Sunteți în secțiunea: Prima pagina > Relații publice > Comunicate și conferințe de presă > Versiunea pentru printare
În cadrul ședinței de astăzi, 2 aprilie, a Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice, a fost dezbătut proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.81/2013 privind transmiterea unor terenuri din domeniul public al statului și din administrarea Academiei de Științe Agricole și Silvice "Gheorghe Ionescu Șișești" - Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Brăila și administrarea Consiliului Județean Brăila. Discuțiile au avut loc în prezența și cu participarea reprezentanților Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), precum și a conducerii Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Șișești”.

Inițial, prima cameră sesizată – Senatul a adoptat în mod tacit proiectul de lege în forma prezentată de inițiator – Guvernul României.
În timpul dezbaterilor de astăzi, mai mulți membri ai Comisiei pentru agricultură, parlamentari PSD, au solicitat amânarea dezbaterii proiectului de lege mai sus menționat pentru două săptămâni. Deputații PNL și PDL au cerut, însă, respingerea inițiativei, motivând că suprafața totală de 2815,52 hectare a Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Brăila, aparținând de Academia de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Șișești”, trebuie să rămână în continuare în folosința cercetării românești, pentru multiplicarea materialului săditor, și nu în folosința Consiliului Județean Brăila.
Propunerea de respingere supusă la vot de către președintele Nini Săpunaru a fost adoptată cu 10 voturi „pentru” și 7 „împotrivă”, urmând a se întocmi un raport negativ.
„Restrângerea suprafețelor unităților de cercetare agricolă a limitat în ultimii ani capacitatea de producere a semințelor din soiurile și hibrizii românești, astfel că producătorii agricoli sunt nevoiți să folosească material săditor din import, mult mai scump decât cel autohton și neadaptat la condițiile climatice din România. Așa am ajuns în situația ca soiurile autohtone să se piardă și consider că votul de astăzi al Comisiei pentru agricultură este un vot pentru salvarea cercetării agricole românești”, a declarat deputatul PNL Nini Săpunaru, președintele Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București luni, 20 ianuarie 2020, 14:13
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro