup parlamentar național democrat)
Legea vânătorii, o eroare regretabilă

Protestul de astăzi al păstorilor este îndreptățit. Modificările aduse Legii vânătorii și a protecției fondului cinegetic au fost făcute fără a ține cont de situația reală a păstoritului.

Vineri, 11 decembrie, am depus un proiect de lege prin care am cerut abrogarea prevederii care limitează numărul de câini pe care o stână de ovine sau de bovine îl poate deține.
Este foarte simplu să stai într-un birou și să te gândești că sunt prea mulți câini la stână, dar atunci când ești pus în situația reală de a sta în mijlocul naturii, în sălbăticie, probabil vei gândi cu totul altfel. Este binecunoscut faptul că la munte, animalele sălbatice precum lupul, ursul, atacă chiar și stânele care au un număr mare de câini. De aceea, consider că așa cum de mii de ani activitatea de păstorit s-a desfășurat fără ca nimeni să limiteze numărul de câini pentru paza stânelor, la fel de bine se poate desfășura și de acum încolo. Nu știu câți din cei care au propus proiectul de lege în forma adoptată ar avea curajul să stea în sălbăticie, chiar fără a avea în grijă animale, în condițiile în care nu au arme la dispoziție pentru a se apăra. Mă întreb care a fost algoritmul de calcul prin care s-a stabilit numărul de câini care sunt necesari pentru a avea grijă de animalele unui păstor din zona de munte. Este cu atât mai greu de înțeles această inițiativă legislativă, cu cât la noi se practică transhumanța din cele mai vechi timpuri și păstorii își părăsesc casele pentru a merge să aibă grijă de animale în sălbăticie. În aceste condiții, limitarea numărului de câni la o stână, la maxim trei în cazul stânelor de munte, este complet lipsită de viziune și de realism. Astfel, nu doar oile vor fi în pericol, ci și păstorii.
Îmi exprim speranța că rațiunea va învinge și proiectul de lege pe care l-am depus va fi adoptat.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București marți, 22 septembrie 2020, 6:25
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro