Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2008-2012 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Daniel Vasile Oajdea > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la Comisia pentru tehnologia informației și comunicațiilor
Participarea la Întâlnirea Internațională a Parlamentarilor și la Ziua Deschiderii Congresului Internațional al Astronauticii (22-24 septembrie 2013 Beijing, China)

La invitația Federației Internaționale a Astronauticii (IAF), domnul deputat Daniel Vasile Oajdea, Președintele Subcomisiei pentru Spațiu a participat în perioada 22-24 septembrie 2013, la Beijing, la cea de-a 5-a ediție a Întâlnirii Internaționale a Parlamentarilor și la Ziua Deschiderii Congresului Internațional al Astronauticii.

Cea de-a 5-a ediție a Întâlnirii Internaționale a Parlamentarilor a avut ca temă "Beneficiile tehnologiei spațiale pentru creșterea economică și competitivitatea industriei". Evenimentul a fost organizat în contextul Congresului Internațional Astronautic (IAC) ce a a avut loc în perioada 23-27 septembrie 2013.
Evenimentul a oferit membrilor parlamentelor din toată lumea oportunitatea unui cadru de dialog la scară globală cu reprezentanți ai comunității internaționale din domeniul spațial (reprezentanți ai guvernelor, agenții spațiale, industrie, universități, ingineri și cercetători).
În cadrul programului, după cuvântările din deschidere adresate de trei distinși invitați care au subliniat importanța cooperării pentru formularea unei politici industriale coerente, domnul Jean-Jacques Dordain, Directorul General al Agenției Spațiale Europene, în care România a devenit în 2011 al 19-lea stat membru, a vorbit despre procesul prin care cercetarea din domeniul spațial este transferată către servicii cu impact politic și economic. De asemenea, Doamna Claire Jolly, Analist Politic la Departamentul pentru știință, tehnologie și industrie din cadrul OECD a evidențiat impactul investițiilor în tehnologia și serviciile spațiale.
Evenimentul a constituit și o oportunitate de discuții cu membrii Conferinței Europene Interparlamentare pentru Spațiu (EISC) care se află anul acesta la a 15-a ediție, Președinția pentru 2013 fiind deținută de către Belgia. În cadrul discuțiilor a fost amintită importanța cooperării dintre Uniunea Europeană, Agenția Spațială Europeană (ESA) și Statele Membre pentru formularea unei politici industriale coerente în sectorul spațial în vederea creșterii competitivitătii industriei spațiale europene la nivel global, în beneficiul cetățenilor europeni, prin creștere economică și crearea de locuri de muncă.
De asemenea au fost purtate discutii pentru pregătirea celei de-a 15-a ediții a Conferinței Europene Interparlamentare pentru Spațiu (EISC) care va avea loc în perioada 14-15 Octombrie 2013 la Senatul Belgiei din Bruxelles.
Ziua Deschiderii Congresului Internațional al Astronauticii a avut loc pe data de 23 septembrie 2013 la Beijing, China. Tema celui de-al 64-lea Congres Internațional Astronautic (IAC) a fost "Promovarea Dezvoltării Spațiului în folosul omenirii", punctând în mod special dezvoltarea potențialului tehnologiilor spațiale.
În deschiderea primei sesiuni plenare a Congresului Internațional al Astronauticii (IAC2013), dedicată Președinților Agențiilor Spațiale, liderii agențiilor spațiale de top din lume au convenit că în ceea ce privește cooperarea, aceasta reprezintă cheia succesului către o scară-largă a proiectelor spațiale. Ca atare, Statele Unite ale Americii, Rusia, China, Japonia, Europa și Canada, toate au facut o prezentare a programelor spațiale curente precum și o introspecție în planurile de viitor și potențialele oportunități de cooperare internațională.
În cea de-a doua Sesiune plenară, respectiv Dezvoltarea și Perspectivele Activităților Spațiale Chineze s-au prezentat și discutat planurile Chinei pentru o nouă generație de vehicule de lansare, programul zborurilor spațiale umane, cea de-a doua fază iminentă de explorare lunară, navigație satelitară globală și sistemul de observare a Pamântului de înaltă rezoluție.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București marți, 22 septembrie 2020, 8:53
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro