Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2008-2012 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Daniel Vasile Oajdea > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la Comisia pentru tehnologia informației și comunicațiilor, Subcomisia pentru Spațiu
Vizita reprezentanților Parlamentului român la Parlamentul Republicii Moldova (Chișinău, 24-25 martie 2016)

La invitația Parlamentului Republicii Moldova, domnii deputați Valerian Vreme, președintele Subcomisiei pentru Spațiu, și Daniel Vasile Oajdea, membru al Comisiei pentru tehnologia informației și comunicațiilor, au efectuat o vizită oficială la Parlamentul Republicii Moldova în perioada 24-25 martie 2016, pentru a discuta despre invitația făcută Parlamentului Republicii Moldova de a participa la activitățile Conferinței Europene Interparlamentare privind Spațiul, de către reprezentanții Parlamentului român, în contextul deținerii președinției EISC pentru anul 2016.

Reprezentanții Parlamentului român au fost invitați de către doamna deputat Valentina Buliga, președintele Comisiei pentru politică externă și integrare europeană și domnul deputat Veaceslav Untilă, președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică a Parlamentului Republicii Moldova, pentru a discuta despre oportunitatea de a integra Parlamentul Republicii Moldova în activitățile desfășurate de forul internațional EISC ce au ca obiectiv general crearea unei politici spațiale europene eficiente. Conform Cartei EISC, această integrare poate fi realizată doar prin aderarea la forul internațional EISC, mai precis, prin dobândirea statutului de membru al EISC (permanent, asociat sau observator).
În prima zi, la invitația domnului Veaceslav Untilă, reprezentanții Parlamentului României s-au întâlnit la sediul Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică cu reprezentanții Parlamentului Republicii Moldova pentru a discuta despre propunerea de participare a Moldovei la lucrările conferinței EISC 2016. La discuții, din partea Parlamentului Republicii Moldova, au mai participat domnul deputat Mihai Ghimpu și doamna deputat Alina Zotea. În discuție a fost evidențiat faptul că implicarea Moldovei în această structură poate reprezenta încă un pas pentru integrarea și apropierea Republicii Moldova de structura Uniunii Europene.
Vizita la Academia de Științe a Moldovei și întâlnirea cu președintele Academiei a reiterat oportunitatea implicării colectivelor de cercetători din Republica Moldova în proiectele dezvoltate de ROSA sau ESA, de unde s-a desprins ideea de a se înființa și în Republica Moldova o agenție, similară ROSA, care să gestioneze potențialul de resurse umane din Republica Moldova, în proiecte internaționale, pe acest domeniu.
Un moment important al vizitei la Academia de Științe a Moldovei l-a constituit și vizita la Liceul Academiei de Științe a Moldovei, unde domnii deputați le-au prezentat elevilor posibilitatea implicării lor în activitățile de studiu, cercetare și formare de specialiști, desfășurate de ESA prin programele sale adresate tinerilor.
În cea de a doua zi, parlamentarii români s-au întâlnit, la sediul Ambasadei României în Republica Moldova, cu Excelența sa, domnul Ambasador Marius Lazurcă. S-a discutat pe marginea importanței implicării universităților tehnice și a colectivelor de cercetători din Republica Moldova în proiectele pe care le dezvoltă ESA, cu sprijinul ROSA, cât și asupra altor probleme ce țin de relațiile dintre România și Republica Moldova.
La invitația doamnei primar al localității Strășeni, domnii deputați Valerian Vreme și Daniel-Vasile Oajdea au participat la evenimentul dedicat împlinirii a 98 de ani de la unirea Basarabiei cu România, unde reprezentanții Parlamentului român au rostit un discurs dedicat evenimentelor.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București duminică, 23 februarie 2020, 18:36
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro