Sunteți în secțiunea: Prima pagina > Relații publice > Comunicate și conferințe de presă > Versiunea pentru printare

primită de la domnul deputat Radu Zlati (Grup PNL)
La început de sesiune parlamentară

Azi începe sesiunea parlamentară februarie-iunie 2015. Din multe puncte de vedere, o sesiune dintre cele mai importante ale parlamentarismului românesc post revoluționar.

O sesiune parlamentară importantă nu doar pentru că trebuie să dea răspunsuri pertinente, în plan legislativ, la câteva dintre problemele devenite acute ale politicii românești. Legea Electorală, Codul Electoral, revizuirea Constituției, sunt doar câteva dintre aceste probleme, la soluționarea cărora parlamentarii (și printre ei reprezentanții Partidul Național Liberal) sunt chemați să își ofere contribuția.
În ce mă privește, sper că prin inițiativele legislative pe care și le va asuma, PNL își va confirma poziția de reprezentant al dreptei politice românești. De reprezentant al tuturor românilor cu dragoste față de neam și țară dar în special al celor care aduc plusvaloare prin spiritul antreprenorial, munca, inteligența și creativitatea lor.
Nu putem uita că statul român trebuie să managerieze acute discrepanțe economice, sociale și culturale, multe dintre ele rezultat nu doar al unei grele moșteniri comuniste dar și al unor guvernări recente incapabile să ofere societății românești răspunsuri corecte la întrebări corecte. Însă, conștienți de faptul că orice guvernare trebuie să nu uite de cei dezavantajați, trebuie să nu uităm, totodată, că progresul social și economic este datorat în special unor categorii socio-profesionale de care statul trebuie să aibă o grijă sporită: dacă nu ajutându-le în activitatea lor, măcar căutând să nu le pună opreliști artificiale și păguboase.
România are nevoie de un proiect de țară, iar un astfel de proiect, care să fie aplicat în liniile sale mari dincolo de perioada unei legislaturi, are nevoie de un consens intrapartinic, de înțelepciune și de mutuale concesii. Un astfel de proiect implică modificări profunde a legislației actuale sau legi noi (nu acelea care azi stau în sertarele comisiilor de specialitate, amputate sau denaturate de către voința actuale majorități guvernamentale) precum Legea Educației Naționale, Legea Tineretului, Legea Sănătății, Legea Codului Silvic, Legea Minelor, Legea IMM-urilor, iar lista poate continua. Deci avem un câmp larg de acțiune politică – nu ne trebuie decât voință, determinare și, încă o dată, înțelepciune.
Nu în ultimul rând este, această sesiune parlamentară, o bună ocazie pentru a afirma și reafirma rolul Parlamentului în contextul separației puterilor în stat. Dacă parlamentarismul român a atins cote atât de joase în încrederea electoratului este nu doar din cauza slăbiciunilor prea omenești ale membrilor Parlamentului ci și din cauză că ambele camere au acceptat prea ușor, ca entități, să fie doar un instrument în mâna Guvernului sau unor alte instituții ale statului român. Este cazul ca Parlamentul să își recâștige independența!
Conștient de greutatea îndeplinirii atât de multor obiective dar și de necesitatea luptei pentru atingerea lor, urez tuturor colegilor parlamentari, indiferent de coloratura lor politică, mult succes în schimbarea atitudinii pe care societatea românească o are față de Parlament, for care trebuie să dovedească și prin fapte că este reprezentantul legitim al voinței poporului român.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București vineri, 6 decembrie 2019, 7:32
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro