Sunteți în secțiunea: Prima pagina > Relații publice > Comunicate și conferințe de presă > Versiunea pentru printare

primită de la doamna deputat Lucia Ana Varga (Grup PNL)
Un aer respirabil - politică publică cu prioritate națională

Organizația Mondială a Sănătății a atras atenția că, în marile orașe, scăderea calității aerului este drastică, iar Comisia Europeană a avertizat România că nu asigură o calitate a aerului corespunzătoare locuitorilor săi, demarând procedura de infringement.

Gestionarea necorespunzătoare a traficului urban, mijloacele de transport în comun învechite și poluante, spații verzi insuficiente, poluarea industrială, nerespectarea reglementărilor privind controlul șantierelor de construcții constituie o parte din cauzele de creștere a poluării aerului, cu efecte grave asupra sănătății populației.
Prin răspunsul la interpelarea pe care i-am adresat-o în acest sens, însuși ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor a recunoscut că în orașele Iași, Brașov și București s-au depășit limitele admise ale parametrilor de poluare a aerului, iar în răspunsul formulat, acesta s-a limitat la a enumera măsurile pe care trebuie să le întreprindă autoritățile locale.
Din păcate, constat că lipsesc politicile publice pentru reducerea poluării aerului în orașele din România, potențând riscul ca numărul persoanelor afectate de poluare, în special cele din categoriile vulnerabile – copii și persoane vârstnice, să crească considerabil.
Partidul Național Liberal a inițiat o propunere legislativă pentru realizarea unui Program național de îmbunătățire a calității aerului în localități, prin care se urmărea sprijinirea autorităților locale în vederea asigurării a 26 mp de spații verzi/locuitor. Inițiativa noastră a fost însă respinsă în Parlament de către PSD. PNL va redepune această propunere legislativă pentru că, așa cum am mai subliniat, nu trebuie să rămânem simpli spectatori la aceste avertismente, cu atât mai mult cu cât este în joc sănătatea noastră.
De asemenea, Partidul Național Liberal are în lucru și va supune dezbaterii publice și alte soluții pentru reducerea poluării aerului. Principalele direcții ale reglementărilor elaborate se referă la stimularea cetățenilor pentru utilizarea transportului în comun, înlocuirea parcului auto de transport în comun cu mijloace de transport mai puțin poluante sau nepoluante, încurajarea cetățenilor pentru utilizarea mijloacelor de transport alternative.
Toate aceste proiecte trebuie să devină prioritate politică în noul context de mediu, să se transforme în politică publică sustenabilă, astfel încât să reușim să redăm copiilor noștri un aer respirabil și un mediu prietenos.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București duminică, 17 noiembrie 2019, 11:21
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro