Plen
Ședința Camerei Deputaților din 11 octombrie 2017
Sumarul ședinței
Stenograma completă
publicată în Monitorul Oficial, Partea a II-a nr.142/19-10-2017

Dezbateri parlamentare
Calendarul ședințelor
- Camerei Deputaților:
2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
2002 2001 2000
1999 1998 1997
1996
Interoghează dezbaterile
din legislatura: 2016-prezent
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996
Monitorul Oficial
Partea a II-a:2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
2002

Transmisii video

format Real Media
Ultimele ședințe (fără stenograme încărcate):
20-05-2020 (comună)
Arhiva video:2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
Pentru a vizualiza înregistrările video trebuie să instalați programul Real Player
Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2017 > 11-10-2017 Versiunea pentru printare

Ședința Camerei Deputaților din 11 octombrie 2017

4. Dezbaterea Proiectului de Lege privind achiziționarea imobilului Ansamblul conacului Brătianu - Florica ("Vila Florica"), situat în localitatea Ștefănești, Județul Argeș, de către Ministerul Culturii (PL-x 77/2017). (rămas pentru votul final)
 
consultă fișa PL nr. 77/2017

 

Domnul Petru Gabriel Vlase:

  ................................................

Gata, începem?

Punctul 3. Proiectul de Lege privind achiziționarea imobilului Ansamblul conacului Brătianu - Florica ("Vila Florica"), situat în localitatea Ștefănești, județul Argeș, de către Ministerul Culturii.

Comisia?

Domnul președinte Știrbu.

Domnul Gigel-Sorinel Știrbu:

Mulțumesc, domnule președinte.

Proiectul de Lege privind achiziționarea imobilului Ansamblul Conacului Brătianu-Florica ("Vila Florica"), situat în localitatea Ștefănești, județul Argeș, de către Ministerul Culturii a fost transmis Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă, cu adresa nr. PL-x 77 din 1 februarie 2017.

Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a adoptat proiectul de lege, în ședința din 22 decembrie 2016.

În conformitate cu prevederile art. 55 din Regulamentul Camerei Deputaților, republicat, din partea Guvernului, la lucrările comisiei au participat secretarii de stat din cadrul Ministerului Culturii.

Proiectul de lege supus dezbaterii are ca obiect de reglementare achiziționarea imobilului Ansamblul Conacului Brătianu-Florica ("Vila Florica"), situat în localitatea Ștefănești, județul Argeș, de către Ministerul Culturii și Identității Naționale.

În urma examinării proiectului de lege și a opiniilor exprimate, Comisia pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă propune plenului un raport favorabil de adoptare.

În urma examinării proiectului de lege și a opiniilor exprimate, membrii comisiei au hotărât, cu majoritate de voturi, să mențină soluția inițială propusă plenului Camerei Deputaților, aceea de adoptare a Proiectului de Lege privind achiziționarea imobilului Ansamblul Conacului Brătianu-Florica ("Vila Florica"), situat în localitatea Ștefănești, județul Argeș, de către Ministerul Culturii, în forma adoptată de Senat.

Vă mulțumesc.

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Dezbateri?

Domnul Bica.

Domnul Dănuț Bica:

Mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

Situat în orașul Ștefănești, județul Argeș, în vecinătatea municipiului Pitești, Conacul familiei Brătianu, numit și "Vila Florica", datează de la mijlocul secolului al XIX-lea și este unul dintre cele mai frumoase domenii boierești din România, păstrat în foarte bune condiții până în zilele noastre.

Este conacul în care s-a născut și a trăit cea mai importantă familie de oameni politici români, o adevărată dinastie civilă, care a dat țării trei prim-miniștri, dintre care primii doi, Ion C. Brătianu și Ion I.C. Brătianu, au avut un rol covârșitor în realizarea României moderne, de numele primului legându-se independența națională, iar de a celui de-al doilea, Marea Unire din 1918.

Ansamblul Conacului Brătianu-Florica reprezintă, indiscutabil, un bun de patrimoniu național, având o valoare inestimabilă pentru istoria și cultura neamului românesc.

În "Vila Florica", clasificată drept monument istoric clasa A, își desfășoară activitatea Centrul de cultură Brătianu, care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Argeș.

În anul 2013, imobilul și terenul aferent au fost retrocedate moștenitorilor Brătienilor, care, prin încheierea unui contract de comodat, au permis Centrului de cultură Brătianu să funcționeze în această locație până la finele anului în curs.

Din păcate, de patru ani, atât Ministerul Culturii și Identității Naționale, cât și Consiliul Județean Argeș nu au reușit să-și exercite dreptul de preemțiune în vederea achiziționării "Vilei Florica", existând riscul ca aceasta să fie vândută unor investitori privați, care să-i ofere o destinație nedemnă de valoarea sa istorică.

Achiziționarea "Vilei Florica" de Ministerul Culturii și Identității Naționale, în vederea păstrării sale în patrimoniul național, este imperios necesară.

Trecând peste orice fel de orgolii politice, trebuie să aprobăm acest demers, deoarece Conacul Brătianu-Florica nu este extrem de important numai pentru județul Argeș, sau numai pentru Partidul Național Liberal, ci pentru întreaga națiune română.

La "Florica" s-a scris istorie românească, balcanică și europeană la nivel înalt, iar, în perspectiva aniversării Centenarului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, cumpărarea conacului, de către minister, va constitui cel mai potrivit omagiu care poate fi adus familiei Brătianu.

Pe de altă parte, se va elimina astfel riscul ca acest ansamblu istoric și cultural să ajungă în starea de ruină în care, din păcate, se găsesc alte clădiri cu valoare istorică din județul Argeș, cum ar fi Conacul generalului Ion Petricari din comuna Izvoru, Conacul marelui istoric și om politic Gheorghe Brătianu din comuna Lătești, Casa liderului țărănist Ion Mihalache din comuna Dobrești sau cea a marelui scriitor Liviu Rebreanu, din Valea Mare, orașul Ștefănești.

Având în vedere cele prezentate anterior, Grupul parlamentar al Partidului Național Liberal va vota pentru adoptarea Proiectului de Lege privind achiziționarea imobilului ansamblului Conacului Brătianu-Florica, situat în localitatea Ștefănești, județul Argeș, de către Ministerul Culturii, iar eu, ca deputat de Argeș, cu atât mai mult susțin această inițiativă.

Vă mulțumesc.

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Doamna Bucura-Oprescu.

Doamna Simona Bucura-Oprescu:

Onorată asistență,

Stimați colegi,

Sunt și eu unul dintre inițiatorii acestui proiect de lege, Proiectul de Lege privind achiziționarea Conacului Brătianu, "Vila Florica", situat în localitatea Ștefănești, din județul Argeș.

Cu privire la valoarea incontestabilă pentru patrimoniu, pentru istoria și pentru valorile pe care noi le susținem, ca români, cred că fiecare dintre noi, indiferent de filiația politică și de exercitarea calității noastre, cred că fiecare dintre noi suntem de acord, într-o mare măsură, cu privire la faptul că este un lăcaș care readuce, pentru fiecare dintre noi, în atenție, importanța familiei Brătianu și importanța Ștefăneștiului și a "Vilei Florica" pentru istoria României. Fiindcă, la sfârșitul secolului al XIX-lea, începutul secolului al XX-lea, familia Brătianu a fost cea care, după o formare la Paris, a adus ideile Revoluției franceze, a preluat ideile secolului națiunilor, secolului luminii și le-a adus în România, împreună cu familia Golescu, o altă familie argeșeană pe care mulți dintre dumneavoastră, sunt convinsă, al cărui aport pentru istoria și cultura României îl cunoașteți, aceste două familii au reușit să contribuie în mod direct la făurirea statului unitar modern, la România modernă.

De asemenea, Ion I.C. Brătianu a avut o contribuție importantă pentru Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.

Ceea ce noi am propus în acest act normativ este să dăm caracter de lege achiziționării acestui imobil de la Ștefănești, încercând ca, prin Ministerul Culturii, să achiziționăm acest imobil și acesta să rămână în continuare în autoritatea Consiliului Județean Argeș, astfel încât să-și continue activitatea de centru cultural.

Vreau să mulțumesc fiecăruia dintre membrii Senatului și fiecăruia dintre membrii Camerei Deputaților, din comisiile de specialitate prin care acest act normativ a trecut, pentru faptul că l-au susținut.

Vreau să le mulțumesc, de asemenea, reprezentanților Guvernului și, în special, ai Ministerului Culturii și am rugămintea, la fiecare dintre dumneavoastră, să susțineți, prin votul dumneavoastră, adoptarea acestui act normativ.

Vă mulțumesc.

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Domnul Gheorghe Andrei.

Domnul Andrei Daniel Gheorghe:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Este o bucurie și o onoare să vorbim astăzi în Parlamentul României despre familia Brătianu.

Pe undeva, România modernă este o ctitorie a Brătienilor. Nu degeaba Nicolae Iorga spunea că "...Ajunsesem ca Dinastia de Florica să fie chiar mai presus de Dinastia de Hohenzollern", la un moment dat, într-o metaforă politică.

Familia Brătianu, pentru o sută de ani, a dominat scena politică a României și a practicat înainte de orice, ei fiind liberali, fiind fondatorii Partidului Național Liberal, o politică națională, o politică întemeiată pe patriotism, pe devotament și pe sacrificiu față de România, pentru că această politică a construcției națiunii românești moderne a fost principala menire și principala operă a familiei Brătianu.

De la bătrânul Ion C. Brătianu care își vindea moșiile, în special cele moștenite din partea soției, ca să poată duce negocieri grele cu străinătatea și ca să poată să-i finanțeze pe românii din Ardeal, până la Ion I.C. Brătianu, cel care se afla ca prim-ministru al României, acum 100 de ani, în acel greu an 1917, plin de sacrificii pe câmpurile de luptă, ale Primului Război Mondial, și apoi până la Dinu Brătianu, care a murit în închisoarea de la Sighet, în 1950, până la marele istoric Gheorghe Brătianu, care a murit tot la Sighet, dar în 1953, unii spun "asasinat chiar în ziua Sfântului Gheorghe, când a îndrăznit să privească spre cer" - această dinastie argeșeană, dinastie românească și dinastie moșnenească, pentru cei care își amintesc ceea ce au însemnat oamenii liberi pentru istoria neamului românesc, a scris momente de glorie în istoria României: Independența de Stat de la 1877-1878, realizarea Regatului României, prin încoronarea Regelui Carol I, la 10 mai 1881, când prim-ministru era Dimitrie Brătianu, opera modernizării României și a industrializării țării la sfârșitul secolului al XIX-lea, marile reforme sociale, Reforma agrară, Reforma electorală, primele reforme sociale, sub Ion I.C. Brătianu, fiul marelui Ion C. Brătianu și, bineînțeles, încununarea României la 1918 și apoi epoca de glorie a României, primii ani de după Primul Război Mondial.

Pe undeva, Brătienii sunt oameni care au avut o viziune transistorică. Ei nu s-au gândit la sondaje de opinie! Ei nu s-au gândit să strângă averi, ba chiar le-au pierdut, în bună măsură! Ei s-au gândit ceea ce rămâne în urma lor!

De aceea, Ion I.C Brătianu, când se întorcea alături de I.G. Duca de la Tratativele de pace de la Paris, Versailles, în 1919, după ce negociase din greu pentru revenirea Transilvaniei și a Banatului la România, fiind primit nu așa cum se cuvenea și fiind criticat destul de acerb de o parte a opiniei publice, a spus: "Pe mine nu mă interesează cine și ce mă atacă, ci mă interesează ceea ce va scrie pe piatra mea de mormânt!". Iar acesta trebuie să fie destinul unui om politic, al unui om politic care știe să se jertfească pentru o țară și care, cum bine spunea Ionel Brătianu - părerea mea - cel mai mare om politic pe care l-a avut România, știe ce înseamnă măsura, știe ce înseamnă limita, știe să gândească realist și democratic.

Votul pe care-l acordăm astăzi - și vreau să le mulțumesc inițiatorilor și, de asemenea, să-i felicit pe cei care administrează Centrul Cultural Brătianu de la Florica, pe care l-am vizitat în numeroase rânduri și care reprezintă un sanctuar al democrației și al idealului național românesc - este un vot pentru istorie, este un vot pentru memorie, este un vot pentru conștiință națională.

Ce ar fi fost România astăzi fără marea operă a lui Ionel Brătianu de acum 100 de ani?!

Ce ar fi fost România astăzi fără curajul lui Ion C. Brătianu și ce ar fi fost gândirea economică, politică, fără Vintilă Brătianu și istoriografia românească, fără Gheorghe Brătianu?! Nu știm!

Cert este că avem datoria să nu-i uităm niciodată pe cei care au construit România Mare, iar familia Brătianu este sinonimă cu această operă de construcție a României Mari, a unei Românii moderne, a unei Românii civilizate și conectate la Europa!

Votul de astăzi este prima realizare a ceea ce înseamnă programul...

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Domnule deputat, vă mulțumesc din suflet!

Domnul Andrei Daniel Gheorghe:

...acestui Centenar de care ne bucurăm.

Vă mulțumesc. (Aplauze.)

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Domnul Ganț.

Domnul Pașcan, îmi cer scuze! Era cu negru la mine, aici... Așa arată, îmi cer scuze!

Domnul Emil-Marius Pașcan:

Sper că nu e doliu de... acel negru, domnule președinte.

Stimați colegi,

Precizez din capul locului, să nu existe dubii, Partidul Mișcarea Populară susține acest proiect legislativ. Însă, aș vrea să fac vorbire despre câteva chestiuni care sunt delicate privind acest proiect.

Achiziția se putea face demult. Este o clădire de patrimoniu național, cu o valoare istorică inestimabilă. Evident, este necesar ca statul să-și exercite dreptul de a o cumpăra și exista un drept de preemțiune al Ministerului Culturii, la care Ministerul Culturii, din păcate, a renunțat în urmă cu câțiva ani, la solicitarea Consiliului Județean Argeș, care și-a manifestat intenția de a achiziționa acest conac, această "Vila Florica".

Ei, bine, nu s-a întâmplat! Ulterior, Consiliul județean Argeș a renunțat la cumpărare, invocând lipsa de fonduri. Mă întreb de ce nu s-au gândit la momentul în care au preluat dreptul de preemțiune de la Ministerul Culturii. Iar astăzi, ca să înțelegeți situația proiectului legislativ - de altfel am ridicat această problemă și în comisia de specialitate, Comisia pentru cultură și media - astăzi, Ministerul Culturii, prin vocea a doi secretari de stat, ne-au informat că sunt în plin proces de negociere pentru cumpărarea acestui conac. De altfel, stă în puterea ministerului ca, fără această lege, să procedeze la achiziția de cuviință.

În momentul acesta eu îmi păstrez opinia exprimată în comisie. Într-un fel sau altul transmitem un mesaj celor care vând, moștenitorilor, că trebuie să țină la preț, fiindcă a impune o lege prin care cu orice preț cumpărăm imobilul, îi va determina să nu prea negocieze. Aceasta este realitatea!

De aceea, eu am pledat la comisia de specialitate pentru a mai amâna puțin, până când ministerul ne informează dacă negocierile s-au încheiat sau nu, la ce preț și în ce condiții.

Asta este! Ne-am grăbit, este și o grabă, pe undeva justificată, poate că și în felul acesta oferim protecția și argumentele juridice necesare ministerului, pentru a nu se teme ca în cazul altor achiziții publice, fiind achiziții care țin de patrimoniu, și să nu se teamă miniștrii de DNA sau de alte instituții ale statului, că i-ar putea lua la întrebări. Este o lege, prin urmare se va proceda în consecință.

Repet, votul PMP este pentru, dar am dorit să cunoașteți aceste aspecte, de altfel, cât se poate de delicate.

Vă mulțumesc.

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Domnul Ganț Ovidiu.

Domnul Ovidiu Victor Ganț:

Vă mulțumesc, stimate domnule președinte.

Stimate colege,

Stimați colegi,

Sigur că Grupul parlamentar al minorităților naționale va vota în favoarea acestei inițiative. Credem că e un demers de salutat.

Ceea ce ne-ar interesa, însă, ar fi dacă Ministerul Culturii dispune de un inventar al unor astfel de imobile, monumente de clasă A, din România, în general, care sunt într-o situație precară și pentru care numai o investiție a statului, o achiziție și pe urmă o investiție a statului, le-ar salva de rechinii imobiliari care de-abia așteaptă ca aceștia să decadă fizic, pentru a fi demolate și a face loc unor blocuri superbe, cum este cazul, desigur, mai ales în Capitala României, în București, și nu numai.

De aceea, noi vedem în acest demers un început. E de salutat, e un lucru foarte bun, dar această preocupare a Ministerului Culturii și a statului ar trebui să fie constantă, să vadă peste tot unde se impun astfel de măsuri, pentru că, până la urmă, toate aceste monumente, mai ales de clasă A, țin practic de identitatea acestei națiuni și merită salvate, nu lăsate pe mâna unor bandiți.

Vă mulțumesc frumos.

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Domnul Moșteanu.

Domnul Liviu-Ionuț Moșteanu:

M-am născut și am crescut în Ștefănești, Argeș, foarte, foarte aproape de "Vila Florica" și am văzut, înainte de Revoluție, acolo era un loc pentru foștii nomenclaturiști, apoi un loc pentru noii nomenclaturiști, apoi au urmat niște ani de bâlbâieli, așa cum spuneau și colegii mei.

Este un lucru foarte bun că Ministerul Culturii dorește să cumpere și noi toți, sunt sigur, că o să votăm pentru această lege și este un lucru foarte bun că Ministerul Culturii dorește să cumpere și să redea românilor acest obiect de patrimoniu, această clădire de patrimoniu, simbol al istoriei noastre. Sper să nu urmeze alte bâlbâieli cu tot felul de priorități discutabile ale resurselor bugetare și sper ca statul român să o cumpere cât mai repede.

Și profit de acest moment, colegi, să vă spun câteva vorbe ale lui Ion I.C. Brătianu, câteva vorbe pe care ar trebui să le ținem minte de fiecare dată când venim aici, la serviciu: "Cei mai mulți își închipuie că politica e un fel de distracție, cu foloase și onoruri. Politica e ceva grav, grav de tot! Ai în mâna ta viața și viitorul țării tale!". (Aplauze.)

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Mai dorește cineva?

Mulțumesc.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București miercuri, 27 mai 2020, 13:33
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro