Sunteți în secțiunea: Prima pagina > Relații publice > Comunicate și conferințe de presă > Versiunea pentru printare

primită de la doamna deputat Niculina Mocioi (Grup PNL)

Peste 95% dintre copiii României care trăiesc în sărăcie nu beneficiază de servicii sociale

Deputatul PNL Niculina Mocioi îi atrage atenția doamnei Claudia-Ana Costea, Ministrul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, prin intermediul unei întrebări, asupra unui fenomen social foarte grav, arătând că peste 95% dintre copiii României care trăiesc în sărăcie nu beneficiază de servicii sociale.

Potrivit Eurostat, 48,5% dintre copiii din România trăiesc în risc de sărăcie sau excluziune socială, țara noastră clasându-se astfel pe locul doi în Uniunea Europeană, după Bulgaria. Acești copii se află în cel puțin una din următoarele situații: au venituri disponibile inferioare pragului de sărăcie, sunt în stare de deprivare materială severă sau trăiesc într-o gospodărie cu intensitate foarte redusă a muncii. Mai mult, potrivit INS, „în prezent, o treime din copiii României, respectiv 34,1%, se află în sărăcie extremă, adică sub pragul sărăciei severe, cu mai puțin de 212 lei pe lună, iar rata deprivării materiale severe a populației din România este de 28,5%”,, iar procentul populației din România atins de sărăcia extremă este de trei ori mai mare decât media Uniunii Europene, potrivit Raportorului special al Organizației Națiunilor Unite pe probleme de sărăcie extremă și drepturile omului.
Având în vedere aceste date, deputatul PNL, reprezentant al județului Gorj în Parlamentul României, subliniază situația îngrijorătoare a regiunii Sud-Vest Oltenia, care „se află printre primele regiuni din țară cu un procent mare al ratei riscului de sărăcie, respectiv de 45,6%”.
Niculina Mocioi a arătat, totodată, că în România aproximativ 1.276.468 de copii, trăiesc în sărăcie, dintr-un total de 3.743.310 și numai 58.013 beneficiază de măsuri de protecție specială în sistemul public, adică numai 5%. În acest sens, liberala susține că ”peste 95% dintre copiii care trăiesc în sărăcie au nevoie de servicii sociale și nu beneficiază de acestea în sistemul public”, drept pentru care a solicitat Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor să identifice și să prezinte soluții pentru rezolvarea acestei situații îngrijorătoare.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București miercuri, 13 noiembrie 2019, 15:16
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro