Sunteți în secțiunea: Prima pagina > Relații publice > Comunicate și conferințe de presă > Versiunea pentru printare

primită de la domnul deputat Mircea Lubanovici (Grup PNL)
Votul nu este doar o lozincă, ci un drept fundamental al democrației

Deputatul PNL Mircea Lubanovici salută votul pozitiv care s-a dat miercuri, 28 octombrie, în Camera Deputaților privind adoptarea votului prin corespondență.

iberalul consideră că este primul act de respect pe care actuala putere îl arată față de cetățenii români din afara granițelor țării. Implementarea votului prin corespondență pentru românii din diaspora reprezintă un gest de normalitate democratică având în vedere că facilitează exprimarea dreptului constituțional de a vota.
Pe de altă parte, Lubanovici critică amendamentele pe care PSD-ul le-a adus acestei legi. În primul rând, eliminarea posibilității înregistrării on-line a alegătorilor îngreunează fără temei această procedură. În loc să creeze condiții cât mai favorabile pentru exprimarea amplă a votului de către românii din diaspora, puterea găsește subterfugii prin care să birocratizeze excesiv votul prin corespondență.
Într-o lume globalizată, în care Uniunea Europeană adoptă programe de digitalizare, PSD-ul consideră potrivit ca înregistrarea alegătorilor pentru votul prin corespondență să se realizeze doar în scris, în format fizic!
La alegerile prezidențiale de anul trecut, comunitatea de români din Seattle, care numără 25.000 de cetățeni, nu a avut nicio secție de vot în apropiere. În acest caz, oamenii au fost nevoiți să călătorească sute de kilometri pentru a-și exprima votul în mod democratic.
Același principiu se aplică și acum, când puterea găsește adecvat să impună românilor din diaspora să se deplaseze, pe propriile costuri, într-un anumit punct pentru a înregistra o cerere! PSD-ul, care astăzi face tot posibilul pentru a se rupe de eticheta de comuniști care le este aplicată, iată că adoptă o măsură în tradiția atât de renegată. De ce să nu impună încă un obstacol pentru atât de temuții români din afara granițelor țării, când este în puterea lor să facă asta?
În al doilea rând, faptul că PSD-ul a eliminat posibilitatea exprimării votului prin corespondență și la alegerile prezidențiale și europarlamentare este cu adevărat regretabil. Deputatul liberal consideră că, și în cazul acestui articol, atitudinea puterii vine tocmai din frica față de românii din diaspora și față de votul acestora, tradițional, de dreapta.
Cu toate acestea, adoptarea votului prin corespondență trebuie salutată, a subliniat Mircea Lubanovici, care și-a manifestat convingerea că partidul pe care îl reprezintă va face tot posibilul pentru a extinde această procedură și la celelalte scrutine, pentru ca situația inumană suferită anul trecut de românii din afara granițelor țării să nu se mai repete! În opinia sa, adoptarea votului prin corespondență reprezintă un prim pas de normalitate democratică și este de datoria noastră să facem tot posibilul să demonstrăm că votul nu este doar o lozincă, ci un drept fundamental al democrației, asigurat de Constituție!
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București joi, 17 octombrie 2019, 23:40
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro