Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2008-2012 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Daniel Vasile Oajdea > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la domnul deputat Daniel Oajdea (neafiliat)
Nimeni nu trebuie să fie mai presus de lege

Propun modificarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, astfel încât magistratul care își îndeplinește atribuțiile cu rea-credință, gravă neglijență sau nu respectă deciziile Curții Constituționale, să fie exclus din magistratură.

Mai mult decât atât, toate actele încheiate de către cei găsiți vinovați ulterior săvârșirii uneia dintre aceste abateri vor fi nule de drept. De asemenea, aceștia vor fi obligați să restituie toate drepturile salariale încasate ulterior săvârșirii abaterii.
Așa cum ne arată teoria generală a dreptului, respectarea și aplicarea normelor de drept nu este la latitudinea cetățenilor, ci reprezintă o obligație, a cărei încălcare atrage răspunderea penală, civilă sau disciplinară, după caz.
Într-un stat de drept funcționează principiul separației puterilor în stat, ceea ce înseamnă că nu magistratul face legea și nu este la latitudinea lui dacă o respectă sau nu. Atunci când trebuie să înfăptuiască un act de justiție, judecătorul sau procurorul care încalcă legea cu bună știință se plasează singur în afara sistemului de justiție și a principiului fundamental pentru care există justiția.
Această propunere legislativă nu face decât să armonizeze prevederile legislative referitoare la magistrați cu principiul de bază al existenței justiției. În prezent, pentru abateri deosebit de grave, magistratul poate fi sancționat disciplinar într-un interval maxim de un an de la data săvârșirii faptei, chiar dacă, încălcând cu bună știință legea, aduce prejudicii importante unei persoane sau chiar o lipsește de libertate.
În decursul timpului au fost făcute publice nenumărate erori judiciare, decizii judecătorești care după un anumit timp s-au dovedit a fi greșite, în urma cărora oameni nevinovați au suferit pierderi materiale sau au făcut ani de închisoare din vina unor judecători sau procurori care și-au exercitat funcția cu rea-credință sau gravă neglijență. Aceste erori demonstrează o dată în plus (dacă mai era nevoie) că trebuie adoptată o lege care să ducă la o sancționare mai dură și chiar la eliminarea din magistratură a celor vinovați de abuzuri.
Este important să înțelegem că puterea judecătorească nu e subminată de cei care iau atitudine împotriva abuzurilor și care exprimă public această indignare, ci de cei care din interiorul justiției calcă în picioare libertatea cetățenilor. A lăsa nesancționat un derapaj grav al unor magistrați reprezintă un act de complicitate morală care arată că în justiție sunt încă probleme grave și că mecanismele de autocontrol ale justiției sunt departe de a funcționa corect.
Cu atât mai mult cu cât judecătorii sunt inamovibili, aceștia trebuie să garanteze respectarea întocmai a legii, fără derapaje. Pentru aceasta, acei judecători sau procurori din cauza cărora oameni nevinovați fac închisoare, trebuie să fie pedepsiți întocmai ca pentru săvârșirea infracțiunii de privare de libertate.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București duminică, 23 februarie 2020, 19:46
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro