Sunteți în secțiunea: Prima pagina > Relații publice > Comunicate și conferințe de presă > Versiunea pentru printare

primită de la domnul deputat Gheorghe Ialomițianu (Grup PNL)
Liderii PSD cer Guvernului Cioloș să facă într-o lună ce n-a fost Ponta în stare să facă în patru ani

Nu poate fi trecută cu vederea demagogia de care au și început deja să dea dovadă unii lideri ai PSD, care nici nu au părăsit bine guvernarea și îi cer premierului Cioloș să facă ceea ce Ponta a promis, însă nu a fost în stare să facă în patru ani cât a stat la guvernare.

De câteva zile, liderii PSD cer Guvernului Cioloș să promoveze de urgență Legea salarizării unitare, uitând că aceste proiect de lege a fost îngropat de Guvernul Ponta prin majorări punctuale ale salariilor bugetarilor, îngreunând aplicarea sistemului de salarizare unitară.
Prin construirea bugetului de către Victor Ponta, cu un deficit bugetar de 2,95% din PIB, liderii PSD știu că nu există spațiu fiscal pentru adoptarea acestei legi. Liderii PSD probabil că doresc ca noul guvern să cadă în capcana încălcării legislației europene privind depășirea limitelor deficitului bugetar și intrarea României în procedura deficitului excesiv, cu riscul unor sancțiuni din partea Comisiei Europene.
Totodată, liderii PSD cer Guvernului Cioloș bani mai mulți pentru realizarea proiectelor în infrastructura rutieră, sănătate, învățământ, uitând să le spună românilor că Guvernul Ponta, în cei patru ani de guvenare, a tăiat constant banii pentru investiții, sacrificând mii de locuri de muncă în sectorul privat. De exemplu, pe primele 11 luni din anul 2015, cheltuielile pentru investiții au fost de 26 miliarde lei, față de 46,4 miliarde lei, cât a fost cuprins în bugetul pentru acest an.
Înainte de a-i cere premierului proaspăt învestit ceva, liderii PSD ar trebui să recunoască faptul că au preluat guvernarea în următoarele condiții: o datorie publică situată la începutul anului 2012 la 34,2% și un deficit bugetar de 1,9%, care permitea un spațiu fiscal de 1% din PIB (până la un deficit maxim de 2,9%), adică peste 6 miliarde lei pe care Ponta i-a avut la dispoziție, când a preluat guvernarea. Așa a fost posibilă a doua reîntregire a salariilor bugetarilor cu 8%, în luna mai 2012, după prima reîntregire de 15% din anul 2011, realizată de Guvernul Boc.
În ce condiții a lăsat PSD guvernarea și în ce condiții formulează liderii PSD noi pretenții de la Guvernul Cioloș? În decembrie 2015 situația financiară a țării arată astfel: o datorie publică de aproximativ 41% din PIB (în trei ani Guvernul Ponta a crescut datoria publică cu peste 95 miliarde lei, fără ca în urma acestei datorii să rămână vreun proiect), și un buget pentru 2016 cu un deficit bugetar de 2,95% din PIB, în care nici măcar ANAF nu are încredere că a fost estimat pe venituri realiste. Nivelul uriaș la care a dus Guvernul Ponta datoria publică este deja peste procentul de 40%, procent considerat la limita sustenabilității atât de către instituțiile financiare internaționale, de BNR și de către marea majoritate a specialiștilor.
Ipocrizia liderilor PSD este fără margini, deoarece laudă bugetul lăsat de Victor Ponta, care cuprindea mai puțini bani pentru investiții publice, în comparație cu bugetul prezentat de Guvenul Cioloș, iar măsurile de relaxare fiscală și de creștere a salariilor nu erau garante că pot fi aplicate de la 1 ianuarie 2016, de guvernarea PSD. În schimb, Guvernul Cioloș garantează toate măsurile de relaxare fiscală și de creșterea a salariilor, asigură cu peste 5 miliarde mai mulți bani pentru investiții, în comparație cu bugetul lăsat moștenire de Guvernul Ponta.
Liderii PSD ar trebui să manifeste mai multă responsabilitate în declarații și să-și asume greșelile din timpul guvernării, având în vedere că toate măsurile adoptate de Guvernul Ponta au fost bazate pe creșterea datoriei publice și nu pe baza performațelor guvernării.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București luni, 16 decembrie 2019, 14:48
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro