Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2008-2012 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Daniel Vasile Oajdea > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la domnul deputat Daniel Oajdea (Grup PP-DD)
Controlul Parlamentului asupra Guvernului trebuie să fie unul real

Am depus un amendament la Comisia Comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru elaborarea propunerii legislative de revizuire a Constituției României prin care am propus eliminarea prevederii ce permite unui parlamentar să dețină simultan și funcția de ministru.

Deținerea celor două calități, de parlamentar și membru al Guvernului, determină un conflict de interese care aduce evident atingere intereselor populației. Conform Constituției în vigoare, un parlamentar poate fi și membru al Guvernului, deci și "judecător și parte" și "controlor și controlat".
Conform Legii Fundamentale, Guvernul este sub controlul Parlamentului și deținerea simultană a poziției de ministru și deputat sau senator duce inevitabil la conflict de interese. Concret, nu poți fi membru al Parlamentului și să te controlezi pe tine însuți ca membru al Guvernului.
Practic, prin raportarea principiului responsabilității Guvernului în fața Parlamentului, la dispozițiile art. 105 din Constituția României în forma actuală se remarcă o îngrădire a libertății Parlamentului în exercitarea atribuțiilor conferite de Legea Fundamentală.
Introducerea incompatibilității propuse are în vedere evitarea exceselor executivului și asigurarea independenței funcționale între Guvern și Parlament, astfel încât, principiul separației și echilibrului puterilor în stat să nu fie unul iluzoriu și redus la o noțiune pur teoretică.
Această incompatibilitate a fost stabilită și de către alte state din Uniunea Europeană și nu numai. Ea se regăsește în Constituțiile din Franța, Bulgaria, Slovacia, Slovenia, Portugalia, Luxembourg, Olanda, Suedia, Norvegia, Belgia, Elveția etc.
De asemenea, un alt scop care justifică introducerea incompatibilității rezultă din necesitatea de a avea un Guvern format din miniștri preocupați de buna guvernare și nu de desfășurarea simultană a atribuțiilor specifice puterii legislative care, principial, trebuie să fie separate de puterea executivă.
Deținerea simultană a calității de parlamentar și ministru este echivalentă, în fapt, cu suspendarea parțială a activității de parlamentar; ministrul-parlamentar e prezent la activitățile legislativului doar ocazional, atunci când interesul Guvernului o dictează. Practic, pentru această perioadă activitatea de parlamentar este suspendată, fiind în contradicție cu mandatul primit de la populație.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București sâmbătă, 19 septembrie 2020, 6:22
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro