Sunteți în secțiunea: Prima pagina > Relații publice > Comunicate și conferințe de presă > Versiunea pentru printare

primită de la doamna deputat Maria Grecea (Grup PNL)
Situația pariorilor online

Încă de la începutul acestei săptămâni am primit numeroase mesaje de la cetățeni, prin care îmi erau semnalate noi abuzuri ale Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc.

De această dată, a fost vorba despre o serie de abuzuri săvârșite asupra unui număr de peste 50.000 de cetățeni care nu au cunoscut faptul că s-au instituit noi reglementări în domeniul jocurilor online, un domeniu care părea cu totul scăpat de sub control, sau care au fost induși în eroare din incompetența celor de la ONJN.
Atât presa, cât și persoanele care mi-au adresat diverse solicitări, au arătat că o anumită agenție de pariuri ar fi fost într-o situație destul de neclară, ONJN scoțând-o de pe așa-zisa listă neagră a operatorilor neautorizați pentru câteva zile, pentru ca apoi să revină asupra deciziei. Din păcate, în această perioadă scurtă a existat un număr mare de pariori care au accesat site-ul respectiv. Conform normelor în vigoare, persoanele fizice care accesează jocuri la distanță ale unui operator care nu este autorizat de ONJN sunt sancționate contravențional cu amenzi cuprinse între 5000-10.000 lei.
Îmi amintesc declarațiile președintelui ONJN de la momentul aprobării în Parlament a OUG 92/2014, când doamna Odeta Nestor spunea că site-urile care nu vor obține licența vor fi blocate. Acum aflăm, de fapt, că nu s-a întâmplat acest lucru, existând doar liste negre pe care jucătorii ar fi trebuit să le consulte !
Prin OUG 92/2015 a fost instituit un articol care prevede că aprobarea pentru introducerea și eliminarea din lista neagră se va face cu respectarea prevederilor respectivei ordonanțe de urgență, ale normelor de aplicare și ale ordinului președintelui ONJN, iar Oficiul va publica pe site-ul propriu lista neagră.
Astfel, se naște următoarea supozțtie: și-a dorit ONJN să creeze o situație confuză, având putere totală în a scoate sau introduce pe cineva pe o listă neagră, cu un scop anume ? Iar acel scop putea viza fie discreditarea unei agenții, pentru a o favoriza pe alta, fie sancționarea unui număr mare de jucători, pentru a înregistra încasări?
Este de datoria jucătorilor, care până acum accesau site-urile nestingheriți, să consulte zilnic aceste liste? Spre exemplu, dacă există un magazin care funcționează fără autorizație, e normal să fie sancționat clientul care cumpără de aici în loc să fie închis magazinul ?
Astfel, consider că ar fi corect ca legea să fie mult mai drastică față de cei ce organizează și nu față de cei ce accesează aceste site-uri. Mai mult decât atât, dacă dorim să instituim amenzi pentru jucătorii care participă la jocuri nelicențiate, trebuie să revizuim și cuantumul acestor amenzi.
Fac un apel către președintele ONJN, doamna Odeta Nestor, să revină asupra deciziilor și să identifice soluții, astfel încât toate aceste persoane, aflate acum într-o stare de disperare, să fie avertizate. De asemenea, sugerez ONJN să demareze campanii prin care să le fie aduse la cunoștința tuturor jucătorilor și organizatorilor noile reglementări, astfel încât să nu mai avem situații de această natură pe viitor.
Mai mult decât atât, doresc ca inspectorii care desfășoară controale să fie conștienți de cuantumul pariurilor, valoare ce reprezintă rulaj și nu profit. Sunt sancționate persoane fizice care au pariat sume mari, în condițiile în care un jucător poate să aloce din contul său 1000 lei, punând 100 de pariuri timp de mai multe zile, însă la final, deși a rulat poate zeci de mii de lei, a avut un profit de doar 200 lei!
Cunosc legea, cunosc faptul că necunoașterea legii nu te absolvă de vină, sunt conștientă de dorința celor de la ONJN de a reglementa cât mai bine domeniul online, însă nu au reușit decât să târască numele unei agenții, din nou, într-un mare scandal.
Mi-am propus ca, în următoarea perioadă, să elaborez mai multe modificări legislației din domeniul jocurilor de noroc, modificări care se vor inspira din realitatea actuală, din efectele pe care le-au adus de-a lungul timpului legile, pentru a răspunde provocărilor actuale, dar și nevoilor cetățenilor.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București duminică, 15 septembrie 2019, 15:09
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro