Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2012-2016 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Vasile Varga > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la vicepreședintele Comisiei pentru drepturile omului, culte și problemele minorităților naționale, domnul deputat Daniel Vasile (Grupul parlamentar al minorităților naționale)
Masa rotundă ”Dezrobirea juridică și spirituală a romilor”

Romii din România au comemorat recent 161 de ani de la adoptarea primelor legi pentru dezrobire, o instituție ce a durat aproape 500 ani.

De fiecare dată, ziua de 20 februarie marchează în România Dezrobirea romilor. Această zi este marcată oficial prin Legea 28/2011 privind comemorarea dezrobirii romilor din România.
Dezrobirea a fost un proces lent care a durat aproximativ 80 de ani, începând cu prima lege care a desființat robia pentru o categorie de romi în anul 1783, și până la edictul domnesc din 1856 prin care erau eliberați romii particulari.
Făcând o incursiune prin istorie, prima atestare documentară a apariției romilor pe teritoriul românesc este indicată de mai mulți autori a fi un act de donație făcut la 1385 de domnul Țării Românești, Dan I, mănăstirii Tismana, în lista bunurilor donate aflându-se incluși și robi "ațigani". Perioada de robie trebuie pusă, pe de o parte, în contextul istoric al vremurilor, iar, pe de altă parte, comparată cu situația romilor din vestul Europei.
Dacă în mai toate țările Europei de Vest, încă de la primele apariții ale romilor, au fost emise legi prin care li se interzicea romilor popasul îndelungat în localitățile de pe teritoriul lor, în Principatele Române romii au fost acceptați și ținuți în robie, aproape o jumătate de mileniu. Această segregare avea să fie înlăturată definitiv abia la jumătatea sec. al XIX-lea, printr-o serie de acte normative succesive.
Astfel, în Țara Românească a fost adoptată prima lege, promulgată de domnitorul Gheorghe Bibescu la data de 22 martie 1843, ce privea "Desființarea dajnicilor de sub administrația Vorniciei temnițelor și trecerea lor sub administrația ocârmuirilor de județe", prin care se ștergea robia unui număr mic de romi. La data de 11 februarie 1847 se procedează la adoptarea Legii de emancipare a robilor ce aparțineau așezămintelor publice, bisericilor, mănăstirilor, episcopiilor, mitropoliei. În Moldova a fost adoptată, la data de 31 ianuarie 1844, la propunerea domnitorului Mihai Gr. Sturdza, Legea privind "regularisirea țiganilor mitropoliei, a episcopiilor și mănăstirilor în deobște", acest lucru însemnând ca robii "mănăstirești" ce aparțineau bisericii să fie liberi - și, de asemenea, legea prin care robii "domnești", ai statului - nomazi ori sedentari - deveneau și ei liberi. Tot în Moldova, domnitorul Grigore Alexandru Ghika, se adresa, la data de 28 noiembrie (10 decembrie) 1855, Sfatului Administrativ pentru a sublinia necesitatea eradicării robiei romilor, propunând elaborarea unui proiect de lege în acest scop. Legea avea la bază proiectul conceput de Mihail Kogălniceanu și de Petre Mavrogheni și a fost votată la data de 22 decembrie 1855 de către Divanul Obștesc ca "legiuire pentru desființarea sclaviei, regularea despăgubirei și trecerea emancipaților la dare".
În Țara Românească, în mod similar, domnitorul Barbu Dimitrie Știrbei a promulgat, la data de 20 februarie 1856, "Legiuirea pentru emanciparea tuturor țiganilor din Principatul Țării Românești ".
Cu ocazia comemorării dezrobirii romilor, Comisia pentru drepturile omului, culte și problemele minorităților naționale a Camerei Deputaților, împreună cu Partida Romilor “Pro-Europa”și Federația Democrată a Romilor din România, a organizat masă rotundă intitulată „Dezrobirea juridică și spirituală a romilor”.
Evenimentul a avut loc în data de 20 februarie, la Palatul Parlamentului, în sala “Drepturilor Omului”. Au fost prezenți la eveniment înalte oficialități, personalități politice, istorici, reprezentanți ai organizațiilor civice ale romilor, precum și ai altor organizații neguvernamentale care activează în domeniul drepturilor omului.
Au avut loc dezbateri care au abordat teme ca:
 • Situația actuală a romilor și condiția lor în România și Europa: rasismul împotriva romilor ca o piedică în eliberare, emancipare și integrare;
 • Cum și ce învățăm despre robie.
  De asemenea, organizatorii au prezentat participanților, prin intermediul emisiunii speciale pentru romi ”Și eu m-am născut în România!”, un film documentar de scurt metraj despre istoria robiei și dezrobirii romilor.
  Accentuăm faptul că dezrobirea romilor este comemorată în România prin Legea 28/2011 privind comemorarea dezrobirii romilor.
 • Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti joi, 11 august 2022, 9:13
  Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
  E-mail: webmaster@cdep.ro