Sunteți în secțiunea: Prima pagina > Relații publice > Comunicate și conferințe de presă > Versiunea pentru printare

primit de la domnul deputat Dan Coriolan Simedru (Grup PNL)
“Nu mușc mâna celui care mă hrănește “ este formula după care funcționează în acest moment ASF-ul

Piața asigurărilor din România pe componenta de RCA a intrat într-o criză profundă, ca urmare a creșterii enorme a polițelor RCA pentru populație, dar și pentru firmele de transport mărfuri și persoane. Limita de suportabilitate a prețurilor acestor polițe obligatorii a fost depășită cu mult, iar reacțiile din piață nu au întârziat să apară.

Impactul unor creșteri de 300% a valorii acestor tarife este unul covârșitor și are efecte negative asupra întregii societăți și economii românești. În tot acest timp atitudinea instituției care are un rol determinant pentru reglarea pieței, și anume ASF, este lipsită de consistență.
“Întâlnirile de până acum la nivelul ASF cu toate părțile implicate au fost doar de fațadă, au mimat transparența, iar soluțiile au întârziat să apară. Modificările normelor ASF care reglementează piața de asigurări RCA sunt insuficiente. Industria de transport din România care generează peste 400.000 de locuri de muncă cu taxele și impozitele aferente acestei activități plătite la stat este în prag de faliment din cauza poverii financiare ca urmare a recentelor majorări la RCA. Deși Consiliul Concurenței, in raportul întocmit la sfârșitul anului 2015, atrăgea atenția asupra faptului că piața de asigurări RCA din România prezintă caracteristicile unei piețe deformate, de tip oligopol și recomandă o implicare activă din partea ASF-ului pentru corectarea derapajelor, nu s-a întâmplat nimic. Dezechilibrele din piață nu se vor rezolva prea curând, atâta timp cât ASF-ul nu devine o instituție finanțată transparent de la bugetul de stat și nu de către asiguratori. Comportamentul ASF-ului este unul părtinitor, în favoarea asiguratorilor, conform principiului “nu mușc mâna celui care mă hrănește “. Cei care au de suferit sunt oamenii pentru că mărirea exagerată a acestor polițe RCA pentru transportatori se va regăsi în prețul final al alimentelor, al bunurilor și serviciilor. O reacție în lanț care ne afectează pe toți deopotrivă. La fel de nedreaptă este și creșterea polițelor RCA pentru populație. Calculul valorii poliței trebuie să se bazeze mai mult pe numărul de evenimente rutiere cauzatoare de daune, și nu atât pe vârsta cetățeanului. Astfel, un tânăr de 24 de ani ajunge să plătească o poliță RCA și de 2 ori mai mare decât cea pentru un adult. Câtă vreme aceste tarife nu vor fi fundamentate în mod transparent, iar piața asigurărilor din România nu se va deschide către cetățean, vom fi captivi unui piețe distorsionate. De aceea, am susținut alături de alți colegi din Comisia de transporturi necesitatea unor intervenții legislative de substanță care să conducă la stabilizarea pieței prin practicarea unor prețuri adaptate realităților românești. O astfel de abordare va fi și în beneficiul societăților de asigurări din România care mai au încă mult de lucru ca să construiască o relație bazată pe încredere cu asigurații lor”, a declarat deputatul liberal Dan Coriolan Simedru, în cadrul ședinței publice pe tema crizei de pe piața asigurărilor auto obligatorii, organizată de către Comisia pentru transporturi și infrastructură din Camera Deputaților.
Deputatul liberal a subliniat necesitatea găsirii unei soluții care să elibereze ASF-ul din dependența financiară față de asiguratori, astfel încât această instituție să-și poată desfășura activitatea cu care a fost investită: rol de reglementator si de monitorizare a pieței de asigurări din România.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București luni, 9 decembrie 2019, 12:44
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro