Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Proceduri parlamentare > Proces legislativ la Camera Deputatilor > Pl-x 199/2018 > Consultare publică Versiunea pentru printare

Opinii si sugestii depuse pentru Pl-x nr. 199/2018
Propunere legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr.80/1995 privind statutul cadrelor militare

1. Duminică, 22 apr 2018, 22:28
  Am onoarea să vă salut și să vă felicit pentru inițiativa legislativă privind completarea Legii 80 din 1995 privind statutul cadrelor militare. Totuși, vă propun să aveți în vedere și să statuați legislativ drepturi suplimentare pentru militarii veterani din teatrele de operații răniți, decedați și cei decorați cu Ordine naționale cu însemn de război care sunt în număr foarte mic(29 decorați postmortem, răniți în jur de 50 iar cei decorați pentru merite deosebite și nu au fost răniți dar au merite deosebite privind inițiativa, curajul și spiritul de sacrificiu cum este consemnat în brevetul Prezidențial de decorare sunt în număr de sub 10 și nu ar constitui un efort deosebit financiar din partea Armatei și a statului român comparativ cu meritele acestora. În OUG 82 din 2006 privind recunoașterea meritelor personalului militar participant la acțiuni militare sunt prevăzute drepturi simbolice care oricum sunt în majoritate inaplicabile datorită opoziției unor factori de decizie neinteresați, cu excepția celor răniți. Menționez în aceste sens drepturi similare în Legea nr. 44 din 1994 privind veteranii de război în care sunt acordate drepturi în funcție de ierarhia decorației de război , Legea nr 341 din 2004 privind revoluționarii din 1989 prin care zeci de mii de oameni care unii nu știu cum au căpătat acest statut beneciează de rente viagere în cuantum de 2 salarii brute pe economie, terenuri și multe alte drepturi sau rente viagere ale sportivilor de performanță prevăzute în Legea sportului nr 69 din 2000, prin care sportivii medaliați la anumite campionate beneficiează în funcție de medalia obținută de rente viagere și care cu tot respctul pentru efortul lor nu au participat cu riscul pierderii vieții și la sosirea în țară sunt medaliați de Guvern și diverși sponsori cu sume importante. Totodată menționez faptul că în baza Legii nr. 29 din 2000 privind sistemul de decorații al României, Ordinele naționale cu însemn de război, se acordă pentru fapte de arme cu totul excepționale, care în perioada interbelică și cele 2 războaie mondiale erau recompensate proporțional cu importanța acestora. Vă mulțumec, și sper că aceste argumente să fie luate în considerare și legiferate așa cum este firesc!
2. Miercuri, 25 apr 2018, 21:33
  Va transmit propunerea de completare legislativa atasată în document și argumentată in speranta luarii in considerare a recunoasterii meritelor militarilor participanti la actiuni militare în afara statului român decorați cu Ordine Naționale de război pentru initiativă, curaj și spirit de sacrificiu în îndeplinirea misiunilor de luptă executate. vĂ MULTUMESC!

vizualizează fisier atasat

3. Vineri, 27 apr 2018, 23:38
  Pentru a nu se continua discriminarea existentă deja intre corpul maistrilor militari/subofițerilor (pot trece în corpul ofițerilor până la 40 ani-conform propunerilor dvs) și personalului civil (unde conform M 124/2017, acesta poate trece în corpul ofițerilor până la vârsta de 45 ani), și pentru a se ține cont de experiența net superioară a corpului de cadre, rog a se avea în vedere aceasta "egalizare" a varstelor pentru accederea în corpul ofițerilor. Cu deosebit respect.
4. Luni, 21 mai 2018, 01:04
  În anul Centenarului Marii Uniri vă propun analizei în vederea legiferării prin modificările ce vor fi aduse Legii 80/1995 și recompensarea militarilor decorați cu Ordine Naționale cu insemn de război , care sunt în număr extrem de mic (sub 200-militari/ urmași ai celor decedați, răniți și a celor care s-au remarcat pentru fapte deosebite privind spiritul de sacrificiu în îndeplinirea misiunilor în teatrele de operații în afara statului român) prin introducerea unor rente viagere similare cu ale sportivilor de performanță sau ale revoluționarilor care sunt în număr de zeci de mii, conform Legii recunoștinței nr. 341/2004 și a Legii sportului nr. 69/2000. Menționez faptul că sportivii medaliați la campionatele mondiale și olimpice care cu tot respectul pentru efortul lor nu au fost acolo cu riscul pierderii vieții, iar la întoarcerea în țară sunt premiați de către Guvern cu zeci de mii de Euro și de la sponsori cu alte beneficii și beneficieză de rente viagere de câte 2 salarii medii brute pe economie neimpozabile. În conținutul Legii nr. 29/2000 privind sistemul de decorații al României pentru cei decorați, inclusiv cu cele de război, militarii beneficiează doar de loc de veci în mod gratuit. Oare aceștia nu merită decât drepturi simbolice față de alte categorii inclusiv de veteranii de război din cele 2 războaie mondiale conform Legii nr. 44/1994 care sunt diferențiați, inclusiv împroprietăriți în funcție de ierarhia decorației de război cu care au fost decorați? îN SPERANȚA UNEI JUSTE ANALIZE ȘI LEGIFERARE MĂCAR ACUM, VĂ MULȚUMIM ANTICIPAT!
5. Luni, 21 mai 2018, 22:07
  Condiții cel puțin egale pentru m.m si subofiteri cu cele pe care le au civilii pentru accederea in corpul ofițerilor.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București sâmbătă, 11 iulie 2020, 4:10
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro