Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2008-2012 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Daniel Vasile Oajdea > Comunicate de presa Versiunea pentru printare

Din delegația României au mai făcut parte domnul Ioan-Marius Piso, Președintele Agenției Spațiale Române și Dragoș Bratasanu, cercetător științific la Agenția Spațiala Română.
Conferința a fost organizată de către doamna senator Dominique Tillmans, președintele Grupului Parlamentar pentru Spațiu al Senatului Belgian ce deține Președinția EISC 2013.
Cea de-a 15-a Conferință Europeană Interparlamentară privind Spațiul (EISC) a fost dedicată în special Educației pentru Spațiu. Această tematică a fost dezbătută la Seminarul EISC în vederea pregătirii Conferinței anuale EISC, ce a avut loc pe data de 25 martie 2013 la Bruxelles. La lucrările seminarului s-au evidențiat aspecte privind rolul parlamentarilor de a sprijini Educația pentru Spațiu.
În lucrările celei de-a 15-a Conferință Anuală Interparlamentară Europeană privind Spațiul (EISC), s-a discutat despre necesitatea găsirii unor soluții pentru:
 • Sporirea interesului tinerilor specialiști și ale studenților pentru studiile spațiale;
 • Implicarea elevilor în proiecte din industria spațială;
 • Convingerea tinerilor de a alege o carieră în domeniul spațial.
  În cadrul conferinței a fost dezbătută și adoptată o rezoluție în care s-au evidențiat aspecte privind interesul tinerilor pentru spațiu și viitorul forței de muncă de înaltă calificare al Europei, precum și oportunitățile pe care le oferă Sateliții de mici dimensiuni, micro și nano și de tip CubeSat ca instrument multifuncțional pentru educație, știință, demonstrație tehnologică, servicii și antreprenoriat.Totodată, în rezoluție este prevăzută și propunerea Președinției EISC privind înființarea unui "Grup de lucru EISC" împreună cu agențiile spațiale naționale și europene, industrie și alte părți interesate în acest domeniu, pentru a organiza programe de internship (stagii de practică) EISC care să furnizeze tinerilor oportunitatea de a învăța și de a fi pregătiți pentru funcțiile tehnice și administrative din sectorul spațial.
  De asemenea, rezoluția include și o solicitare adresată tuturor membrilor EISC, respectiv de a:
 • informa cetățenii, media, colegii parlamentari despre avantajul educației privind știința, tehnologia, ingineria și matematica (STEM);
 • de a atrage și de a crește implicarea tinerilor în știință;
 • de a promova includerea spațiului în programa învățământului primar, secundar și al învățământului superior;
 • de a încuraja organismele naționale să participe în ESREO (Biroul de Resurse ale Educației Spațiale Europene);
 • de a încuraja universitățile să efectueze programe cu sateliți de mici dimensiuni, finanțate de către organizații regionale, naționale și europene pentru a îmbunătăți triunghiul industrie - universități - agenții;
 • de a încuraja instituțiile internaționale și guvernele să faciliteze obținerea de oportunități de lansare la prețuri accesibile de către universități;
 • de a face apel la sectorul spațial (industrie) pentru a integra tinerii în centrul proiectelor spațiale;
 • de a asigura, prin acțiuni legislative, la nivel național și european, cadrul adecvat de reglementare pentru operațiunile privind Sateliții de mici dimensiuni (licențiere, înregistrare, frecvența utilizării).
  În încheierea lucrărilor conferinței a fost stabilită Președinția EISC 2014 (1 ianuarie - 31 decembrie 2014), și anume Franța, respectiv Grupul pentru Spațiu al Parlamentului Francez. De asemenea, în cadrul conferinței, statele membre ale EISC au candidat pentru Președinția EISC 2015, Spania fiind aleasă în urma voturilor pentru deținerea acesteia.
 • Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București duminică, 23 februarie 2020, 19:04
  Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
  E-mail: webmaster@cdep.ro