Sunteți în secțiunea: Prima pagina > Relații publice > Comunicate și conferințe de presă > Versiunea pentru printare

primit de la doamna deputat Lucia Ana Varga (Grup PNL)
Avem obligația să fim responsabili în lupta împotriva cancerului la sân!

În fiecare an, în data de 1 octombrie și pe parcursul acestei luni, instituții publice, reprezentanți ai societății civile, asociații profesionale, organizații ale pacienților desfășoară campanii de informare și conștientizare a femeilor privind cancerul la sân.

Rolul acestor campanii este de a informa femeile despre importanța depistării precoce a cancerului la sân și despre faptul că, prin informare, prevenție și control anual, cancerul la sân poate fi învins. Cancerul reprezintă o problemă majoră de sănătate publică, atât pe plan mondial, cât și național. Conform statisticilor, 1.676.633 de cazuri noi sunt diagnosticate în lume, iar peste 520.000 de femei mor din cauza acestei boli. Cu alte cuvinte, la fiecare minut, o femeie moare din cauza cancerului la sân. În România, 25 de femei sunt diagnosticate zilnic cu cancer de sân, acesta fiind cel mai frecvent cancer la femei, reprezentând 25,2 % din totalul cazurilor de cancer. Rata de mortalitate prin cancer la sân este mai mică în comparație cu alte tipuri de cancer, iar, depistată la timp, boala poate fi tratată.
PNL, în special femeile liberale, întelege să se alăture societății civile și se implică în aceste campanii de luptă împotriva cancerului la sân, însă suntem conștieți că trebuie făcut mai mult. Analizând datele comparative privind procentul mortalității datorat acestei boli, constatăm că în România, acesta este de 36 %, deci mai mare decât media europeană de 29%.
Datele prezentate mai sus arată nevoia de schimbare a politicilor în domeniul sănătății, astfel încât să se acorde o importanță mai mare prevenției. Astăzi, 1 octombrie, parlamentari ai PNL, în special femeile, doamne deputat și senator, împreună cu alte formațiuni politice, dau startul unor dezbateri publice, în cadrul cărora se va analiza Proiectul de lege a prevenției în sănătate. La aceste evenimente vor participa reprezentanți ai asociațiilor profesionale, organizațiilor neguvernamentale, ai asociațiilor pacienților. Necesitatea finanțării multianuale de la bugetul de stat a programelor de prevenție, inclusiv programe de screenning pentru cancerul la sân, găsirea de mecanisme de stimulare a medicilor pentru desfășurarea activităților de prevenție, co-interesarea pacienților, asigurarea continuității derulării acestor programe de prevenție, indiferent de apartenența politică a guvernului sunt propuneri ce se regăsesc în acest proiect de lege a prevenției. Obiectivul nostru este să creăm un cadru legislativ necesar activității de prevenție, prin a cărei aplicare, în următorii ani, să se reducă mortalitatea în România, cel puțin până la nivelul mediei europene.
În calitatea mea de om politic consider că este nevoie să inițiem această lege, să dialogăm, să dezbatem și să negociem politic, astfel încât să atingem un consens și să avem la final o lege a prevenției în sănătate, aprobată în Parlament.
Sper ca, prin aplicarea prevenției pe termen scurt, mediu și lung, vom avea certitudinea că putem salva, prin politici guvernamentale, și mai multe vieți și, nu în ultimul rând, vom reuși ca România să nu mai figureze în lista țărilor aflate sub media europeană privind mortalitatea.
Vă invit alături de parlamentarii PNL în acest demers!
Avem obligația să fim și să devenim responsabili!
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București luni, 16 decembrie 2019, 14:31
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro