primit de la domnul deputat Ovidiu Alexandru Raețchi (Grup PNL)

Trebuie să adoptăm de urgență propunerea legislativă prin care consolidarea clădirilor încadrate în clasa I de risc seismic ar putea fi gratuită pentru proprietari, banii urmând să fie plătiți de către stat

Deputatul liberal Ovidiu Raețchi a afirmat că este necesară adoptarea cât mai rapidă a propunerii legislative pe care a depus-o în Parlament în urmă cu câteva luni, prin care clădirile încadrate în clasa I de risc seismic și care reprezintă pericol public ar putea fi consolidate gratuit pentru proprietari, banii urmând să fie plătiți de către stat:

“La finalul lunii februarie am depus o propunere legislativă pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr 20/1994 pentru reducerea riscului seismic al construcțiilor care a fost înaintată Senatului, dar care stagnează din perspectiva procedurii parlamentare. Proiectul legislativ pe care îl propun vine cu două elemente esențiale: dreptul de a trece peste semnătura proprietarului atunci când el refuză să își consolideze imobilul, respectiv dacă proprietarul nu poate fi găsit, clădirile încadrate în clasa I de risc seismic — pericol public vor fi consolidate cu bani de la buget. De asemenea, există posibilitatea ca proprietarii să își poată consolida pe cont propriu imobilele dacă doresc să beneficieze de avantaje integrale(să închirieze imediat, să înființeze imediat firme etc.). Costurile ar ajunge la circa 500 de milioane de lei pentru consolidarea cladirilor din București, o sumă modică comparativ cu consecințele devastatoare ale unui cutremur de peste 6,5 pe scara Richter. De aceea, este esențial să trecem cât mai repede peste orgoliile politice și să dezbatem, amendăm și votăm acest proiect de lege până la finalul actualei sesiuni legislative”. Inițiativa legislativă prevede și asigurarea unor condiții de cazare temporară pentru proprietarii clădirilor cu risc seismic care urmează să fie consolidate.
“Mai exact, propunerea mea este aceea ca lucrările de consolidare ale clădirilor încadrate în clasa I de risc seismic să fie urgentate prin crearea Fondului pentru Clădirile cu Risc Seismic Iminent la nivelul Ministerului Dezvoltării Regionale și a unui Program de Risc Seismic prin care să fie simplificată procedura de punere în siguranță a imobilelor. Acest fond ar asigura finanțarea integrală de către stat a lucrărilor de consolidare, pentru că am descoperit că principalul motiv pentru care proprietarii refuză consolidarea clădirilor este legat de faptul că trebuie să suporte cheltuielile. De asemenea, este nevoie de dispunerea unei măsuri de evacuare în cazul persoanelor care blochează lucrările, dar după ce li se asigură cazare temporară.”
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București duminică, 19 ianuarie 2020, 20:08
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro