Sunteți în secțiunea: Prima pagina > Relații publice > Comunicate și conferințe de presă > Versiunea pentru printare

primit de la domnul deputat Gheorghe Ialomițianu (Grup PNL)
De ce s-a încurcat neforțat șeful ANAF?

Nimeni nu-l poate nici măcar bănui pe actualul șef al ANAF, domnul Dragoș Doroș, de necunoașterea prevederilor noului Cod fiscal, mai ales pentru că are în CV o activitate profesională remarcabilă, atât în mediu privat, în calitate de consultant fiscal, cât și în cadrul Ministerului Finanțelor, exact la direcția care se ocupă de legislația fiscală. Deci, de necunoașterea legii chiar nu îl putem acuza.

Stăm atunci și ne întrebăm de ce s-a încurcat domnul Doroș, neforțat de nimeni, atunci când, referindu-se la persoanele impozabile cărora li s-a anulat înregistrarea în scopuri de TVA, ne spunea că acestea nu sunt supuse obligației de plată a TVA? Domnul Doroș cunoaște foarte bine atât prevederile art. 11 alin. (8), cât și ale art. 316 alin. (14) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, dar cu toate acestea a încercat să spună ceva ce Codul fiscal îl contrazice. Ca exemplu, alin. (8) al art. 11 din noul Cod fiscal spune cât se poate de clar că: „Persoanele impozabile stabilite în România, cărora li s-a anulat înregistrarea în scopuri de TVA conform prevederilor art. 316 alin. (11) lit. b) - e) și lit. h) nu beneficiază, în perioada respectivă, de dreptul de deducere a taxei pe valoarea adăugată aferente achizițiilor efectuate, dar sunt supuse obligației de plată a TVA colectate, în conformitate cu prevederile titlului VII, aferentă operațiunilor taxabile desfășurate în perioada respectivă”.
Apreciez faptul că, prin această bâlbâială, domnul Doroș a încercat să apere instituția pe care o conduce, pe lucrătorii acesteia și stângăciile de care ANAF a dat dovadă încă de la începutul anului, mai ales cu privire la procedurile de înregistrare în scopuri de TVA și condițiile referitoare la plafonul de scutire pentru întreprinderile mici. Cu toate acestea, dezinformarea vădită nu face bine nici ANAF și nici micilor întreprinzători.
Vom trece cu vederea această stângăcie a domnul Doroș, dacă în perioada imediat următoare, domnia sa și ANAF se vor concentra către o corectă implementare a noului Cod fiscal, astfel încât contribuabilii de bună credință să nu fie nici prigoniți, nici sufocați de noi proceduri fiscal-administrative și nici sancționați nejustificat, ci să fie sprijiniți în interpretarea corectă a normelor fiscale și încurajați să rămână în economia oficială.
Aș fi foarte mulțumit dacă domnul Doroș și-ar pune la dispoziție întreaga experiență acumulată în mediul privat, astfel încât ANAF să-și concentreze acțiunile către zonele cu risc fiscal ridicat și către agenții economici care acționează în economia subterană, perturbând atât condițiile concurențiale din piață, dar afectând și bugetul de stat, în special prin ponderea scăzută de încasări din surse fiscale.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București duminică, 15 decembrie 2019, 9:23
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro