Ana Birchall
Ana Birchall
Ședința Camerei Deputaților din 1 octombrie 2013
Sumarul ședinței
Stenograma completă
publicată în Monitorul Oficial, Partea a II-a nr.116/11-10-2013
Video in format Flash/IOSVideo - Flash & IOS

Dezbateri parlamentare
Calendarul ședințelor
- Camerei Deputaților:
2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
2002 2001 2000
1999 1998 1997
1996
Interoghează dezbaterile
din legislatura: 2016-prezent
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996
Monitorul Oficial
Partea a II-a:2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
2002

Transmisii video

format Real Media
Arhiva video:2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
Pentru a vizualiza înregistrările video trebuie să instalați programul Real Player
Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2013 > 01-10-2013 Versiunea pentru printare

Ședința Camerei Deputaților din 1 octombrie 2013

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.12 Ana Birchall - declarație politică având ca temă continuarea dezvoltării economice a țării noastre;

   

Domnul Ioan Oltean:

    ................................................
Video in format Flash/IOS

Invit acum la microfon pe distinsa noastră colegă Ana Birchall și-l rog pe domnul deputat Ioan Stan, din partea aceluiași grup parlamentar, Partidul Social Democrat, să se pregătească.

Video in format Flash/IOS

Doamna Ana Birchall:

Vă mulțumesc mult, domnule președinte.

În declarația pe care o voi susține astăzi voi vorbi despre ceea ce, din punctul meu de vedere, este esențial pentru continuarea dezvoltării economice a țării noastre, un bun parcurs în calitatea de țară membră a Uniunii Europene, dar și ceea ce este necesar pentru ca România să devină un actor regional foarte important în sud-estul și centrul Europei.

În primul rând, aș vrea să subliniez ceea ce am mai arătat și în alte ocazii, și anume că stabilitatea politică și economică este o condiție necesară, atât pentru a atrage investitorii străini, cât și pentru încurajarea și dezvoltarea capitalului românesc. Interesul pe care continuă să îl manifeste marile companii pentru România arată că acestea au încredere în țara noastră, arătându-le propriilor cetățeni o altă imagine a României, mult mai aproape de realitate decât imaginea creată, din nefericire, inclusiv de unii politicieni și europarlamentari PDL.

Diplomația, inclusiv diplomația economică, sunt esențiale în conturarea strategiei de politică externă a unui stat. La fel de importantă pentru România este ieșirea din izolarea externă a ultimilor ani de guvernare portocalie și deschiderea relațiilor externe, inclusiv a relațiilor economice, atât cu partenerii tradiționali, dar și spre alte piețe, cum ar fi: India, China, Asia în general.

Țara noastră trebuie să aibă o imagine cât mai bună în rândul celorlalte state ale Uniunii Europene, dar și în alte state importante ale lumii. Acest fapt este primul pas în atragerea investitorilor străini în România. Statul român nu poate atrage investiții având o imagine negativă, de țară izolată în plan extern.

Din păcate, tot mai mulți români s-au obișnuit ca țara noastră să aibă o imagine negativă în plan extern, pierzându-și astfel încrederea în identitatea și demnitatea națională. Trebuie să reușim să schimbăm această stare de fapt prin acțiunile și faptele noastre, dar și prin reprezentarea României în afara țării cu ajutorul diplomației.

Politica externă a guvernului Ponta trebuie susținută și continuată. Recentele vizite efectuate în state importante precum Turcia, Finlanda și Lituania arată că România este pe drumul cel bun în ieșirea de sub izolarea externă în care a fost aruncată în ultimii de ani de președintele în exercițiu și guvernarea PDL.

Nu în ultimul rând, România are nevoie de relații externe cât mai bune pentru a obține susținerea celorlalte țări ale Uniunii Europene pentru aderarea noastră la spațiul Schengen. Știu că evoluțiile recente în această problemă, mă refer aici la o posibilă schimbarea de poziției a Franței în acest sens, ar putea să-i facă pe unii să creadă că întărirea relațiilor externe este inutilă, însă doar diplomația este cea care ne va integra până la urmă în Schengen. Avem ca dovadă în acest sens susținerea pe care au exprimat-o în ultima perioadă Finlanda sau Malta.

Reprezentanții PDL, fostul partid de la guvernare, ar trebui să încerce să se abțină de la orice declarații pe tema aderării României la Schengen, pentru că au devenit ridicoli săptămâna trecută. Acest obiectiv a fost ratat tocmai din cauza ultimelor două guverne ale României, conduse de Mihai-Răzvan Ungureanu și Emil Boc. Dacă cei doi n-ar fi fost atât de ocupați, unul cu achiziția de produse cosmetice, iar altul să fie servil față de Traian Băsescu, poate România ar mai fi avut o șansă să ajungă în spațiul Schengen. Anul 2011 este cel în care Guvernul Boc a ratat obiectivul Schengen. Nu l-am auzit nici pe primarul Clujului, dar nici pe colegii săi să le ceară scuze românilor pentru acest eșec. Și eu cred că cetățenii acestei țări merită aceste scuze din partea celor care i-au condus și care n-au fost în stare să facă munca pentru care au fost plătiți.

Știm cu toții că România a fost și este folosită de politicieni din țări ale Uniunii Europene ca temă electorală, în speranța că le va aduce creșteri importante de procente. Amintesc aici alegerile din Olanda și Germania, dar vedem foarte bine același exemplu și în cazul Franței. În această situație, declarațiile unui fost premier al țării noastre privind integrarea noastră în spațiul Schengen sunt ipocrite și arată doar că experiența diplomatică și calitatea de fost șef al Executivului sunt inutile în fața meschinăriei celui ajuns om politic, în goana după procentele care i-ar putea relansa așa-zisa carieră politică.

Nu în ultimul rând, țara noastră a obținut în ultimul an o triplare a ratei de absorbție a fondurilor europene, de la 7 la 22%. Reamintesc faptul că pentru economia României fondurile pe care ni le pune la dispoziție Uniunea Europeană reprezintă o oportunitate foarte importantă. Este un fapt pozitiv pentru actualul Guvern acela că la Comisia pentru dezvoltare regională a Parlamentului European s-a votat în favoarea propunerii Comisiei Europene de extindere cu un an a termenului pentru dezangajarea fondurilor europene alocate României. Urmează votul în plenul Parlamentului European, dar avizul pozitiv al Comisiei pentru dezvoltare regională ne va aduce, cel mai probabil, extinderea cu un an pentru cheltuirea banilor europeni.

Însă aș dori să reamintesc următorul lucru: România a avut mai multe programe operaționale regionale blocate din cauză că ele au fost prost gestionate de miniștrii PDL. Din 2012 până în prezent, actualul Guvern a prezentat în mai multe rânduri exemple de corupție și proastă utilizare a fondurilor europene, care au dus în cele din urmă la suspendarea programelor operaționale. Acest lucru a reprezentat pași mari înapoi pentru economia României și o obligație pentru USL de a se concentra pe repararea gafelor făcute de guvernarea anterioară. Ca și cum acest lucru nu ar fi fost de ajuns, nici în această situație opoziția reprezentată de PDL nu arată măcar un minim respect pentru cei care i-au votat. În loc să se concentreze pe realizarea unei opoziții constructive, ei fac declarații critice la adresa USL, dovadă clară de imaturitate politică și rea-voință.

Și, din nou, nu i-am văzut pe foștii guvernanți mergând în județele care aveau atât de multă nevoie de banii europeni, să explice oamenilor că ei sunt responsabili pentru răpirea șansei la un trai mai bun. Și spun asta în calitate de reprezentant al unui județ care are mare nevoie de fondurile UE. Este vorba despre Vaslui, județ cu o situație economică dificilă, cu oameni care își găsesc greu locuri de muncă, copii pe care de multe ori părinții nu au bani să-i trimită la școală sau pensionari cărora de-abia le-ajung banii pentru traiul zilnic.

Există semnale pozitive pentru investitorii străini care pot veni în România. Astfel, indicele de încredere macroeconomic este la maximul ultimelor 16 luni. Acest indice, care cuantifică așteptările analiștilor financiari privind evoluția economiei pe un an, a atins în august cel mai ridicat nivel înregistrat din mai 2012 (47,8) în urma îmbunătățirii condițiilor curente din mediul de business. Vedem, deci, care trebuie să fie în continuare polii de creștere economică a României și direcția în care trebuie să meargă țara noastră pentru a deveni un actor regional important și un partener de încredere în cadrul Uniunii Europene.

România trebuie să continue pe linia redeschiderii în plan extern și trebuie să folosească în continuare diplomația pentru a-și crea o imagine favorabilă în fața investitorilor străini. Așa putem obține locurile de muncă de care au nevoie cetățenii noștri, banii de care are nevoie țara noastră pentru a se dezvolta și în cele din urmă nivelul de trai pe care îl merită cei pe care îi reprezentăm aici în Parlament și în fața cărora suntem datori să facem tot ceea ce am promis că vom face pentru binele lor.

La final, aș vrea să-i invit pe unii reprezentanți ai opoziției la mai multă decență în declarațiile publice. Nu neapărat față de actuala guvernare, ci față de cei care i-au votat, pentru care arată o mare lipsă de respect, având impresia că toate faptele lor, care au ținut România pe loc, în cel mai bun caz, sau au dat-o pur și simplu înapoi în anumite domenii, au fost deja șterse cu buretele. Românii nu uită atât de repede pe cât cred colegii de la PDL. Ar fi bine ca ei să se trezească la realitate și să-și dea seama că e timpul să muncească.

Trebuie ca țara noastră să-și continue drumul început în 2012. Avem nevoie de banii europeni pentru a sprijini capitalul autohton și investitorii români. Dar avem nevoie și să schimbăm imaginea României în plan extern, pentru ca investitorii străini să vină la noi în țară și să ajute la dezvoltarea economiei. Și nu în ultimul rând, trebuie ca România să ajungă în spațiul Schengen pentru a arăta că este un membru de încredere al UE. Acestea sunt poate cele mai importante obiective ale țării noastre și trebuie să depunem cu toții eforturi pentru îndeplinirea lor. Nu pentru imaginea politicienilor noștri, ci pentru binele celor pe care îi reprezentăm aici, în Parlamentul României.

Vă mulțumesc. Ana Birchall, Colegiul nr.5 Vaslui

Și, pentru stenogramă, o să depun o declarație mai extinsă.

Vă mulțumesc.

Video in format Flash/IOS

Domnul Ioan Oltean:

Vă mulțumesc, doamna deputat.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București miercuri, 3 iunie 2020, 4:06
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro