Sunteți în secțiunea: Prima pagina > Relații publice > Comunicate și conferințe de presă > Versiunea pentru printare
În cadrul unei conferințe de presă susținută astăzi, marți, 10 februarie, deputatul PNL Vlad Nistor a semnalat un aspect grav de natură să afecteze negativ funcționarea sistemului de învățământ. Este vorba despre organizarea într-un timp extrem de scurt a concursurilor pentru ocuparea funcțiilor de inspectori școlari generali, grabă ce semnalează intenția PSD de a permite accesul și confirmarea în aceste funcții doar pentru persoanele agreate politic de actuala Putere.

"Calendarul impus este unul de o urgență inexplicabilă în mod obiectiv. Metodologia concursului a fost publicată în Monitorul Oficial în data de 6 februarie a.c., iar data adresei oficiale a MECS către inspectoratele școlare datează tot din 6 februarie. Este evident faptul că ministerul intenționează să trateze acest subiect cu o extremă grabă, fapt care ridică numeroase întrebări. Astfel, perioada înscrierii la concurs este foarte scurtă: înscrierile se deschid la nici 10 zile de la anunțarea concursului, durează 6 zile, dintre care două de week-end. Modul în care s-a făcut anunțul, precum și durata scurtă dedicată înscrierilor este de natură să împiedice pe cei mai mulți dintre dascălii eligibili să ia în considerare participarea la concurs", declară deputatul PNL Vlad Nistor.
Graba organizării acestui concurs ce trebuie finalizat până pe 20 martie ridică suspiciuni privind interesele politice ale actualei Puteri de a confirma în aceste funcții persoane agreate, confirmate de faptul că ulterior se va trece și la un al doilea concurs, pentru inspectorii adjuncți. "Organizarea în aceste condiții a concursurilor pentru inspector-șefi va avea urmări extrem de grave, având în vedere că, în urma adoptării OUG 49/2014, inspectoratele școlare au devenit responsabile de organizarea concursurilor pentru funcțiile de directori de unități de învățământ preuniversitar. Cei 42 de inspectorii generali numiți prin această procedură de urgență vor fi, prin urmare, cei care vor alege directorii școlilor și liceelor din România", spune reprezentantul PNL.
Un alt element suspect în acest demers declanșat în lipsa oricărei dezbateri publice, este modificarea discutabilă a metodologiei de concurs. "Menționăm cu deosebire articolul 2, litera i), prin care se cere să nu fi împlinit la "data concursului" vârsta de pensionare. Ne întrebăm dacă nu aesta este unul dintre motivele urgentării concursurilor, anume pentru a permite unei clientele politice a coaliției de guvernare să ocupe mandate cu o durată de patru ani, chiar dacă pe parcursul lor este depășită vârsta de pensionare", precizează deputatul liberal.
Grupul parlamentar al PNL constată insistența guvernului în adoptarea unor măsuri care nu au nicio legătură cu profesionalizarea necesară sistemului de învățământ, ci numai cu interesele politice și electorale ale guvernanților. Parlamentarii liberali consideră, fidel principiilor sale, că această practică a adoptării unor decizii cu mare impact social în regim de urgență, prin ordonanțe guvernamentale și asumări de răspundere, menite să evite consultarea publică, contravine principiilor democratice, este nocivă și împiedică realizarea unor veritabile politici publice în educația națională.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București joi, 17 octombrie 2019, 23:50
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro