primit de la domnul deputat Mircea Lubanovici (Grup PNL)
Scrisoare deschisă către Președintele Camerei Deputaților

Începând de luni, 5 octombrie 2015, parlamentarii PNL intră în grevă japoneză pentru promovarea Votului prin Corespondență. Protestul a fost inițiat ca urmare a blocajului instituit de PSD în adoptarea Legii Votului prin Corespondență și având în vedere că pentru a putea fi aplicat la viitoarele alegeri parlamentare proiectul ar trebui să devină lege până cel târziu pe 1 noiembrie 2015.

Proiectul Legii Votului prin Corespondență elaborat de PNL, în urma consultărilor cu reprezentanți ai românilor din Diaspora, a fost depus în Parlament în luna martie, iar până în prezent nu a fost introdus pe ordinea de zi pentru a putea fi dezbătut și adoptat.
Ținând cont de cele menționate, mă simt nevoit să solicit Președintelui Camerei Deputaților introducerea pe ordinea de zi a proiectului legislativ. În calitate de reprezentant ales al cetățenilor români din diaspora, precum și în calitate de președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, sunt obligat să adresez această Scrisoare deschisă conducerii Camerei Deputaților pentru a reitera necesitatea includerii pe Ordinea de Zi a proiectului legislativ privind votul prin corespondență.
Contextul actual este bine cunoscut de către conducerea Camerei Deputaților, precum și de reprezentanții majorității parlamentare: pentru ca românii din diaspora să poată vota prin corespondență la alegerile parlamentare din 2016, proiectul de lege inițiat de PNL trebuie adoptat până la 1 noiembrie.
Nu pot să nu mă întreb de ce această inițiativă este încă blocată la Comisia de Cod electoral când legislația electorală a fost deja modificată? De ce pentru legea alegerilor locale, legea alegerilor parlamentare, legea finanțării partidelor și a campaniilor electorale și legea partidelor, reprezentanții majorității parlamentare au reușit să găsească voința politică pentru a le vota, dar pentru votul prin corespondență aceasta a dispărut?!
Doresc să vă reamintesc că proiectul votului prin corespondență a fost considerat o prioritate a sesiunii parlamentare trecute și că există un acord de principiu la care au aderat toate partidele parlamentare.
Inițiativa legislativă depusă de PNL a avut la bază consultări cu asociațiile românilor din străinătate și, prin urmare, este agreată de acestea. Cred cu tărie că această lege reprezintă un prim pas către rezolvarea problemelor și umilințelor la care au fost supuși românii din diaspora. Suntem datori să creăm un cadru legislativ care să nu mai permită încălcarea dreptului constituțional de vot! Abuzurile din noiembrie 2014 nu trebuie uitate și, mai ales, nu trebuie repetate!

Scrisoare deschisă vot prin corespondență

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București duminică, 26 ianuarie 2020, 4:39
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro