Sunteți în secțiunea: Prima pagina > Relații publice > Comunicate și conferințe de presă > Versiunea pentru printare

primit de la doamna deputat Maria Grecea (Grup PNL)
Propunerea legislativă care prevede ca elevii din învățământul preuniversitar să aibă ore doar dimineața a debutat în procesul legislativ cu șanse mari de adoptare

Comisia pentru învățământ, știință, tineret și sport din Camera Deputaților a avizat favorabil o propunere legislativă de modificare a Legii nr. 1/2011 a educației naționale, între inițiatori fiind mai multi deputati PNL.

În cazul în care va fi adoptată, propunerea prevede că elevii din învățământul primar, gimnazial și liceal își vor desfășura cursurile doar dimineața, scopul urmărit fiind eficientizarea performanțelor școlare și creșterea capacității de acumulare a acestora.
„Propunerea legislativă elaborată de parlamentarii PNL are ca principal scop maximizarea randamentului elevilor, de la toate ciclurile de învățământ. Demersul se bazează pe opinia îndreptățită a specialiștilor în domeniu, care au relevat faptul că elevii înscrisi în învățământul preuniversitar sunt foarte atenți și dau cel mai bun randament în intervalul orar 8.00 — 13.00”, a argumentat parlamentarul liberal Maria Grecea.
Maria Grecea a susținut ideea că acest demers legislativ este unul îndelung așteptat, atât de către elevi și profesori, dar mai ales de părinți. „Chiar părinții au inițiat o solicitare de acest gen, printr-o petiție online, pronunțându-se pentru desfășurarea orelor de curs doar dimineața. Propunerea noastră va elimina astfel realitatea conform căreia elevii care merg la ore după-amiaza rămân nesupravegheați dimineața, iar seara, când ajung acasă și copiii și părinții, nu există timp pentru teme și nici pentru supravegherea modului în care se întocmesc acestea”, a subliniat deputatul brașovean.
Parlamentarul PNL are și soluții legate de eventualele împotriviri ale primarilor, directorilor de școli sau Inspectoratelor Școlare Județene referitoare la inițiativa legislativă propusă. „Este o idee care, în final, va responsabiliza toți factorii implicați în procesul de învățământ. Directorii școlilor și primarii vor trebui să se îngrijească de disponibilitatea spațiilor destinate cursurilor, astfel încât toți elevii să poată învăța doar dimineața. Soluțiile sunt construirea unor corpuri noi sau prelungirea celor deja existente, prin valorificarea judicioasă a clădirilor din jurul școlilor, redimensionarea spațiilor din interiorul acesteia, mansardarea celor existente, etc.”, a afirmat Maria Grecea.
Ea a adăugat că marea majoritate a membrilor Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport din Camera Deputaților au agreat această propunere legislativă, indiferent de partidul din care fac parte, apreciind că este un proiect foarte bun care merită susținut în continuare, doar că au fost și colegi care s-au gândit mai mult la aplicarea legii și nu la necesitatea ei. „Singurul impediment ar fi, repet, deficitul spațiilor, dar sunt convinsă că acest proiect va încuraja construcția de școli noi, deoarece România are nevoie de investiții în educație și trebuie să ne asigurăm că lăsăm ceva în urma noastră pentru generațiile viitoare, pentru copiii noștri. Să ne reamintim că înainte de 1989 toată lumea învăța dimineața și nu era niciun fel de problemă! Chiar am fost surprinsă de un coleg din Comisia de învățământ care ne-a mărturisit că în anul 1968, când a început domnia sa școala, a fost înscris în clasa I N, adică era în a 14-a clasă I !!! Acum, în aceeași școală, sunt doar două clase a I-a, deci nu avem un număr mai mare de copii", a mai declarat Maria Grecea.
Considerând argumentația inițiatorilor ca fiind una profund întemeiată, majoritatea membrilor prezenți ai Comisiei s-au pronunțat în favoarea propunerii legislative, cu amendamentul că de la aceste prevederi vor fi excluși elevii care frecventează programele educaționale de tip „A doua șansă”, învățământul special și alte alternative educaționale, precum și cei din învățământul seral și cu frecvență redusă.
Îmi exprim convingerea că propunerea legislativă va fi susținută fără patimi politice și în dezbaterile viitoare din fluxul parlamentar, inclusiv în Senat, care este Camera decizională, iar această lege va fi obligatorie începând cu anul școlar 2018—2019. Trebuie, încet-încet, să ne întoarcem la normalitate în toate domeniile, iar desfășurarea orelor de curs doar dimineața reprezintă un asemenea exemplu”, a conchis deputatul Maria Grecea.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București duminică, 15 decembrie 2019, 22:47
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro