Plen
Ședința Senatului din 17 aprilie 2007
Sumarul ședinței
Stenograma completă
publicată în Monitorul Oficial, Partea a II-a nr.55/27-04-2007

Dezbateri parlamentare
Calendarul ședințelor
- Camerei Deputaților:
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003 2002 2001
2000 1999 1998
1997 1996
Interoghează dezbaterile
din legislatura: 2016-prezent
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996
Monitorul Oficial
Partea a II-a:2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003 2002

Transmisii video

format Real Media
Ultimele ședințe (fără stenograme încărcate):
19-09-2018
17-09-2018
Arhiva video:2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003
Pentru a vizualiza înregistrările video trebuie să instalați programul Real Player
Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2007 > 17-04-2007 Versiunea pentru printare

Ședința Senatului din 17 aprilie 2007

8. Dezbaterea și adoptarea Propunerea legislative pentru modificarea și completarea Legii nr. 125 din 12 mai 2005 pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 115/2004 privind salarizarea și alte drepturi ale personalului contractual din unitățile sanitare publice din sectorul sanitar.
 
consultă fișa PL nr. L91/2007

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

................................................

La pct.7 în ordinea de zi avem înscrisă Propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr.125 din 12 mai 2005 pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.115/2004 privind salarizarea și alte drepturi ale personalului contractual din unitățile sanitare publice din sectorul sanitar.

Sesizate în fond, Comisia pentru sănătate publică și Comisia pentru muncă, familie și protecție socială.

Din partea Executivului, participă la dezbateri, în Senat, domnul secretar de stat Vlad Iliescu.

Inițiatori, colegi deputați din Grupul parlamentar al Partidului Conservator.

Dacă nu sunt prezenți, invit pe cei doi președinți să desemneze raportorul. Domnul președinte Tiberiu Aurelian Prodan?

Domnul Tiberiu Aurelian Prodan:

Mulțumesc, domnule președinte.

Onorat Senat,

Deci, inițiativa aparține unui grup de colegi parlamentari ai Partidului Conservator. Comisiile au luat în dezbatere și au hotărât, cu 9 voturi pentru, 6 împotrivă și 2 abțineri, să adopte un raport de respingere a acestei inițiative legislative, considerând că sporurile prezentate în anexă sunt excesive și nu sunt acordate întregului personal.

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Îl consult pe domnul președinte Șerban Strătilă dacă dorește să argumenteze suplimentar.

Domnul Șerban Strătilă:

Aș fi vrut să adaug că proiectul respectiv are avize negative de la Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunități și validări, Comisia pentru buget, finanțe, activitate bancară și piață de capital, Comisia pentru drepturile omului, culte și minorități și de la Comisia pentru egalitate de șanse. Punctul de vedere al Guvernului este negativ, caracterul legii, de lege ordinară, Senatul este prima Cameră sesizată.

Vă mulțumesc.

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Îl invit pe domnul secretar de stat Vlad Iliescu să prezinte punctul de vedere al Guvernului. Microfonul 10.

Domnul Vlad Iliescu - secretar de stat în Ministerul Sănătății Publice:

Mulțumesc, domnule președinte.

Guvernul nu susține adoptarea acestei inițiative legislative, având în vedere că sporurile salariale la care se referea inițial vizează deosebirea retribuției în funcție de categoria locului de muncă, în timp ce acest spor ar crea o egalitate nejustificată.

Vă mulțumesc.

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Mulțumesc.

Declar deschise dezbaterile generale.

Domnul senator Dan Sabău, senator independent.

Domnul dan Sabău:

Încep să mă mândresc cu titulatura asta. Mulțumesc.

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Asta este cea legală.

Domnul Dan Sabău:

Mă mândresc, cu atât mai mult.

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Aveți cuvântul.

Domnul Dan Sabău:

Cu permisiunea dumneavoastră, este vorba de o categorie profesională cu totul specială, care vă aduc aminte că plătește malpraxis. De ce plătește malpraxis? Pentru că așa a stabilit legea. Din ce plătește malpraxis? Păi, din ce stabilește legea, și văd că nu stabilește, după părerea mea, o ierarhizare "cumsecade" - și am folosit ghilimele - în legătură cu această problemă.

Vreau să vă mai spun că la această lege, care ar fi trebuit să treacă cu amendamente, am adus o serie de amendamente care presupuneau discriminare. De ce discriminare? Pentru că în serviciile de terapie intensivă și chirurgie se primește același spor ca în serviciile care se învârt în jurul urgenței.

Vreau să vă mai spun că malpraxisul în serviciile de chirurgie este dublu față de al celorlalte specialități. Deci, în situația aceasta, credeți-mă, facem o mare greșeală, o greșeală care pleacă, pe linie guvernamentală, dar, din nefericire, acolo unde legea ar trebui să fie gândită și pritocită, nu se face treaba asta.

Săptămâna trecută, a trecut, cumva, o intenție de ajustare a lucrurilor, și anume, bonuri de masă au primit, în sfârșit, și cei din chirurgie și din A.T.I.

Conform aceleiași filosofii guvernamentale, trebuia să primească numai cei care primeau urgențele, nu cei care le rezolvau, adică, unitatea de primire urgență primea, iar unitatea de rezolvare urgență, adică, terapia intensivă și chirurgia nu primea.

Credeți-mă că sunt multe asemenea erori în schemă și reforma în sănătate va trebui să continue, dacă vrem sau dacă nu vrem. Dar va trebui să și vrem să continue.

Mă opresc aici.

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Vă mulțumesc, domnule senator.

Alte intervenții? Domnul senator Mircea Cinteză. Aveți cuvântul, microfonul 2.

Domnul Mircea Cinteză:

Vă mulțumesc.

Aș vrea să atrag atenția asupra a două aspecte, pe care le cunoaștem cu toții, dar nu le realizăm. Un fotbalist este vândut, la nivel internațional, cu câteva milioane de euro. Un chirurg performant are un salariu la fel ca un funcționar public. Un șofer de TIR are un ceas care îi interzice să lucreze peste 8 ore. Un chirurg lucrează 24 de ore și a doua zi este considerat un om normal. Sunt anomalii care sunt revoltătoare pentru întreaga Europă.

În acest context, a nega necesitatea acestor sporuri, cu cuvintele colegului meu, care este chirurg, ca bază, că "sunt prea mari", mi se pare un lucru la care noi, toți, care ar trebui să ne chemăm "înțelepții țării", ar trebui să gândim.

Eu cred că aceste sporuri ar fi un prim pas, pentru ca cei care sunt la fel de performanți ca fotbaliștii sau ca șoferii, din punct de vedere al societății, cel puțin, să poată fi evaluați în același fel.

Mulțumesc.

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Mulțumesc, domnule profesor.

Domnul senator Puskas Valentin Zoltan, vă rog, aveți cuvântul.

Domnul Puskas Valentin Zoltan:

Mulțumesc, domnule președinte.

Distins Senat,

După ce au vorbit doi eminenți medici, dați-mi voie și mie să vorbesc, ca pacient, pentru că, într-adevăr, sistemul de sănătate are nevoie de continuarea reformei. Ar fi un pas să votăm, ar fi, din partea noastră, un semn că dorim ca lucrurile să meargă mult mai bine în domeniul sănătății.

Și acum vorbesc ca pacient, pentru că, din păcate, am avut ocazia să trec prin mai multe verigi ale spitalelor și cred că, prin acordarea acestor sporuri, am îmbunătăți situația medicilor și personalului sanitar care lucrează în aceste secții.

Deci, eu vă adresez rugămintea de a vota această propunere legislativă.

Vă mulțumesc.

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Mulțumesc. Dar cred că nu din păcate, ci din fericire.

Vă rog, domnul senator Gavrilă Vasilescu.

Domnul Gavrilă Vasilescu:

Mulțumesc, domnule președinte.

Doamnelor și domnilor colegi,

Între antevorbitori, au fost doi medici, doi oameni care lucrează în domeniu și care cunosc mult mai bine problema din interior. Marea majoritate dintre noi - și să dea Dumnezeu să nu fie așa - le suntem pacienți sau putem să le devenim pacienți. Probabil că fiecare dintre noi știe ce înseamnă grija pe care o ai atunci când cineva apropiat îți este bolnav, atunci când cineva apropiat apelează la serviciile medicale.

Sunt lucruri pe care n-aș vrea să le pronunț aici - le știți foarte bine -, pentru că nu vreau să jignesc, nu vreau să necăjesc pe nimeni, dar salariile în domeniul medical, pornind de la medici și terminând cu asistenții și ceilalți care lucrează acolo, sunt mici.

Ele sunt acoperite, sau nivelul pentru a-și putea menține un anumit nivel de existență, prin alte modalități pe care, de multe ori, le criticăm. Iată, venim să acordăm un spor de 15% și spunem că este prea mare. Acordăm sporuri de 15 - 20 - 25% pentru confidențialitate și aflăm înaintea celor care ar trebui să afle, pentru că este foarte bine respectată confidențialitatea, aflăm de pe posturile de televiziune ce se întâmplă în parchete, ce se întâmplă în alte instituții unde confidențialitatea ar trebui să fie respectată, ba sunt și plătiți pentru acest lucru. M-aș opri, nu aș mai vrea să mai exemplific, pentru că, probabil, și dumneavoastră știți acest lucru. Eu doar atât vă spun. Doamne ferește, dacă mi se întâmplă ceva și intru într-un spital, o să mă întrebe - Și cum ați votat, domnule senator, în condițiile în care, uitați, salariul meu este de trei, patru, șapte milioane, ceea ce nu înseamnă mult, cum ați votat această lege?

Pentru că, știți, foarte bine, stați aici, vedeți care sunt condițiile și, poate, după ce plecați de aici, veniți cu o inițiativă în care să nu veniți cu un spor de 15%, și aici sunt colegii mei din partid, ci cu un sport de 25%, și poate că nici acesta nu este acoperitor.

Nu vreau să vă conving. Votați așa cum conștiința vă cere fiecăruia dintre dumneavoastră, dar, dacă, într-adevăr, cunoașteți realitatea din sistem, atunci, ar trebui să votați conform realității din sistem.

Vă mulțumesc.

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Vă mulțumesc.

Domnul senator Ion Vasile, Grupul parlamentar al Partidului Social Democrat.

Domnul Ion Vasile:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Nu vreau decât să aduc în atenția dumneavoastră faptul că, în ultima vreme, de altfel, ca peste tot în România, există o inversare a valorilor, dacă vreți, pentru că este absolut anormal ca cineva să se preocupe de zona deficitară din acest spațiu medical și să susțină în defavoarea valorii muncii unor cadre medico-sanitare.

Am constatat în grilele de salarizare un lucru absolut nelalocul lui. Un medic primar chirurg, și aici e vorba totuși de cadre medico-sanitare de specialitate, adică un medic cu o vechime mare este mai prost plătit decât un rezident care face medicină legală.

Să fie foarte clar, nu doresc nici un fel de discriminare între specializări, totuși, medicina se face pentru a îngriji oamenii în suferință, pentru oameni bolnavi, mai puțin pentru cei care deja au ieșit din spațiul vital. În aceste condiții, cred că această propunere este una care ar aduce, dacă vreți, sau ar echilibra, dacă vreți, raportul dintre o activitate foarte serioasă, stresantă și susținută a unei părți din corpul medico-sanitar.

În consecință, eu voi susține acest punct de vedere.

Vă mulțumesc.

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Vă mulțumesc.

Domnul senator Constantin Găucan.

Domnul Constantin Găucan:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Lumea începe să se întrebe de câțiva ani de zile de ce medicii tineri, în special, cei foarte bine pregătiți, pleacă în străinătate. Asistăm cu disperare cum în fața unor ambasade funcționează niște aspiratoare pentru inteligența și profesionalismul medicilor români care nu-și mai găsesc o motivație de a practica medicina în România.

Chirurgia este vârful de lance al medicinii românești, este zona unde un profesionist se formează în cel puțin zece ani de zile, dar această formare le provoacă frustrări absolut de nesuportat.

Noi vrem ca un chirurg să fie liniștit când intră în sala de operație, noi vrem ca un chirurg să aibă un statut social care să valideze, să spunem, profesionalismul lui și, în schimb, societatea face tot ce poate ca să umilească acest corp medical și, mai mult, să-l judece în necunoștință de cauză.

Vă mulțumesc.

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Vă mulțumesc.

Vă rog să acceptați să ofer pentru a doua oară cuvântul domnului doctor Sabău.

Aveți cuvântul, microfonul 2.

Domnul Dan Sabău:

Vă mulțumesc, încă o dată.

Este o chestiune de procedură, domnule președinte. Aflu că nu există amendamentele propuse de mine și doresc să fac o corecție în acest sens, dacă credeți că este în regulă.

Deci, după lit.i alin.1 art.13 se introduc două litere noi, lit.i 1 și lit.i prim și lit.i secund, cu următorul cuprins:

"Se va acorda un spor de" - și aici pledez pentru discriminarea acestor specializări care au fost nominalizate de fiecare dată și de fiecare vorbitor - "30% la venitul salarial lunar personalului medical și personalului auxiliar sanitar din serviciile și compartimentele chirurgicale cu paturi si în serviciile și compartimentele ATI".

Lit.i secund "Se va acorda un spor de 25% personalului medical și auxiliar sanitar din serviciile și compartimentele chirurgicale din ambulatoriu". S-a făcut o discriminare între chirurgia de ambulatoriu și chirurgia care se practică în spital. Motivare. Dificultatea specializărilor chirurgicale cu risc major de contaminare atât a pacientului, cât și a medicului, necesitatea manoperelor cu grad sporit de dificultate, sondaje, bolnavi imobilizați, alimentație parenterală sau pe sondă, pansamente, extrageri de drenaje, pregătirea câmpului operator, pregătirea preoperatorie și tratamentul postoperator.

Malpraxisul celor care practică chirurgia este dublu, adică cota pe care o plătim pentru riscul pacientului este dublu față de oricare altă specialitate.

Discriminarea pe care o propun este o discriminare care deja a fost acceptată pentru blocul operator. Blocul operator primește 50%.

Dorința noastră este ca serviciul de chirurgie să primească 30%, iar ambulatoriul chirurgical, 25%.

La fel și compartimentul ATI, care nu are rol în ambulatoriu. Terapia intensivă se practică numai la paturi, iar sporurile lor sunt minimale.

Vă mulțumesc.

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Vă mulțumesc.

Îl rog pe domnul secretar de stat Vlad Iliescu, să ne prezinte poziția Guvernului.

Domnul Vlad Iliescu - secretar de stat în Ministerul Sănătății Publice:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

În primul rând, aș vrea să spun, poate nu m-am exprimat destul de clar, nu am spus niciodată că aceste sporuri sunt prea mari. Nu știu de unde a ieșit această idee. Eu am spus că, în forma în care legea a fost prezentată așa cum este ea propusă, exclusiv amendamentele prezentate acum de domnul senator, ea presupune o egalizare a plăților, ceea ce nu este corect față de legislația existentă care face diferențierea în funcție de efortul depus.

În al doilea rând, nu cred că sunt mari, cred că sunt foarte mici, și sporurile și salariile, aici suntem de acord, și cred că rezolvarea poate fi în legea de salarizare unitară a personalului contractual, unde trebuie stabilită o grilă corectă de salarizare între categoriile profesionale.

În ceea ce privește amendamentele domnului senator, ele nu erau incluse în lege sau în raport, pentru că schimbă total sensul legii și ideea ei.

Vă mulțumesc.

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Da, vă mulțumesc.

Din partea comisiilor doriți să faceți comentarii, după ce ați audiat punctele de vedere ale colegilor senatori?

Domnul Tiberiu Aurelian Prodan:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Desigur, în comisie au fost dezbateri destul de îndelungate asupra procentului sporurilor aplicate și am ținut cont de ceea ce s-a votat săptămâna trecută, practic, în momentul în care am adoptat o modificare a acestei legi, cu anumite procente. S-ar putea să nu fi fost chiar pentru același tip de personal și lăsăm plenului Senatului să voteze și să hotărască asupra propunerilor domnului doctor.

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Da, vă mulțumesc.

Stimați colegi, vă rog să vă ocupați locurile și să păstrați liniște în sală, să știm ce votăm.

Ați ascultat punctele de vedere ale colegilor noștri, președinți de comisii, ați ascultat punctul de vedere al Guvernului, dar și al senatorilor care au intervenit în nume propriu sau în numele grupurilor parlamentare.

Dați-mi voie să vă reamintesc că raportul întocmit de cele două comisii este raport de respingere.

Dacă veți vota "da", veți aproba raportul de respingere al acestei propuneri legislative.

Dacă veți vota "nu", veți vota împotriva raportului.

Vă rog să vă pronunțați prin vot asupra raportului de respingere a propunerii legislative.

Vă rog să votați, domnilor senatori.

Vă rog să vă ocupați locurile.

Va trebui să reluăm votul.

Resupun votului dumneavoastră raportul de respingere întocmit de cele două comisii.

În favoarea raportului au votat doar 9 colegi, 7 s-au abținut, 41 au votat împotriva raportului de respingere.

Supun votului dumneavoastră propunerea legislativă, așa cum a fost formulată, adresând rugămintea colegilor care au făcut discuții pe fondul legii, nu aveți cum să aveți amendamente în plen după doi ani de legislatură..., vă dați seama...

Supun votului dumneavoastră propunerea legislativă.

(Domnul senator Dan Sabău solicită cuvântul)

În timpul votului, scrie în Regulament, nu se fac discuții.

Vă rog să votați.

În timpul votului, vă rog, domnule doctor, să verificați Regulamentul.

Domnul Dan Sabău (din sală): Vă rog să mă ascultați și după aceea să analizați dacă...

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Eu vă ascult, dar am sentimentul că vă găsiți în conflict de interese cu această propunere legislativă.

Va trebui să reluăm votul.

Vă ofer cuvântul imediat.

Vă rog să vă ocupați locurile. (replică neinteligibilă din sală)

A solicitat cuvântul în timpul votului.

În primul rând, va trebui să reluăm votul, întrucât nu s-au pronunțat în favoarea sau în defavoarea legii un număr suficient de senatori.

Vă rog, domnul senator Dan Sabău, pentru a treia oară la același proiect de lege.

Domnul Dan Sabău:

Cu permisiunea dumneavoastră, amendamentele sunt menționate în raport. Am primit o hârtie în care mi se spune dacă se fac trucuri în raport, credeți-mă, nu este vina mea. Dorința mea este să corectez trucurile din raport și folosesc fără ghilimele termenul.

Deci, nu-mi arde de glumă, domnule președinte, altfel nu luam cuvântul.

Mi se pare impardonabil. Aceste amendamente au fost prezentate în Comisia pentru sănătate publică. Acolo s-a votat. Cele două comisii nu s-au întrunit în ședință comună, cum scrie la Regulament. Există o serie de încălcări. Cu permisiunea dumneavoastră, la Comisia pentru sănătate publică au trecut, a fost o singură abținere. În acest moment, apare o cifră interesantă. O cifră care nu e concordantă cu ce știu, dar nu am vrut să fac discuție pe această temă. Amendamentele au fost prezentate în comisie și au fost înaintate celor două comisii.

Rugămintea mea este să verificați dacă cumva se respectă Regulamentul la alt nivel decât cel pe care mi-l imputați mie.

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Dacă dumneavoastră apreciați că eu v-am imputat altceva decât am spus ceea ce scrie în Regulament, pentru că nu am cum să vă imput o normă care este obligatorie pentru toți senatorii, dar bănuiesc că avem în față același raport comun, sau ar trebui să-l avem, întocmit de cele două comisii și semnat de cei doi președinți.

Dacă în raportul care a fost distribuit senatorilor nu sunt înscrise amendamente, eu nu puteam să supun la vot sau să spun altceva.

Da, vă rog, domnul senator Gavrilă Vasilescu.

Domnul Gavrilă Vasilescu:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Vreau să vă confirm că domnul senator a cerut cuvântul înainte să supuneți dumneavoastră la vot, dar lipsa unui secretar s-ar putea să fie cauza acestei situații. Avem un articol, 120 alin.2 care spune că trebuie să avem doi secretari de ședință...

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Și doriți să facem o pauză, dacă nu avem secretar?

Domnul Gavrilă Vasilescu:

Nu, nu, doar am punctat, așa, ca să se știe.

Deci, domnule președinte, în raport, sperăm că-l avem toți, spune așa: "Menționăm că s-au luat în discuție amendamentele propuse de către domnul senator Dan Sabău și fiind supuse la vot au fost respinse.

În momentul în care raportul a trecut de respingere, deci amendamentele respective trebuie discutate, în momentul de față. Amendamentele respinse, deci raportul cu amendamente respinse a fost... în momentul de față, am dat vot împotriva raportului care a respins și amendamentele, deci ele trebuie discutate.

În această situație, haideți să ne gândim că nici noi nu știm despre ce trebuie să discutăm - așa este doamna senator.

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Dumneavoastră, care sunteți legist și care faceți parte din Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunități și validări, știți foarte bine că, potrivit Regulamentului, un raport trebuie să aibă anexe, parte din raport, în care sunt înscrise amendamentele admise și amendamentele respinse. Dumneavoastră faceți referire la o frază, în care sunt prinse, bănuiesc, discuțiile care au avut loc în comisie și pe care nu le contest. Eu spun doar că la raport nu sunt atașate amendamentele.

Domnul Gavrilă Vasilescu:

Același lucru vi-l spun și eu, domnule președinte, dar același raport la care ne referim vorbește de amendamente, faptul că nu au fost atașate aici, cum să spun eu, să întrebăm comisia și să ne lămurească ea.

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Am mai întrebat de două ori.

Pentru a patra oară, are cuvântul domnul senator Dan Sabău.

Domnul Dan Sabău:

Cu permisiunea dumneavoastră, mulțumesc că îmi contabilizați prezența, asta nu dovedește decât faptul că eu caut să-mi realizez rolul pentru care am fost trimis în Parlament.

Cu permisiunea dumneavoastră, amendamentele sunt menționate ca atare, ele au fost prezentate. Ba mai mult, la Comisia pentru sănătate publică au trecut, le-am citit în plen, tocmai pentru a se ști că doreau să facă o corecție a motivului pentru care Guvernul nu a fost de acord - mă refer la uniformizarea salarizării - am discriminat și salarizarea. (Gălăgie în sală.)

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Vă rog să faceți liniște în sală.

Stimați colegi, cred că avem interes cu toții să-l ascultăm pe colegul nostru,domnul senator Dan Sabău.

Vă rog, aveți cuvântul.

Domnul Dan Sabău:

Și atunci, cu permisiunea dumneavoastră, consider că este o eroare materială, care s-a realizat în raportul comisiei.

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Dacă le-ați formulat în scris este o eroare gravă, nu este o eroare materială.

Domnul Dan Sabău:

Eu evit să critic foarte tare cele două comisii, care, în momentul acesta... sau măcar una dintre ele, așa că refac afirmația anterioară.

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Stimați colegi, haideți să ieșim din impas, nu pe chestiuni de procedură, ci să-i întrebăm pe colegii noștri care este situația reală. Înainte de a vă pronunța, domnule Prodan, dați-i voie domnului Peter Eckstein Kovacs să intervină.

Vă rog, la microfonul 1.

Domnul Eckstein Kovacs Peter:

Mulțumesc domnule președinte.

Situația este una delicată, desigur, din două puncte de vedere.

Pe fond, când se adoptă o propunere legislativă care intră totuși în domeniul reglementării salarizării, care cred că este bine să vină la Guvern, pentru că trebuie un sistem de salarizare unitar în sănătate, pe de altă parte, pe întreaga economie națională.

În al doilea rând, dacă există o șansă de a pune de acord inițiativa, toată lumea este de acord cu salarizarea medicilor, că nu este una care să reflecte munca depusă, termenul de adoptare tacită este 30 aprilie 2007, deci mai avem un mic răgaz. Eu aș propune să retrimitem la comisie chiar și pentru o zi ca să mediteze și să fie un raport, care să nu fie contestat din punct de vedere procedural. Deci, propunerea ar fi o scurtă retrimitere către cele două comisii.

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Mulțumesc.

Desigur, putem să și retrimitem, mai avem două săptămâni, dar haideți să încercăm să ieșim din impas.

Întrebarea mea pentru cei doi președinți este dacă domnul senator Dan Sabău fie la Comisia pentru sănătate publică, fie la reuniunea celor două comisii a formulat amendamente și dacă da, care este situația acestora? Bănuiesc că le-ați respins, important este dacă le puteți prezenta în plen, ca să le știm.

Domnul Tiberiu Aurelian Prodan:

Cele două amendamente au fost prezentate în cadrul Comisiei pentru sănătate publică, au fost votate cu 6 voturi pentru și 2 abțineri și au fost respinse cu 9 voturi la Comisia pentru muncă, familie și protecție socială, unde reprezentantul Guvernului și reprezentantul Ministerul Economiei și Finanțelor au spus că nu susțin aceste amendamente.

Deci, în raportul comun apare cu 9 voturi împotrivă, 6 pentru și 2 abțineri, pentru cele două amendamente, dar ca să nu fie discuții, eu sunt de acord cu propunerea domnului senator Peter Eckstein Kovaks, o să ne întâlnim din nou cele două comisii, îl rugăm pe domnul senator Dan Sabău să participe la ședința celor două comisii reunite și atunci vom prezenta din nou raportul în plenul Senatului.

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Sigur că și aceasta poate fi o variantă, dar potrivit regulamentului, cele două amendamente ar fi trebuit să se găsească în raport, în anexa cu amendamente respinse. Dacă le aveți, aceasta este întrebarea noastră, dar dacă le aveți exact cum au fost formulate, vă rog să le prezentați și Senatul decide, mergem mai departe, nu avem nici o problemă.

Rugămintea pentru colegii senatori este ca să facă liniște în sală, ca să audiem exact aceste amendamente.

Domnul Tiberiu Aurelian Prodan:

La propunerea de modificare a Ordonanței Guvernului nr. 115/2004 domnul profesor Dan Sabău propune la pct. i (1) să se acorde un spor de 30% la venitul lunar personalului medical și personalului auxiliar sanitar din serviciile și compartimentele chirurgicale cu paturi și serviciile și compartimentele ATI. Iar la pct. i (2) este să se acorde un spor de 25% personalului medical din serviciile și compartimentele chirurgicale din ambulatoriu.

Noi am discutat amendamentele în comisie, am ascultat punctul de vedere al Guvernului, al Ministerului Economiei și Finanțelor și acesta a fost votul în consecință, dar plenul Senatului va decide asupra acestor amendamente.

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Mulțumesc.

Punctul de vedere al Comisiei pentru muncă, familie și protecție socială sau al dumneavoastră, domnule președinte.

Domnul Șerban-Cezar Strătilă:

Comisia de muncă, familie și protecție socială și Comisia pentru sănătate publică au respins acest amendament.

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Mulțumesc

Punctul de vedere al Guvernului. Vă rog, la microfonul 10, domnule secretar de stat.

Domnul Vlad Iliescu:

Guvernul nu identifică... nu susține, cum v-am spus, aceste modificări și nu este specificată în lege sursa de finanțare a lor. Milităm pentru o reglementare unitară a salariilor în domeniu, pentru că așa, mai adăugăm încă un spor...

Din sală: Care este punctul de vedere?

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Punctul de vedere este nu. Guvernul nu este de acord cu aceste amendamente, referindu-se la amândouă.

Stimați colegi, eu vă propun să votăm separat cele două amendamente, pentru că, în definitiv, va trebui întâi să ne pronunțăm asupra amendamentului existent la articolul unic lit. i indice (1) care vizează acel spor de 30%. Rog colegii senatori să se pronunțe prin vot.

Vă rog să votați.

Aprobat de plenul Senatului cu 42 de voturi, 15 voturi împotrivă și 6 abțineri.

Al doilea amendament la lit. i indice (2) vizează acel spor de 20% dacă am reținut exact.

Din sală: 25%.

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

25%. Vă rog să vă pronunțați prin vot în legătură cu acest amendament.

Aprobat de plenul Senatului cu 38 voturi pentru, 9 voturi împotrivă și 5 abțineri.

Supun votului dumneavoastră proiectul de lege, de fapt, propunerea legislativă cu cele două amendamente aprobate de plen. Vă rog să vă pronunțați prin vot.

Propunerea legislativă cu cele două amendamente a fost aprobată de plenul Senatului cu 48 voturi pentru, 4 voturi împotrivă și 7 abțineri.

Adresez rugămintea președinților de comisii să trateze cu toată seriozitatea amendamentele propuse de colegi pentru a le putea lua în dezbatere atât în comisii, cât mai ales în plen.

Mulțumesc.

Din sală: Listă, vă rugăm.

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Pentru toate grupurile parlamentare listă.

Domnul Gavrilă Vasilescu:

Avem listă.

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Listă pentru grupurile parlamentare, mai puțin pentru domnul Gavrilă Vasilescu.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București sâmbătă, 22 septembrie 2018, 4:27
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro