Sunteți în secțiunea: Prima pagina > Relații publice > Comunicate și conferințe de presă > Versiunea pentru printare

primită de la domnul deputat Radu Zlati (Grup PNL)

Finanțarea cercetării românești, sub limita supraviețuirii
Recent, domnul ministru al Educației, Sorin Câmpeanu, recunoștea falimentul politicii de finanțare a cercetării românești, declarând că ”Cercetarea în 2016 are nevoie de o creștere cu 0,12% din PIB, pe lângă cei 0,24% din prezent, pentru a intra în traiectoria țintelor pe care și le-a asumat.”


Cu alte cuvinte, finanțarea pe care însuși domnul ministru a angajat-o pentru anul fiscal curent nu asigură atingerea țintelor pe care ministerul condus de domnia sa și le-a asumat. În anul de grație 2015, cu un 0,24% din PIB alocat cercetării, România se plasează pe ultimul loc în Europa, fapt recunoscut de către domnul ministru. Dar domnul ministru se înșeală dacă își imaginează că alocarea a 0,36% din PIB ar rezolva problemele cercetării românești, a precizat deputatul PNL, Radu Zlati, în cadrul unei declarații politice susținute joi, 29 octombrie, în plenul Camerei Deputaților.

Faptul că în universitățile românești se face cercetare în măsură tot atât de redusă pe cât este de redusă finanțarea, o spun și scorurile reduse ale clasamentelor universitare europene și mondiale, în care universitățile românești ocupă poziții jenante în raport cu pregătirea și calitatea cercetătorilor români, precum și cu aspirațiile societății românești în domeniul cercetării științifice.
În opinia lui Radu Zlati, într-un sistem universitar medical în care un cercetător științific din domeniul medical reușește să publice, în medie, un articol cotat ISI la 4 ani (în cel mai bun caz, cel al Facultății de Medicină Cluj-Napoca), dar poate coborî și la contraperformanța a 0 (zero!) articole științifice în aceeași perioadă de timp, ceva este putred. Iar acel ceva putred, care afectează pe termen scurt, mediu și lung viitorul cercetării științifice românești, pleacă din legislația pe care chiar noi înșine am votat-o, în faptul că nu ne-am asumat în mod eficace controlul felului în care MECȘ manageriază activitatea de cercetare în țara noastră, în faptul că am tolerat și tolerăm ca interese de grup să domine împărțirea unor bani care, iată, sunt și așa prea puțini. Pe această cale, deputatul liberal a solicitat, în intervenția sa din plenul Camerei Deputaților, ca instituțiile statului să schimbe ceea ce este de schimbat, până nu este prea târziu.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București luni, 16 decembrie 2019, 13:12
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro