Sunteți în secțiunea: Prima pagina > Relații publice > Comunicate și conferințe de presă > Versiunea pentru printare
Astăzi, 12 martie, în cadrul unei conferințe de presă, doamna deputat Cristina Pocora, purtător de cuvânt al Grupului parlamentar al PNL, a prezentat dovezi clare ale modului neserios, nesustenabil și duplicitar în care Guvernul Victor Ponta a elaborat proiectul de Cod Fiscal. Astfel, doamna deputat a făcut publică o analiză privind proiectele depuse de către parlamentari liberali și de la alte partide, inițiative care au primit aviz negativ din partea Executivului, dar ale căror prevederi au fost incluse în proiectul de Cod Fiscal al Guvernului Victor Ponta.

"Victor Ponta folosește acest nou Cod Fiscal ca instrument de campanie, de propagandă și nu vom asista la o punere în practică a acestui act normativ de către actualul executiv. Victor Ponta este întruchiparea neseriozității, duplicității, populismului și a șmecheriei. Victor Ponta stă în vitrină cu acest nou Cod Fiscal, iar în spate, la Guvern și în Parlament a respins și respinge în continuare o serie de propuneri legislative care vin să reglementeze exact lucruri pe care el le-a pus în acest Cod Fiscal", a declarat doamna deputat Cristina Pocora.
Analiza realizată arată că o serie de inițiative de modificare a Codului Fiscal depuse în Parlament din 2013 și până în prezent au fost respinse de Guvern și apoi de majoritatea PSD din Senat, dar, ulterior, măsurile au fost incluse în proiectul de Cod Fiscal al premierului Victor Ponta.
Un prim exemplu este eliminarea impozitului pe construcții speciale prin PL-x nr. 373/2014, proiect depus de PNL. Inițiativa liberală a primit, pe 2 martie 2015, adică acum o săptămână, un aviz negativ din partea Guvernului, care a menținut aplicarea impozitului pe construcții speciale la o lună după ce îl eliminase prin proiectul noului Cod Fiscal, cu aplicare de la 1 ianuarie 2016. În Punctul de vedere al Guvernului, Victor Ponta scrie și semnează că respinge legea PNL pe motiv că aceasta ar genera un impact negativ asupra veniturilor bugetare. Mai mult, Guvernul afirmă că propunerea PNL nu se susține pentru că nu este însoțită de măsuri de compensare a impactului financiar negativ, prin majorarea altor venituri bugetare.
Un alt exemplu îl reprezintă reducerea TVA la alimentele de bază - carne, lapte, legume și fructe, facilitate care a făcut obiectul mai multor inițiative legislative liberale care, însă, s-au lovit atât de refuzul Guvernului, cât și de cel al majorității parlamentare controlate de PSD în Senatul României. Această măsură este, însă, una dintre "vedetele" noului Cod Fiscal al lui Victor Ponta, cu care se laudă pe toate posturile de televiziune, deși a avizat negativ inițiativa liberală pe această temă. Astfel, în Punctul de vedere privind inițiativa de reducere a TVA la carne, Victor Ponta argumenta că "introducerea unei cote de TVA de 9% are un impact negativ asupra bugetului de stat de -0,8 miliarde lei pentru anul 2015 ( 0,1 % din PIB), -0,9 miliarde lei pentru anul 2016 (0,1 % din PIB), respectiv -0,9 miliarde pentru anul 2017 (0,1 % din PIB)".
Cât privește reducerea cotei standard de TVA, premierul Ponta, prin proiectul de Cod Fiscal, a plusat și a coborât nivelul ei în două etape: 20% de la 1 ianuarie 2016 și 18% de la 1 ianuarie 2018. Tot în două etape au propus și parlamentarii liberali reducerea TVA (22% de la 1 ianuarie 2015 și 19% de la 1 ianuarie 2016), însă proiectul PNL nu a fost susținut nici de Guvern, nici de majoritatea PSD la dezbaterea din Senat.
Nici eliminarea accizei suplimentare la carburant nu a fost pe placul lui Victor Ponta anul trecut, când premierul a transmis în Parlament, pe 8 septembrie, un punct de vedere negativ, justificându-l prin nevoia de a respecta angajamentele asumate cu instituțiile financiare internaționale. La câteva luni distanță, premierul României s-a răzgândit și consideră că această acciză trebuie redusă, bineînțeles, de la 1 ianuarie 2016.
În timp ce a respins pe bandă rulantă, în Parlament, inițiativele Opoziției privind Codul Fiscal, Guvernul Victor Ponta a devenit campion la modificarea Codului Fiscal, prin ordonanțe simple sau ordonanțe de urgență, adoptând nu mai puțin de 19 astfel de acte guvernamentale.
"Din acest motiv, am depus o inițiativă legislativă (PL-x 545/2014) pentru ca noul Cod Fiscal să mai poată fi modificat doar prin proiecte de lege, la șase luni de la intrarea sa în vigoare. Guvernul Ponta - surpriză! Și aici a dat punct de vedere negativ, semn că nu dorește o astfel de măsură. Victor Ponta știe că tot ce a pus în proiectul de Cod Fiscal, această "Culegere electorală" - cum i-am spus eu, nu va fi respectat, că nu este sustenabil, așa cum chiar domnia sa a spus în punctele de vedere transmise pe marginea proiectelor de lege. Victor Ponta, după ce va adopta această colecție de bune intenții, va da ordonanțe de urgență prin care va reveni și va modifica din nou Codul fiscal", a completat purtătorul de cuvânt al Grupului parlamentar al PNL.
Reprezentantul liberal a reafirmat dorința PNL de a se implica în dezbaterea în Parlamentul României a unui nou proiect de Cod Fiscal, solicitând Guvernului condus de Victor Ponta să prezinte resursele financiare suplimentare prin care va susține măsurile propuse. Totodată, Grupul PNL din Camera Deputaților i-a adresat domnului Darius Vâlcov, ministru al Finanțelor Publice, invitația de a participa la o întâlnire cu Grupurile reunite ale PNL.

Analiza initiative Cod fiscal

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București vineri, 6 decembrie 2019, 8:16
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro