Sunteți în secțiunea: Prima pagina > Relații publice > Comunicate și conferințe de presă > Versiunea pentru printare

primită de la domnul deputat Gheorghe Ialomițianu (Grup PNL)
Moștenirea lui Ponta: explozia importurilor și frânarea exporturilor

Este foarte păcat că, în lipsa unei comunicări permanente și directe cu cetățenii români, Guvernul Cioloș îi dă prilejul, atât lui Victor Ponta, cât și unor lideri PSD, să atace actualul cabinet, chiar și atunci când acesta are realizări incontestabile. Înainte de a face o scurtă analiză a execuției bugetare după primele 5 luni din anul 2016, trebuie spus că Victor Ponta și liderii PSD mint cu nerușinare când își arogă merite nejustificate cu privire la relaxarea fiscală sau la majorările salariale din anul 2016.

Guvernul Cioloș trebuie apreciat pentru faptul că a reușit să implementeze, în același timp, atât măsurile de relaxare fiscală, cât și majorările salariale, fără să introducă noi impozite și fără să sacrifice investițiile. Este lăudabil că actualul guvern nu a aplicat rețeta aplicată patru ani de Victor Ponta: indexări de pensii sau salarii, concomitent cu majorarea de impozite și taxe și tăierea investițiilor.
În ceea ce privește execuția bugetară după primele 5 luni ale anului 2016, se remarcă, ce-i drept, o colectare destul de timidă a veniturilor din TVA, acestea fiind mai mici cu 1,9 miliarde lei față de programarea bugetară. Le-aș recomanda deontologilor PSD-ALDE-UNPR să constate că și în anul 2005, atunci când s-a implementat cota unică de 16%, efectele favorabile nu au venit instantaneu, nu au fost imediate, ci s-au resimțit din semestrul II al anului și mult mai puternic din anul următor, din 2006. Așa că, mai multă prudență la critică, mai ales din partea celor care au mai văzut, cu ochii lor, efectele politicilor de relaxare fiscală. Personal, am toată încrederea că, începând cu semestrul al II-lea, încasările din TVA vor crește și vor ajunge cel puțin la nivelul anului 2015, dacă ANAF nu va coborî garda. Faptul că ANAF a demonstrat deja o mai bună colectare pe primele 5 luni din 2016 la impozitul pe profit, impozitul pe venit și contribuții sociale, față de anul 2015, îmi dă încredere că această țintă este realizabilă.
O altă problemă a execuției bugetare pentru primele 5 luni o reprezintă sumele primite de la UE în contul plăților efectuate și pentru prefinanțare, unde încă mai sunt de recuperat circa 2,6 miliarde lei, dar acest dezastru nu este văzut nici de Victor Ponta și nici de Eugen Teodorovici, cei care au lăsat în urma lor mai multe programe operaționale blocate. Liderii PSD ar trebui să bage capul în pământ de rușine pentru că, în perioada 2014-2015, nu au făcut nimic pentru ca România să demareze proiecte mari de investiții finanțate din fonduri europene, din cadrul financiar multianual 2014-2020.
Trebuie apreciat faptul că, numai după primele cinci luni ale anului, Guvernul Cioloș a început să deblocheze cheltuielile pentru investiții. Astfel, cheltuielile pentru capital au o creștere semnificativă în execuția bugetară, cu peste 30% mai mult decât pe vremea Guvernului Ponta, fiind cu 1 miliard de lei mai mari față de aceeași perioadă din 2015. Mai mult, Guvernul Cioloș trebuie felicitat pentru faptul că a menținut și chiar suplimentat fondurile programului „Prima casă”, fapt care se resimte într-o creștere importantă a activităților din domeniul construcțiilor, domeniu de care depind sute de mii de locuri de muncă și soarta a sute de mii de familii care caută o locuință.
Victor Ponta ar trebui să vadă diferența de credibilitate în fața investitorilor privați, care au un mult mai mare apetit investițional în această perioadă, comparativ cu toată perioada de guvernare PSD, lucru reflectat în creșterea semnificativă a investițiilor private în economie, în primul trimestru din 2016, față de aceeași perioadă a anului trecut.
După primele cinci luni ale anului, dinamica principalilor indicatori din economie ne oferă și date îngrijorătoare pentru care Guvernul Cioloș nu are nici o vină, dar pentru care are obligația să ia de urgență cele mai înțelepte măsuri. De pildă, potrivit datelor furnizate de INS, un semnal alarmant îl reprezintă creșterea puternică a cifrei de afaceri din comerțul cu amănuntul (19% după primele patru luni), din care comerțul cu produse alimentare și băuturi a înregistrat o adevărată explozie, de peste 28% față de perioada similară a anului trecut. Din păcate, aceste cifre nu au un impact direct asupra locurilor de muncă din economia românească, pentru că alimentează puternic importul și locurile de muncă din străinătate și nu creează locuri de muncă bine plătite la noi în țară. În acest context, evoluția exportului net nu poate să nu ne îngrijoreze, pentru că a ajuns deja la un nefericit minus 3,4% din PIB, iar accentuarea deficitului balanței comerciale, ca tendință, nu ne poate lăsa să stăm liniștiți.
Recomandarea mea pentru PSD este să înceteze cu minciuna și să recunoască faptul că Guvernul Ponta a băgat economia românească într-o zonă cel puțin periculoasă, în care creșterea economică de care încă ne bucurăm este extrem vulnerabilă și conjuncturală.
Îndemnul meu pentru Guvernul Cioloș este să continue execuția bugetară bună pe capitolul cheltuieli de capital și programe de investiții, mai ales în infrastructură și mari proiecte și să orienteze întreg efortul Ministerului Fondurilor Europene către viitor, către atragerea fondurilor europene din noul cadru financiar 2014-2020. Dacă premierul Cioloș va implementa politici de stimulare a producției interne, tot dezastrul lăsat de guvernare PSD se va atenua, iar creșterea economică din România se va transforma într-una sustenabilă și generatoare de locuri de muncă pentru români, în salarii mai mari și în proiecte reale de modernizare a țării.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București joi, 17 octombrie 2019, 23:03
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro